İpekyolu Belediyesi 'Hocalı Soykırımı 29. Yıldönümü' paneli düzenledi

Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından 'Hocalı Soykırımı 29. Yıldönümü' konulu panel düzenlendi.

 İpekyolu Belediyesi, tarihi bir öncülüğe imza attı. Belediye  Hocalı katliamının 29. yıl dönümünde anma programı düzenledi. YYÜ Öğretim Üyesi Dr. Oğuz Han Öztay'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı  Ebulfez Elçibey'in damadı Milletvekili Aqil Semedbeyli ve YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cavid Kasımov  konuşmacı olarak katıldı.  

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde 1992'de aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin Ermeniler tarafından katledilmesinin 29. yılı nedeniyle İpekyolu Belediyesi tarafından anma programı düzenlendi. Moderatörlüğünü Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Han Öztay'ın yaptığı panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Panelde bir konuşma yapan İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan, Azerbaycan ve Türkiye'nin bir millet iki devlet olduğunu söyledi. Aslan, “Özellikle dünyanın farklı yerlerinde soykırım olarak nitelendirilen bu trajedinin kesinlikle unutturulmaması gerektiğine inanıyorum. Katliamda 600 kişiden fazla kardeşimiz şehit edildi. 500 kişiye yakın kardeşimiz ağır yaralandı. Buradan bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize uzun ömürler diliyorum. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, bizim aslında vatan olarak nitelendirdiğimiz bu toprakların mühürleridir. Biz onları böyle nitelendiriyoruz. Dört ay önce Karabağ zaferiyle nasıl ki Azerbaycan ile Türk kardeşlerimiz mutlu oldular, nasıl ki yıllardır özlemini çektikleri işgal altındaki topraklarını kurtarmasından son derece mutlu oldular, aynı memnuniyeti, mutluluğu ve çok daha fazlasını Türkiye'deki kardeşleri de hissetti ve iliklerine kadar yaşadı. Kardeşliğimiz daim olsun, bu panel hayırlara vesile olsun. Bir millet iki devlet olduğumuzu ebediyen yaşatacağız ve yeni nesillerimize bunu aktıracağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından izlenen Hocalı Soykırımı filmi ile panel başladı. Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Han Öztay'ın moderatörlüğünde başlayan panelde BÜTÖV Azerbaycan Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Aqil Semedbeyli ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Cavid Qasımov birer sunum yaptılar.

İpekyolu Belediyesinin konferans salonunda düzenlenen panele STK temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı.

 

 

Panelde konuşmacılar  Ermeni işgalci teröristlerin soykırım amacıyla gerçekleştirdiği katliamda, resmi kaynaklara göre 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 canımız şehit edildiği,toplam 487 kişi ağır yaralandığı Hocalı katilamınının sebep ve sonuçlarını anlattı.  Panalesitler katilamda  1275 kişinin rehin alındığına, 150 kişinn ise kaybolduğuna dikkat çekti.

Panelistler"Emperyalist Haçlı ve siyonistlerin destekleri ile kurulmak istenen sözde Büyük Ermenistan devleti için Müslüman Türk katliamı yapmaktan kaçınmayan Ermenilerin bu hayallerinin Hayalden öteye geçmeyecektir. Bölge halkımızın, yaşadığımız bu topraklarda oynanan oyunların artık farkına vardığını sevinerek ifade etmek isteriz. Bu vesile ile Hocalı Katliamında ve vatanımızın bölünmez bütünlüğü için verilen mücadelede hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerim. Ruhları şad, makamları yüce ve mekanları cennet olsun" ifdelerine yer verdiler. 

İpekyolu Belediyesinin konferans salonunda düzenlenen panele STK temsilcileriyle çok sayıda davetli katıldı.

Soru-cevap ile devam eden panel, plaket takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bakmadan Geçme