Havai fişek kullanımına kim dur diyecek

Düğün, kutlama ve birçok etkinlikte kullanılan havai fişekler hayvanları ve çocukları korkutarak gürültü kirliliğine neden oluyor. Havai fişeklerin yasaklanmasıyla ilgili yetkili kurumlara çağrı bulunan vatandaşlar 'Havai fişekler çocuklarımızı korkuttuğu gibi kuşların ölümüne yol açıyor. Kedi ve köpekler dahil birçok canlıya kalıcı zararlar veriyor. Havai fişek kullanımı bir an evvel yasaklanmalıdır' dediler.

Van’da son günlerde çeşitli organizasyonlarda ve düğünlerde kullanılan havai fişek gösterileri kent genelinde çocukları ve hayvanları korkutarak çevre sağlığına zarar veriyor.

İnsan ve hayvan sağlığıyla çevreyi tehdit eden havai fişeklerin kullanımına yasak getirilmesini isteyen vatandaşlar Van Valiliğine seslenerek, “Gösterişten başka hiçbir işlevi olmayan, düğünlerde, özel günlerde görüntü amaçlı kullanılan havai fişeklerin doğaya, insanlığa ve tüm canlılara zararları saymakla bitmiyor. İçeriğinde bulunan kurşun, baryum, rubidyum, sodyum gibi maddeler insan, hayvan ve tüm canlılar için ölümcül düzeyde tehlikelidir. Havai fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor, doğaya yayılan tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişiminde de ölümcül risk taşıyor. Aynı zamanda vücutta birikmesi sinir tahribatlarına sebep oluyor. Günümüzde havai fişek kullanımı o kadar yaygınlaşmış ki; patlayıcı-yanıcı piroteknik maddeler olmalarına rağmen ve başka pek çok şehirde valilik ve belediyelerce yasaklanmış oldukları halde; havai fişekler; Van’da sokak düğünlerinde, küçük-büyük işyeri açılış ve organizasyonlarında, asker uğurlamalarında, özel kutlamalarda gecenin ilerleyen saatlerinde keyfi olarak patlatılmakta. Bu da çocukları, hastaları, yaşlıları korkutmakta; kuşlar ve sokak hayvanları içinse yaralayıcı ve ölümcül olmakta; gerçek bir terör etkisi yaratmaktadır. Van Valiliği 2015 yılında yaptığı gibi yine havai fişeklerin kullanılmamasıyla ilgili yasak getirebilir " diye konuştular.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme