İnternete küfür ve hakaret radarı icat ettiler!

İnternetteki hakaret, küfür ve iftira mağduru ünlülerin, markaların ve kurumların imdadına Türk mühendisler yetişti.

 

 

 

İnternete küfür ve hakaret radarı  icat  ettiler!

Erdoğan, Kılıçdaroğlu, Bahçeli 24 saatte kaç kez hakarete uğruyor?

Emre Belözoğlu, Mehmet Ali Alabora ve diğer ünlülere kim hakaret etti?

İnternette size hakaret ve küfür edeni 10 dakikada bulup ihbar ediyor

İnternetteki hakaret, küfür ve iftira mağduru ünlülerin, markaların ve kurumların imdadına Türk mühendisler yetişti.

Türkiye’nin en büyük ‘Dijital Haber Bankası’nı kuran Yeni Medya Elektronik Yayıncılık Limited Şirketi’nin bilişim mühendislerinin geliştirdiği sistem sayesinde; internet medyasında yer alan hakaret, küfür ve iftira içerikli yayınlar anında muhatabına bildirilebiliyor.

Google’ın bile göremediği siteleri de tarayan sistem, içerisinde hakaret ve küfür içeren haber, yazı, yorum ve mesajları en geç 10 dakika içerisinde tespit ederek bildirimde bulunuyor. Sistem, hakaret ve küfür içerikli yayının ilk önce hangi sitede yayınlandığını ve ilk kaynağından sonra sırasıyla Türkiye'nin hangi ilinde başka hangi sitelerin kopyaladığını parmak izi yöntemiyle belirleyebiliyor. Dolayısıyla mağdurların yayının ilk kaynağına doğrudan ulaşma, iletişim kurma imkanı sağlıyor.

İTİBARI İKİ PARALIK ETMEDEN YÖNETMEK

Yeni Medya İnternet Yayıncılığı İş Geliştirme Müdürü Ömer Sel, magazin dünyasındaki ünlülerin, politikacıların, markaların ve resmi kurumların yoğun ilgi gösterdiği sistem hakkında şu bilgileri verdi:

“Uçsuz bucaksız internet mecrasının takibi internetin Türkiye’de yaygınlaşmaya başladığı günlerden bu yana sorun teşkil ediyordu. Çünkü internet medyası her geçen gün genişledikçe basın ve televizyonlar üzerine uzmanlaşan klasik medya takip şirketlerinin yetersiz kaldığını gördük. Medya takip şirketleri de internet medyası takip hizmeti vermeye başladı ama sınırlı sayıda siteyi takip ettikleri için yetersiz kaldılar. Hakaret, küfür ve iftira içerikli yayınların itibar yönetimi açısından zamanında tespit edilmesine duyulan ihtiyaçtan yola çıkarak böyle bir sistem geliştirdik. Şu anda Türkiye genelinde 4 bin haber sitesini, sözlükleri, forumları, blogları tarıyoruz. En son Google’un dahi görmediği bin yeni siteyi sisteme dahil ettik. Zamanında haberdar olmak olumsuz haberin, içeriğin yayılmasını önlemek, kamuoyuna doğrusunu anlatmak açısından önemli olduğu için çok yoğun ilgi görüyoruz.”  

BAŞBAKAN ERDOĞAN’LA İLGİLİ 15 GÜNDE 2.781 HAKARET İÇERİĞİ

Sistemin hakaret içeren haberi, yazıyı tespit ettiğini, sözkonusu ifadenin hakaret olup olmadığına ancak yargının karar verebileceğini vurgulayan Yeni Medya İnternet Yayıncılığı İş Geliştirme Müdürü Ömer Sel, sistemin Türk Dil Kurumu (TDK) kriterlerine göre tarama yaptığını belirtiyor.

Sel’in verdiği bilgilere göre, habermetre.com’un son 15 günde siyasi liderler ve ünlülerle ilgili yaptığı taramalara ilişkin çarpıcı sonuçlar şöyle:

“İnternet medyasında son 15 günde en fazla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında hakaret ifadesi içeren yayın yer aldı. Bin 410 farklı haberde 2 bin 781 defa hakaret ve küfür olduğu değerlendirilen ifadeler geçti. Başbakan Erdoğan’ı MHP lideri Devlet Bahçeli ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu takip ediyor. Bahçeli’yle ilgili 229 farklı haberde 610, Kılıçdaroğlu’yla ilgili 216 haberde 457 kez hakaret içerikli ifadeler yayınlandı. Bir başka ifadeyle internet medyasında Başbakan Erdoğan’la ilgili 24 saatte ortalama 185, MHP Lideri Bahçeli’yle ilgili 40, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’yla ilgili 30 defa hakaret ifadesi içeren yayın tespit ediliyor. Bu rakamlar içerde ve dışarda meydana gelen olaylarla bağlantılı olarak artış gösterebiliyor.”

RABİA İŞARETİ VE GEZİ HAKARATLERİ

Liderlerin yanı sıra ünlüler de hakaretlerden nasibini aldı. Özellikle Mısır’daki darbeye karşı direnenlerin sembolü haline gelen Rabia işaretini yapan, kullanan ünlülerden Emre Belözoğlu, Hande Yener, İbrahim Tatlıses, Mahsun Kırmızıgül, Necati Şaşmaz, Özcan Deniz, Sibel Can hakaret içerikli yayınlara maruz kaldı.

Taksim Gezi eylemleriyle ilgili eleştirilen oyuncu Mehmet Ali Alabora da hakkında çıkan hakaret içerikli yayın listesinin üst sıralarındaki yerini korudu.

 

Bakmadan Geçme