İLHAN: DEVLETİN PARASI ÇARÇUR EDİLİYOR

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'da yatırımların doğru yapılmadığını belirterek, 'Yapılan tüm harcamalar, bugün harcanıyor, 3 gün sonra tekrar bozuluyor. Devletin parası çarçur ediliyor' dedi.

Burhan Ergin

Her hafta Van’ın sorunlarını gündeme getirerek çözüm arayan Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Maraş Caddesi orta refüjüne konulan saksılar için ne kadar harcama yapıldığını sorarak, “Son yıllarda Maraş Caddesi üzerinde yapılan çalışmalar yapboz çalışmalarına örnek olarak uzun yıllarca anılacak hale gelmiştir. Maraş Caddesinde ki çalışmalar, yapılan atamalar ve Kent Meydanı hakkında Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak Van Büyükşehir Belediyesine soruyoruz; Caddenin orta refüjün de ki çiçek saksıları niçin katıldırıldı? Ne kadar para harcandı? Saksıların yerine serme çim toprak getirildi, serilen çim neden kaldırıldı? Serme ve sökme işlemlerine ne kadar para harcandı? Serme çim kaldırılarak neden beton karo döşendi? Kent neden bu denli betonlaştırıldı, karo işlemine ne kadar para harcandı? Saksılar sökülüp çöpe atılırken yerine basit komik ve kent estetiğine uymayan mini saksılar için ne kadar para harcandı? Son olarak geçtiğimiz hafta içinde bir yıl önce kaldırılan saksıların yerine bu kez kent estetiğine uymayan basit, çürümeye müsait, mimari özelliği olmayan devasa metal saksılara neden karar verildi?  Tüm bu işlerde çöpe giden paraların hesabını kim verecek?” dedi.

“Sorularımızın yetkili makamlarca cevaplanmasını bekliyoruz”

Van Büyükşehir Belediyesindeki atamaları da soran İlhan, “Büyükşehir Belediyesinin 3600 ek göstergeli kadrolarına bir kurumdan geçiş yapan imtiyazlı kişilerde hangi kriterler arandı. Bu geçişlerin arkasında kim ya da kimler var? Van kamuoyunda Büyükşehir Belediyesinde ki atama ve görevlendirmelerin iktidar partisinin içinde ki siyasi dengelere göre yapıldığı iddiaları doğru mu? Van Büyükşehir Belediyesince yapılan toplantılarda en yetkili isimler Kent Meydanı Projesinin bir kişinin mahkemeye vererek engellediğini belirtiyor. Van’ın kalbindeki devasa projeyi engellediğini belirttiği bu ismi neden açıklamıyor?  Belediyenin kalabalık yönetim kadrosu ve kenti tanımayan danışmanlarla beraber kaynakları çarçur edilmekte ve kentimiz kötü yönetilmektedir. Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak sorularımızın yetkili makamlarca ivedilikle cevaplanmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İlhan’dan Kent Estetik Kurulu’na eleştiri

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kent Estetik Kurulu’nun hiçbir soruna müdahil olmadığını belirten İlhan, “İlimizde geçtiğimiz dönemlerde bir kent estetik kurulu kuruldu. Gördüğümüz kadarıyla, kent estetik kurulunun, kuruluşundan bugüne kadar kentin estetiğine dair herhangi bir katkılarının olmadığına şahidiz. Maraş Caddesi’nde yapılan son refüj çalışmaları, beterin beteri haline gelmiştir. Bu cadde geçtiğimiz yıllarda, çiçeklerle bezenmiş durumdaydı. En azından baharda güzel bir görüntüye sahipti. Fakat defalarca yapılan yapboz işlemleri, adeta bir örnek haline geldi. Fakat ilimizde kent estetik kurulu, ısrarlı çağrılarımıza rağmen, kentteki birçok sıkıntılı bölgeye müdahil olmadı. Sadece Çohaz Petrol Kavşağı’na bir tane kentimizin estetiğiyle alakası olmayan, tamamen başka bir yerde bulunan bir eserin minyatürü getirilip oraya konuldu ve kent estetik kurulunun ilk marifeti denildi. Kent estetik kurulu kurulduktan birkaç gün sonra bu yapıldı. Bu yüzden durum vahimdir. Umuyorum, o kurulda bulunan kişiler, bu saatten sonra ya belediye yön verir, yâda bizim burada sözümüz geçmiyor, biz çekiliyoruz demeliler. Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve depremden bu yana 10 yıldır yıktırılmayı bekleyen binalar nihayet yıktırılıyor. Yıkılır, ne yapılır bu ayrı bir tartışma konusudur. Fakat bölgede Ahmed-i Hani Parkı söz konusudur. Eski VASKİ binası yıkıldığında bu park genişletilebilir. O bölge kaldırıp, üstü park, altı otopark şeklinde de bir düzenleme yapılabilir” şeklinde konuştu.

“Van ehil eller tarafından yönetilmiyor”

Van’ın ehil eller tarafından yönetilmediğini kaydeden İlhan, “Kent yönetimi, sorulan soruların tamamından haberdar ve bunları sık sık takip ediyor. 2021 yılının sonuna doğru yaptığım açıklamadan 4 gün sonra Van Büyükşehir Belediyesi, bir basın toplantısı düzenleyerek, belediyenin harcamalarını açıkladı. Van Türkiye’nin en büyük 20 ilinden biridir. Fakat bugüne kadar, bizim ısrarla üzerinde durduğumuz, depremde ağır hasar alan 4 bin 500 tane yapı halen yıkılmayı bekliyor ve yapılar yıktırılmadı. Kentin nefes alına bilirliği en düşük iller arasında biri olduğunu, hava kirliliğinin yüksek olduğunu belirttiğimiz halde, ne yeşil çevre anlamında, ne de estetik anlamında bir çalışma yapılmadı. Yapılan tüm harcamalar, bugün harcanıyor, 3 gün sonra tekrar bozuluyor. Devletin parası çarçur ediliyor. Van’ın en büyük sorunlarından biri Van’ın ehil eller tarafından yönetilmemesidir. Van Büyükşehir Belediyesi’ne ve diğer kurumlara Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hazırladığımız, Van’ın sorunları ve çözüm önerileri adlı kitapçığı takdim ettik. Bunu takdir ederken, okumalarını rica ettik. Kentin sorunlarına dair bizim önerilerimizi dikkate alın dedik. En azından, biz sizin önerilerinizi beğenmedik, daha iyisini yapacağız deyin. Bugüne kadar olumlu veya olumsuz bir dönüş görmedik. Kentimizde defalarca danışma kurulu adı altında kurullar toplandı. Fakat bu kurulların da tamamı adeta bir kentteki bazı insanların bir araya gelip, söyleşi yaptığı kurullar haline geldi. Toplantılar asıl gündemden uzak, muhabbet faslına dönüştü. Bu ilimizin bir gerçeğidir. Van’ın acil bir şekilde yeni seçimle, Van’a yakışan bir yönetimle yönetilmesi gerekiyor. Zaten halihazırda kayyum yönetimleri bağımsız yönetimler değildir. Kayyum yönetimleri aslında değerlendirilebilirse, hem valiliğin hem, büyükşehir belediyesinin yada kaymakamların belediyenin işlerini kolaylaştırabileceği alanlar var. Fakat buradakilerin tamamı, ne yazık ki atanmış olduğu için çok da bu işlerin sorununu düşünmemekte ve o gün gelen talimatlara göre şehri yönetmektedir” ifadelerini kullandı.

“Kentteki tüm siyasi partileri toplantıya davet edeceğiz”

Van’ın sorunlarını çözmek için 5 siyasi partiyle birlikte hareket etme kararı aldıklarını belirten İlhan, AK Parti, MHP, HDP ve Memleket Partisi’nin toplantıya katılmamasına açıklık getirerek, “İlk toplantı Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Abdulhekim Karabıyık AK Parti ve MHP ile görüşüp toplantıya davet ettiğini ancak kendilerine dönüş yapılmadığını söyledi. HDP’nin de mazeret bildirerek toplantıya katılmadığını belirtti. Saadet Partisi öncülüğünde yapılacak toplantıya kentteki tüm siyasi partileri toplantıya davet edeceğiz. Davete icabet etmeyenleri getirmek içinde çaba sarf edeceğiz” dedi.

Bakmadan Geçme