Irak: Bu kış çok zor geçecek

Geçmişte Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van Ticaret Borsası başkanlığı yapan Feridun Irak, Van'ın ekonomik durumunun iyi olmadığını söyleyerek 'Pandemiyle birlikte ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı çok daha ağır yaşıyoruz. Ortalama milli gelirin yarısından daha azının alındığı, işsizlikte ortalamanın iki katının yaşandığı ilimizde üstüne üstlük birde doğalgaz, elektrik, mazot ve benzine gelen zamlar, bunlara bağlı olarak temel tüketim maddelerine yapılan zamları da ilave ettiğinizde yaklaşan kış mevsimi çok zor geçecek' dedi.

Burhan Ergin

Van TSO ve Van TB eski Başkanı Feridun Irak, iş insanı Faysal Değer ile birlikte gazetemizi ziyaret ederek imtiyaz sahibi Erdal Perihan ile Van’ın sorunlarını ve sıkıntılarını görüştüler.Irak, Van’ın ekonomik açıdan kalkınması ve sorunlarının çözümü için kimsenin üzerine düşen görevi yapmadığını belirterek, “İktidar muhalefet hiç farketmez siyasetçiler, üniversite, kurumlar, STK ve meslek kuruluşlarının iyi performans göstermediklerini, yaşananlar ortaya koyuyor. Bu kadar ekonomik sıkıntı ve sorunlar ortada dururken milletvekilleri ve STK temsilcilerini sahada görmüyoruz. Daha fazla zaman yitirmeden bu gidişata son verilmelidir” diye konuştu.

Edremit Karayolları köprülü kavşağının yanında suyun boşa aktığını belirten Irak, “Edremit Karayolları köprülü kavşağı yanındaki su haftalardır boşa akıyor. Bir damlası bile altından daha kıymetli olan su boşa akmaya devam ediyor. Bizim siyasetçiler, bilim insanları STK temsilcileri bol bol çaylı pastalı toplantılar yaparlar konuşurlar öteye gidemezler işte o kadar sonuç sıfır elde var sıfır” dedi.

“Daha fazla zaman yitirmeden bu gidişata son verilmelidir”

Ekonomideki kötü gidişata son verilmesi gerektiğini belirten Irak, “Van’ın ekonomik durumu maalesef hiç iyi değil. Pandemiyle birlikte ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntıyı çok daha ağır yaşıyoruz. Ortalama milli gelirin yarısından daha azının alındığı işsizliğin ise ortalamanın iki katının yaşandığı ilimizde birde üstüne doğalgaz,elektrik, mazot ve benzine gelen zamlar, bunlara bağlı olarak temel tüketim maddelerine yapılan zamları da ilave ettiğinizde yaklaşan kış mevsimi çok zor geçecek. Bu süreçte yaşanan sıkıntıları ne STK’lar, ne sendikalar ne de meslek kuruluşları yeterince dile getiremediler. Oysa 40-50 yıl önceki Van böyle değildi. O zaman çok iyi durumdaydı.Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin yüzde onunu misafir eden, kendi sektöründe Türkiye’nin en büyük sanayi yatırımlarını gerçekleştiren,Ortadoğu’nun yanısıra Mısır,Libya gibi Afrika ülkelerine ve dağılmadan önceki SSCB’ye et ve canlı hayvan ihraç eden bir şehirdi. Bir başka deyişle o zamanlar ülkenin önde gelen turizm ve tarım kentiydi. O yıllarda gelişmişlikte 55. sırada yer alıyorduk. Şimdi ne turizm kentiyiz, ne sanayi kentiyiz ne de tarım kentiyiz. Bu özelliklerimizi kaybetmiş bulunuyoruz. Gelişmişlikte ise 81 il içinde 78. sıraya gerilemişiz. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla(GSYİH)da 80. sırada bulunuyoruz. Rakamlar bize o günden bu güne bir arpa boyu yol alamadığımız gibi gerilediğimizi net olarak gösteriyor.İşin garip tarafı iyi olduğumuz o yıllarda bugün ilin kalkınması için faaliyet gösteren kurum kuruluşların birçoğu yoktu. Yani demem o ki ne OSB, ne DAKA, ne TKDK ne de üniversite vardı. Bu kurum kuruluşlarla daha iyiye gitmemiz gerekirken konumumuzu, yerimizi bile koruyamamışız. Geriye gitmişiz. Bu da başta iktidar muhalefet hiç farketmez siyasetçilerin,kurumların,STK ve meslek kuruluşlarının, üniversitenin iyi performans göstermediklerini ortaya koyuyor. Sıfır puan. Bu kadar ekonomik sıkıntı ve sorunlar ortada dururken milletvekillerini hiç sahada görmüyoruz. Daha fazla zaman yitirmeden bu gidişata son verilmelidir. Siyasetçiler tayin atama işe almalarda liyakatı gözetsinler ve vakitlerinin büyük bölümünü Van’da geçirerek; Meslek Kuruluşları, STK işin uzmanları ve halkla bir araya gelerek hepbirlikte sorunlara çözüm arasınlar ve çözümün takipçisi olsunlar. İş’e neden geriye düştüğümüzü ve niçin zenginlik üretemediğimizin araştırmasıyla başlasınlar. Ülke ekonomisinde kötü gidişin düzelmesi için serbest piyasa kurallarına uygun politikalar izlemekten başka çare yoktur.Pahalılığı marketlere iş insanlarına yüklemek doğru değil. Serbest piyasa ekonomisi kurallarına uygun adımlar atmazsanız, piyasayı dengeleyen denetleyen kurumlar uygun kararlar almazsa arz talep dengesi bozulur. Fiyatlar yükselir yatırımcılar önünü göremez yatırım yapmazlar. Hatta ülkeyi terk ederler. Nitekim basından takip ediyoruz büyük miktarda beyin ve sermaye göçü oluyor.Dolayısıyla daha fazla zaman yitirmeden acıda olsa gerekli tedbirler alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“Şehir merkezindeki çalışmalar bir an evvel bitirilmeli”

Şehir merkezinde devam eden yol, kaldırım çalışmalarının kış mevsimi gelmeden bir an önce bitirilmesi gerektiğini kaydeden Irak, “Belediyelerimiz şehir merkezinde yoğun bir alt yapı çalışmaları yürütüyorlar. Civar mahallelerde aynı çalışmalar var mı? Bilmiyorum. Oralarda da mutlaka gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Halk, esnaf, işyeri sahipleri bu çalışmaların planlı bir şekilde yapılmadığı bununda çeşitli mağduriyetlere sebep olduğunu ve zaten sorunlu olan trafiğin eziyete dönüştüğünden şikayetçiler. Bende aynı kanaatteyim. Önümüz kış bu çalışmalar hızla tamamlanmazsa çok sorun yaşanır” şeklinde konuştu.

“Meslek Kuruluşlarının seçimlerine siyaset karışmamalıdır”

Meslek odası seçimlerine siyasetin bulaştırılmaması gerektiğini belirten Irak, “Meslek Kuruluşlarının üyelikleri zorunludur. Kimse oralara gönüllü olarak üye olmaz, mesleklerini icra etmek için üye olurlar. Dolayısıyla her görüşten insanların içinde bulunduğu kuruluşlardır.Meslek Kuruluşlarının seçimlerine siyaset karışmamalıdır. Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın seçimleri Türkiye’de yapılan en demokratik seçimlerdir.Üyelerinden şartları oluşmuş herkes dilerse seçimlerde aday olabilir.Bizim aday olacak arkadaşlardan isteğimiz seçimlere siyaseti karıştırmasınlar.Siyaseti kapının dışında tutsunlar.Aynı şeyi siyasetçilerden de istiyoruz. Ne Van TSO’nun ne de diğer meslek kuruluşlarının seçimlerine karışmasınlar tarafsız olsunlar.Kendi işlerine baksınlar. Van TSO’nun seçimlerine bir yıldan biraz fazla bir zaman var.  Bazı arkadaşlar adaylıklarını açıkladı, bazıları nabız yokluyorlar. Ben yarışa girecek arkadaşlara şimdiden başarılar diliyorum” diye konuştu.

“Herkes konuşuyor ama ortada bir icraat yok”

Van’ın sorunlarının çözümü konusunda somut bir icraatın olmadığını söyleyen Irak, “Söylediğim gibi ilin sorunlarının çözümünde ciddi bir gayret gösterilmiyor. Herkes konuşuyor ama ortada bir icraat yok. Bunun son örneğini daha iki gün önce yaşadık” dedi.

“Haftalardır su boşa akıyor”

Suyun kıymetine değinen Feridun Irak, Edremit Karayolları köprülü kavşağının yanında suyun boşa aktığını belirterek, “Van Gölü Havzasında Suyun Geleceği’nin konuşulduğu son derece önemli bir panel yapıldı. İlgililer, bilim insanları konuştular ama her zamanki gibi sadece konuştular. Haftalardır boşa akan üstelik etrafı bataklığa dönüşen içme suyuna sızma riski olmasına ve defalarca sosyal medyadan duyurmamıza rağmen boşa akan suyu durdurmadılar. VASKİ, Devlet Su İşleri’ni adres gösterdi. Devlet Su İşleri ise sorunun Karayollarından kaynaklandığını söyledi. Ancak hakikat şudur ki bir damlası bir altından daha kıymetli olan su boşa akmaya devam ediyor. Bizim siyasetçiler, bilim insanları STK temsilcileri bol bol çaylı pastalı toplantı yaparlar konuşurlar işte o kadar sonuç sıfır elde var sıfır” dedi.

Gazetemiz imtiyaz sahibi Erdal Perihan, Van TSO, Van TB eski Başkanı Feridun Irak ve iş insanı Faysal Değer’e nazik ziyaretlerinden dolayı teşekkür etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme