ESNAFLAR TAM KAPASİTEYLE AÇILMAYI BEKLİYOR

Van Kahveciler, Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, '15 aydır oyun salonlarımız hiçbir şekilde açılmadı, sayısı bir hayli çok olan bu esnaf gurubumuz 15 aydır çalışmayan, dükkanların kirasını cebinden ödemekle beraber vergi, SGK, Bağkur, elektrik gibi sorunlarla ve mülk sahipleriyle karşı karşıya kalarak yalnız bırakıldı. Tüm esnaflarımız Pazartesi günü tam kapasiteyle sınırsız açılmayı bekliyor' dedi.

Burhan Ergin

1 Haziran sonrasında uygulanacak tedbirleri ve kontrollü normalleşme sürecini açıklaması beklenen Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde bir araya geliyor. Yaklaşık bir yıldır koronavirüs salgını nedeniyle kapalı olan esnafların umutla açılmayı beklediğini belirten Van Kahveciler, Kıraathaneciler ve İnternetçiler Odası Başkanı Niyazi Budak, esnafların Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan müjde beklediğini söyledi.

“Yasakların tamamen kalkmasını bekliyoruz”

Budak, “2020 Mart ayından beri kapalı kahvelerimiz, internet, çay bahçesi işletmecilerimiz tam kapasiteyle işyerlerinde müşteri kabul etmeyi bekliyorlar. Kahvelerde, oyunlar (kağıt, okey, tavla) serbest olmazsa, kahvehanelerin açılmasının hiçbir anlamı ve özelliği kalmıyor. Kahvelerde oyunlar serbest olmazsa, kahveci esnaflarımız işyerlerini kapatmayı düşünüyorlar. Geçen yıl mart ayıdan itibaren kapalı olan içkili lokanta, birahane, bar, lokaller ve düğün salonlarımızda tam teşekküllü tam kapasiteli olarak açılmayı bekliyorlar. Lokantalar ve kır bahçeleri açık alanlarda sınırlı olarak hizmet vermeyi istemiyorlar. Şehir içinde lokantaların açık alanı yani bahçesi yok. Bu lokantalarımız işletmelerinin içinde hizmet vermek için sınırların yasakların tamamen kalkmasını bekliyor” diye konuştu.

“Esnaf destek bekliyor”

Esnafların desteklenmesi gerektiğini belirten Budak, “15 aydır okey salonlarımız hiçbir şekilde açılmadı, sayısı bir hayli çok olan bu esnaf gurubumuz 15 aydır çalışmayan dükkanların kirasını cebinden ödemekle beraber vergi, SGK, Bağkur, elektrik gibi sorunlarla ve mülk sahipleriyle karşı karşıya kalarak yalnız kaldı. Yetmedi gündeme dahi gelmedi. Yanında çalışanlar perişan oldu. Cumhurbaşkanımızın bu konu üzerinde durmasını istiyoruz. Milletvekillerimizin de bu konu üzerinde çalışması gerekiyor. Esnafımıza 1 yıl ertelemeli sıfır faizli en az 50.000 TL kredi verilmesi çok acil gerekmektedir. Bu sayede esnaf bir nebzede olsa borçlarını ödeyebilecek. Belediyemizden istediğimiz eğlence vergisi, tabela vergisi, ÇTV, işgaliye, reklam vb. gibi vergilerden en az 2 yıl esnafı muaf tutması gerektiğini ve maddi konularda destek vermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Bilim kurulu eğlence sektöründen elini çeksin”

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun adil kararlar alması gerektiğini söyleyen Budak, “Kahvehane, kıraathane, internet salonu, Okey salonları, playstation salonları, halı sahalar, hotel konaklama pansiyon, yurtlar, gece kulüpleri, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, düğün salonu, çalgılı, müzikli kafe, içecek ağırlıklı, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, lunapark, yüzme havuzu, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri gibi yerlerin muhakkak açılması veya desteklenmesi gerekiyor. Bu esnaf guruplarımız yatırım yaptıkları iş yerlerinden zarar görüyor. Acil açılması gerektiğinin altını çizerek istiyoruz.  Bilim kurulunun özellikle eğlence sektöründen artık elini çekmesi gerekiyor. Daha adaletli davranmaları gerekiyor. KOSGEB kredilerinin Bütün esnafa yönelik olması gerekiyor. Birçok şartların daha hafif daha kolay olması sağlanmalı. Çıkan KOSGEB kredilerinden maalesef eğlence sektörü yararlanamıyor. Bu koşulların şartların daha yumuşatılması gerekiyor. Gelir kaybı ve hibe desteklerinin daha çok uzatılmasını en az 6 ay daha desteklerin devam etmesini istiyoruz. Valilik makamının sürekli esnaf ile toplantılar yapmasını Odalardan bilgi almasını istiyoruz. Esnafımızın bankalara olan her türlü kredi borçları ile kredi kartı borçlarının ertelenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme