İnternet medyası örgütleniyor

Van internet medyası örgütlenmek üzere dayanışma toplantısı yaptı. Toplantıya 20'yi aşkın editör ve site sahibi katıldı.

Fazıl ERÜŞ
Van'da internet üzerinden habercilik yapan internet  medyası örgütlenme çalışması başlattı.   İlk toplantıya internet haberciliği yapan 20'nin üzerinde internet haber sitesi sahibi ve editör katıldı. vanbulten.com sahibi Necdet Tam ve wanhaber.com sahibi Uğur Tunçdemir öncülüğünde yapılan toplantıda seçim sürecinde açılan dönemsel haber siteleri, izinsiz haber kullanımı, internet medyasının yeri, geçmişten günümüze Van internet medyası ve deprem süreci boyunca Van internet medyasının konumu, kaliteli, güvenilir, doğru, tarafsız internet yayıncılığı, telif hakları, takipçilere karşı yasal sorumluluk tartışıldı.
Necdet Tam yapılan toplantının önemine değinerek, "Bu toplantı ilk ama son olmayacak. İlerisi için katkı sağlayıcı formüller üzerinde çalışacağız. Seçim sürecinde açılan siteler ve seçimden hemen sonra sırra kadem basan internet siteleri kirlik, fırsatçılık yaratmaktadır.  Ayrıca birçok haber sitesi yasal olmayan şekilde izinsiz kaçak haber kullanıyor. Bu haber sitelerinin yaptığı emeğe saygısızlık ve gaspdır" dedi.
Haber siteleri birbirine benziyor
Bütün sitelerin bir birine benzediğini, kalitesizlik yaşandığını belirten editörler, " Bir an önce kendimize çeki düzen vermeliyiz. Deneyimli gazeteci ve gazetecilik mezunu arkadaşlarımızı çalıştırmalıyız. Özel haberler üreterek birbirimizden farklı olmalıyız. Van'ın değerlerine, kültürüne,  imajına dikkat etmeliyiz.  Van'ı yanlış, yalan bilgilerle kötü bir şekilde tanıtıyoruz. Çünkü birçoğumuz Van'ı gerçek anlamada iyi tanımıyoruz. Haberi okumadan, kaynağını bilmeden, belgeler toplamadan yayınlıyoruz. Bir kısım site editörleri teknik hilelere başvurarak okuyucuyu yanıltıyor. Önce biz sorumluluk sahibi ve ahlaklı olmalıyız " diye belirttiler.
Denetim mekanizması olmalıdır
Haber sitelerinin denetlenmediğinden yakınan editörler, " Seçim yaklaştığında onlarca haber siteleri açılıyor. Bu siteler yasal sorumluluk sahibi olmadıkları gibi vergiye tabi değiller. Reklam ve çıkar amaçlı kurulan bu siteler seçimlerde resmi sitelerden daha çok reklam alıyorlar. Siyasi partiler ve adaylarda maalesef buna özen göstermiyorlar. Aynı zamanda hiçbir haber ajansına abone olmayan bu siteler özel haber yapmadıkları halde haberleri çalıntı olarak yayınlıyorlar. Artık yasal adımlar atılmalı ve bu siteler denetlenmelidir" dediler.
 Artık bir çatı altında toplanma zamanı gelmiştir
Masa başı çalışma, sahada olmama, özel haberlerin olmaması, kes kopyala yapıştır mantığından vazgeçilmemesi, haber yapma amacından çok kazanç elde etme düşüncesinin egemen olması haber kalitesini düşürdüğünü vurgulayan konuşmacılar " Örgütlenerek yasa dışılığın önüne geçilmesi gerekir.  Haber sitelerinde çalışan gazeteci arkadaşlarımızın çalışma koşullarını iyileştirilmesi yönünde çaba göstermemiz gerekir " dediler.
Van TSO olarak yanınızdayız
 Toplantının bir bölümüne katılan TSO Başkanı Necdet Takva " İnternet gazetecileri olarak bu toplantının sonucunda dernek kararı alırsanız biz de oda olarak yanınızda bulunuruz.  Size her konuda yardımcı oluruz" dedi.
Toplantı sonucunda haber sitelerinin editörleri ve sahipleri dernek kurulması yönünde karar alarak bir sonraki toplantıda dernek kurucu yöneticilerinin belirlenmesini ve tüzük hazırlanmasını kararlaştırdılar. 

Bakmadan Geçme