Milletvekili Sarısaç kanun teklifi verdi Afet bölgesi ilan edilsin

HDP Milletvekili Murat Sarısaç, Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde meydana gelen selden zarar gören vatandaşların yaralarının sarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bu ilçelerin afet bölgesi ilan edilmesi için kanun teklifi verdiğini açıkladı. Milletvekili Sarısaç, 'Başkale başta olmak üzere tüm ilçelerimizde sel felaketinden etkilenen yurttaşlarımızın yaralarının sarılması, zararlarının hızlı şekilde tazmin edilmesi için söz konusu bölgenin acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir' dedi.

Vansesi Haber Merkezi

HDP Milletvekili Murat Sarısaç, Van’ın ilçelerinde meydana gelen selden dolayı afet bölgesi ilan edilmesi için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi verdi.

“Van’da hiçbir tedbir alınmadı”

Van’da meydana gelen selden dolayı tedbir alınmadığını söyleyen Milletvekili Sarısaç, “Neo-liberal politikalarla küresel ölçekte büyüyen “iklim krizi”nin yıkıcı etkileri gün geçtikçe daha çok görülmektedir. Bunun nedeninin, sonsuz kâr hırsıyla başta doğa olmak üzere her şey üzerinde bir tahakküm kurmak isteyen anlayış olduğu açıktır. Çünkü her gün biraz daha ormanlar tahrip edilerek toprak çoraklaştırılırken baraj ve Hidroelektrik Santralleri (HES) ile akarsuların rejimleri değiştirilerek ekosistemin dengesi bozulmaktadır. Tam da bu nedenle; ani sel baskınları, deniz suyu yükselmesi, mevsim dışı ani yağmurlar, heyelan vb. doğa olayları yaygınlaşmaktadır. İklim krizi olgusunun etkileri son yıllarda yaşanan felaketlerle seçim bölgem Van’da da kendini hissettirmektedir. Bunun son örneği 28 Temmuz 2021 tarihinde Başkale, Gürpınar, Saray ve Özalp ilçelerinde yaşanmıştır. Söz konusu ilçelerde yaşanan sel felaketinde; ilk belirlemelere göre binden fazla hayvan can verirken binlerce dönüm tarım arazisi zarar görmüş, bazı işyeri ve konutlar zarar görürken birçok ahır da yıkılmıştır. Şüphesiz sel felaketinin neden olduğu maddi ve manevi kayıplar, ancak ciddi bir araştırmayla ortaya konulabilecektir. Bunun için de hasar alan araç ve evlerin durumunun, selde can veren büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısının ve zarar gören tarım alanlarının belirlenmesi için geniş bir inceleme yapılması elzemdir. Aynı şekilde Van’da 15 Temmuz 2021 tarihinde de görülen sağanak yağış, kısa sürede bir sele dönüşmüş ve şiddetli yağışın etkisiyle Başkale’de günlük yaşam sekteye uğrarken küçükbaş hayvanlar suya kapılmış, yolda heyelan oluşmuştur. 30 Haziran tarihinde de tekrar etmiş ve yaşanan sel felaketinde; Başkale’de günlük yaşam zorlaşırken onlarca dönüm tarım arazisi sular altında kalmıştır. Yine sağanak yağış; İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Erciş ilçelerimizde sele ve su taşkınlarına neden olmuştur. Dolayısıyla Van’da özellikle son birkaç yılın Haziran – Temmuz aylarında sel yaşanmasına rağmen icra makamının da hiçbir tedbir almadığı dikkat çekmektedir” diye konuştu.

“Afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir”

Milletvekili Sarısaç, yaşanan selden dolayı afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek, “Yaşanan doğal felaketlerde; kontrolsüz yapılaşma, Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatları ve doğanın tahrip edilmesinin etkisi düşünüldüğünde siyasi iktidar da sorumluluktan kaçmadan ekolojiye yönelik politikasını gözden geçirmekle ve gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Özellikle Hükümet, çoklu bir ekonomik krize maruz bırakılan yurttaşlara sosyal devlet ilkesi gereğince gerekli desteği sağlamakla mükelleftir. Bu nedenle sel felaketinden etkilenen Rize ve Artvin gibi illerde “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmesi yerinde bir karardır. Fakat sosyo-ekonomik gelişim endekslerinde ve milli gelirde son sıralarda yer almasına rağmen Van’da da “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” tedbirlerinin alınmaması kabul edilebilir değildir. Van’da Başkale başta olmak üzere tüm ilçelerimizde sel felaketinden etkilenen yurttaşlarımızın yaralarının sarılması, zararlarının hızlı bir şekilde tazmin edilmesi için söz konusu bölgenin acil şekilde afet bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir. Bu sayede zarar gören altyapının yenilenmesinin yanında ekonomik anlamda kayıplar telafi edilebilir, halkımızın acıları hafifletilebilir. Bu amaçla 15/5/1959 tarihli ve 7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hazırlanmıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme