Berge: Üretim değil tüketim toplumu olduk

Artan gıda fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (VAN ESOB) Başkanı İsa Berge, 'Genel anlamda söylemek gerekirse, üretim toplumu olmaktan çıkıp tüketim toplumu olmaya başladığımız gerçeği gün gibi orta. Bu nedenle bazı temel gıda ürünlerinin ithal edilmesi de beraberinde döviz endeksli fiyat artışlarını getirmektedir' dedi.

Burhan Ergin

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan VAN ESOB Başkanı İsa Berge, artan gıda fiyatlarına değinerek, “Esnafımızın bilgisi dışında gelişen fiyat artışları söz konusudur. Zira pandeminin olumsuz etkilerini henüz üzerinden atamayan esnafımız, 10 liraya aldığı ürünü bir dahaki sefere 12-13 TL’ye almak zorunda kalmaktadır” diye konuştu.

Kapıköy Sınır Kapısı’nın tekrar açılmasından sonra İranlıların Van’a gelmesinin esnafı sevindirdiğini belirten Berge, “Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını son derece olumlu buluyoruz. Henüz esnaf için can simidi olma düzeyine ulaştığımızı söylemesekte yavaş yavaş etkisini göstermeye başlayacaktır. İran Van için olmazsa olmazımızdır” dedi. 

“Esnafımızın dışında gelişen fiyat artışları söz konusudur”

Artan gıda fiyatlarının üretimsizlikten kaynaklandığını, tüketim topluğu olduğumuzu söyleyen Berge, “Son dönemlerdeki artışların pandemiden kaynaklı küresel etkinin yanı sıra döviz kurlarındaki hareketlilikle bağlantılıdır. Genel anlamda söylemek gerekirse, üretim toplumu olmaktan çıkıp tüketim toplumu olmaya başladığımız gerçeği gün gibi ortadır. Bu nedenle bazı temel gıda ürünlerinin ithal edilmesi de beraberinde döviz endeksli fiyat artışlarını getirmektedir. Akaryakıt, doğalgaz, elektrik vb. faturalara yansıtılan zamların, diğer tüm temel ihtiyaç malzemelerine de yansıması kaçınılmaz oluyor. Van’da fiyat denetimleri, ilgili kurumlarımız tarafından düzenli olarak yapılmaktadır. Bugüne kadar bizlere yansıyan bir fahiş fiyat şikayeti bulunmamaktadır. Esnafımızın dışında gelişen fiyat artışları söz konusudur. Zira pandeminin olumsuz etkilerini henüz üzerinden atamayan esnafımız, 10 liraya aldığı ürünü bir dahaki sefere 12-13 TL’ye almak zorunda kalmaktadır” dedi.

“Pandemi birçok alışkanlığımızı değiştirdi”

Pandemi döneminde yaşanan sıkıntılardan dolayı esnafın tam toparlanamadığını belirten Berge, “Kış dönemi zor geçmektedir. Kışın beraberinde getirdiği bir takım zorluklar bulunmaktadır. Pandemiden kaynaklı temel sorunlar nedeniyle henüz tam toparlandığımızı söyleyemeyiz. Pandemi birçok alışkanlığımızı değiştirdi. Artık neredeyse zorunlu ihtiyaçlar dışında bir alışveriş durumu söz konusu değildir. Haliyle bu kışın daha da zor geçeceği bilinmektedir” ifadelerini kullandı. 

“İran Van için olmazsa olmazımızdır”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın tekrar açılmasının Van’ın ekonomisi için iyi bir gelişme olduğunu söyleyen Berge, “Kapıköy Sınır Kapısı’nın açılmasını son derece olumlu buluyoruz. Henüz esnaf için can simidi olma düzeyine ulaştığını söyleyemeyiz. Yavaş yavaş etkisini göstermeye başlayacaktır. Gerekli sağlık tedbirleri ile daha fazla sayıda İranlı misafirimizin gelmesi durumunda, esnafımızın da yüzünün güleceği günlerin gelmesini umut ediyoruz. Böylece esnafımız pandeminden kalma borçlarını ödeme noktasına ulaşabilecektir. İran Van için olmazsa olmazımızdır” dedi. 

Bakmadan Geçme