İSKELE SAHİL YOLU YENİDEN YAPILACAK

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İskele demiryolu çalışmaları ve feribot sahil yoluyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bulunan TCDD 5.Bölge Müdürü Aliseydi Felek,'Valimizin talebi, genel müdürümüzün talimatıyla İskele sahil yolunu yeniden yaparak eski görümüne kavuşturacağız' dedi.

Evren Doğruer-Hüseyin Geylani Akdaş   

 Van Gölü’nün önemli gezi ve dinlenme alanlarından, İskele feribot sahil yolu demiryolu genişletme projesi nedeniyle kaldırılması tepkilere neden olmuş, Vanlılar projede revizyona gidilerek sahil yolunun yeniden yapılmasını istemişlerdi. Vatandaşlardan ve yerel basından yükselen yoğun tepkiler üzerine Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü İskele’de yürütülen demiryolu  projesinde  revizyona giderek  sahil yolunun yapılmasını kararlaştırdı.    

Sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun şekilde, Van Valiliği önünde basın toplantısı düzenleyen Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, İskele’de yürütülen çalışmalar konusunda hassas olan yerel basın üzerinden vatandaşlara doğru mesaj vermek istediklerini  söyledi.    

 “Feribottan yana tercih yapılmış” 

Sürekli gündeme gelen Van Gölü’nün kuzeyinden geçecek demir yolu projesi tartışmalarına değinen Vali Bilmez, “Kuzey demiryolu konusu feribot sistemi gündeme gelirken gündeme gelmiş ve feribottan yana karar kılınınca projesi hiç gündeme gelmemiş. Tartışmayı hala sürdürüyoruz oysa o demiryolunu yapabilecek kadar feribotlara harcandı. Şimdi o feribotlar olduğu için bu yollar genişletiliyor yanaşma yeri yapılıyor. Şuan demir yolu genel müdürlüğün gündeminde bunun esamisi yok.  Böyle bir niyet planda yok. Dolaysısıyla zamanında tercih yapılmış” dedi.  

"Sahildeki yürüyüş yolunu yapacağız" 
Van dâhil olmak üzere 11 ilin bölge sorumlulukları dahilinde olduğunu ifade eden TCDD 5. Bölge Müdürü Aliseydi Felek, “Valimizin talebi, Genel Müdürümüzün talimatıyla şuanda çalışmalarını yürüttüğümüz demiryolu güzergahını yürüyüş yolu için değiştiriyoruz. Genel Müdürümüz Van’dan çıkan sese kulak vererek projemizi sahil yolu için revize etti.  İskele sahilinde tekrar yürüyüş yolu yaparak sahili eski görümüne kavuşturacağız. Yürüyüş yolunu eskisi gibi kafeteryalara doğru hatta daha güzel görünüme kavuşturarak banklarıyla, oturma yerleriyle birlikte yapacağız. Yürüyüş yolunu tutabileceğimiz kadar geniş tutamaya çalışacağız” dedi.   

 "Yürüyüş yolunu yılsonu tekrar hizmete açacağız"  

Sahil yolu ve parkının kaldırılma gerekçesini anlatan Felek, “Bizim iki adet feribotumuz var. 50 vagonluk feribotlarla Türkiye’nin her yerinden gelen yükleri İran’a taşıma görevini yapıyoruz. İki feribotumuzun bir tanesi daha önce yapıldı. Diğerinin yük taşıması için şuan İskele’de demiryolu yapılıyor. Feribotlarımız 50’şer vagon taşıdığı için indirdiği zaman uzunluğu 500 metreye ulaşıyor. Bir feribottan 500 metreyi indirdiğimizde vagonları bir yere koymak çok zordur. Aynı şekilde Van’da iskelede beklettiğimiz 500 metrelik vagonları feribota bindirmek durumundayız.  İndir bindir işleminde bir manevra 6 saat sürüyor. Bunu daha hızlı yapmamız lazım. Bu manevra yolumuz yoktu. Oraya şimdi 3 adet vagon bekleteceğimiz manevraları yapabileceğimiz demiryolu yaptık. Sol hat dediğimiz feribot yoluna başlarken Oturma yerlerini, yürüyüş yerlerini kaldırarak kafeleri boşalttık. Ama sözleşmemizde olmasına rağmen kiracılar çıkmak istemeyince mahkemelik olduk. Bundan dolaylı bazı yerlere 3-5 ay önceden müdahale etmiş olduk. Vanlılar da niye 5-6 ay önce sahil yolunu yıktılar şimdiye kadar bir kazma vurmadılar, kim çalışıyor burada diye serzenişte bulundular.  Bunların bir yasal süreci var. Gecikme budur başka bir şey değil. Feribotun yanaşacağı İskelenin beton yanaşma yeri yapılırken yol olarak sahil yolunu kullanmak zorunda kaldık.  Çünkü çok büyük vinç, kamyon, ekskavatör malzeme taşırken yürüyüş yolunun bulunduğu alandan başka kullanacağımız yer yoktu. Yürüyüş yolunun kaldırılma gerekçesi buydu. Projenin ihalesini ve sözleşmesini 2020 Mart ayında yaptık. Devam eden projeyi revize ettik. Van İskele Sol hat yenilenmesi sözleşme müteahhit firma bir müddet Covid-19’dan işe eleman, makine ve ekipman sağlamadığından dolayı bir miktar iş durdu.  17 Haziran da tekrar başladı. Gecikme nedeni budur. 2020’de normal süremiz Kasım ayında bitiyor. Kasım ayında bahsettiğiniz yürüyüş yolu düzenlenmesini de yapacağız. Allah nasip ederse yürüyüş yolunu yılsonu tekrar hizmete açacağız” dedi.  

"Yoğun bir şekilde yük talebi var "  

Proje revizyonuyla İskele sahilinde Van halkını tatmin edecek alan  bırakacaklarını açıklayan Felek, “Pandemi  sürecinde demiryolu ile İran’a yük taşımacılığımız iki katına çıktı. Bizde kapasitemizi arttırma durumunda kaldık.  Yoğun bir şekilde yük talebi var. Sadece bizim ülkemizden değil başka ülkelerden demir yolunu tercih ederek İran’a yük göndermek isteyenler var. Çünkü karayolu kapalı. Demiryolunu transit bir bölge olarak kullandılar. Biz öyle bir hale geldik ki gıda taşımaktan dolayı kendi yükümüzü taşıyamadık. Çünkü İskele’de demiryolu bir tane var. Dolayısıyla taşımaya yetişmedi. İskelede yaşanan sıkıntılardan dolayı Van’da yüklenen gıdayı dahi İran’a aktarmakta çok zorlandık.  Demiryollarının Türkiye’de ki taşıma kapasitesi payı yüzde 3.5 civarındadır. Hedefimiz bunu yüzde 10’a çıkarmaktır.  Bir tane feribotun iskeleye yanaşmasıyla biz bu hedefi gerçekleştiremeyiz. Bütün hazırlığımız pandemi sürecinde olduğu gibi bundan sonra da taşımacılıkta payımızı arttırmaktır.  İleriye dönük yapmamız gereken altyapı hazırlıklarını da yapıyoruz. Bunları yaparken çevreye, iş yerlerine zarar vermek gibi amacımız olamaz. Kiracılarımız zarar görsün diye bir iş yapmıyoruz yapamayız. Böyle bir şey isteseydik yerimizi kiraya vermezdik. Mahkemeler devam ediyor. Ama son çalışmamıza engel değil çünkü daha önceki yaptığım yollar var. 3 yol bağlayamadık onlara engel. Bunların son projeyle çok fazla ilgisi yok.  Tekrar söylüyorum yürüyüş yolu için projemizi revize ediyoruz.  Bağlantı yolunu yaparken belli bir virajı daralttık ki yürüyüş yolu bırakabilelim. Tatmin edilecek yolu bırakacağız.” İfadelerinde bulundu.    

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, TCDD 5.Bölge Müdürü Aliseydi Felek  basın toplantısının ardından   İskele’de incelemelerde bulundu. Müdür Felek, yürütülen demiryolu çalışmalarıyla ilgili Vali Bilmez ve basın mensuplarına çeşitli bilgiler aktardı.   

 

Bakmadan Geçme