EPDK tarafından fiziki piyasada karşılığı olmayan alış tekliflerine yönelik inceleme başlatıldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, yaz aylarında elektrik tüketimi rekor seviyelere ulaşması üzerine elektrik arzında herhangi bir sorun yaşanmaması için kamu-özel sektör iş birliğinde büyük bir gayret gösterilirken, elektrik ticareti de titizlikle takip ediliyor.

EPDK tarafından, özellikle son günlerde bazı elektrik tedarik şirketlerinin, taleplerinden daha fazla, “tüketiciye yansımayan” sadece elektrik ticaret piyasası içinde karşılığı olan alış teklifi verdiğini tespit edildi. Konu ile ilgili hemen harekete geçen ve inceleme başlatan EPDK; bütün tedarik şirketlerini uyardı.

Şirketlere gönderilen uyarı yazısında şunlar ifade edildi:
“Kabul edilebilir tüketim tahmininden daha fazla alış teklifi yapılması gereksiz bir alış miktarı artışına neden olmaktadır. Fiziki piyasada karşılığı olmayan, gerçekte tüketilmeyen bu alışlar piyasa yapısı içinde paydaşlarda farklı algılara neden olmakta, ticari kararları etkilemektedir.”

Konuyu değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, tüketim rekorları kırıldığı bir dönemde bazı tedarik şirketlerinin elektrik piyasasının rekabetçi yapısını bozacak alış teklifleri yaptığını tespit ettiklerini ve vakit kaybetmeden şirket bazlı saatlik teklifler üzerinde inceleme başlattıklarını bildirdi.

EPDK Başkanı Yılmaz, söyle devam etti:
“Doğru olmayan ve manipülasyona da sebep olabilecek alış teklifleri elektrik ticaretinin doğasına aykırıdır. Sadece piyasayı, rekabeti olumsuz etkilemekle kalmaz; paydaşların güvenini ve itibarını da zedeler. Piyasa doğrularına göre hareket etmeyen şirketlerin ise EPDK'nın yaptırımları ile karşılaşması kaçınılmazdır”.
EPDK tarafından yapılacak inceleme sonucunda bu tip alış teklifleri yaptığı tespit edilen tedarik şirketlerine idari para cezası ya da oluşacak zararın ilgili şirketlere ödetilmesi gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

 

Bakmadan Geçme