SINAV'DA ANNE-BABALARA ÖNERİ

Sınav sürecinde anne ve babalara öneriler Çocuklarımız ve gençlerimiz öğretim yılının en hassas dönemindeler.
Baharın etkilerine bir de sınav sürecinin temposu karışınca öğrencilerde başlayacak birçok olumsuzluğun hesabını yapmak da anne ve babalara düşecek.
Başarı grafiğini yükseltmek, bulunduğu yerden biraz daha ilerilere gidebilmek telaşı çocukların ve gençlerin yüreğini, belleğini işgal edecek. Yeme içmeleri farklılaşacak. Hele çocuklarımız ergenlik dönemine girmişlerse karmaşa biraz daha ağırlaşacak.
İşte bu oluşan durum karsında yapılacaklar; hem ebeveynlerin, hem de okulların rehberlik birimlerine çokça sorumluluklar yüklüyor.
Aile içinde anlayış ön plana alınmalı; çocukların ders çalıştığı alanlarda azami özen ve dikkat gösterilmelidir.
Sessizlik, huzur ve sükûn sınav süreçlerinde çocuklara, gençlere sunulacak armağanların en değerlisidir. Yeterli dinlenme ve gece uykusu da yavrularımız için yeni başlayacak bir güne sağlıklı başlangıç yapmaları için çok önemlidir. Özellikle yarım saatlik bir sabah ve akşam yürüyüşü, hafta sonunun birkaç saatine planlanacak piknikler ile sorumluluğu ağırlaşan çocuklarımıza artı enerji ve başarma gücü sağlanacaktır. Bütçeye göre minik alışverişler bile isteklendirmede etkilidir.
Okul kuralları içinde belirlenmiş öğretmenlerle görüşme saatlerinde velilerin yapacakları okul ziyaretleri öğrencilerin bakış açısına özgüven katar. Velileri tarafından ilgilenilen çocukların diğer çocuklardan daha başarılı oldukları eğitim uzmanları tarafından somut olarak saptanmış neticelerdir.
Ulusal ve Egemenlik Bayramından sonra Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı gibi büyük bir bayram daha yaşayacağız. Bu coşkulu günlerin çocuklar ve gençler üzerindeki olumlu etkileri kadar rehavet veren etkileri de olabilir. Hafta sonu tatilleri dışında gelen tatillerde kısa mesafeli; köy, kasaba ve yakın kentlerdeki akraba ziyaretleri de çocuklarımızın ufuklarının genişlemesini sağlar.
Yazımın başında da belirttiğim gibi en önemli faktör çocuklarımızın ve gençlerimizin çalışma ortamları ve vereceğimiz dolaylı mesajlardır.
Biz anne ve babaların çocuklarımıza vereceğimiz dolaylı mesajlarımızla her sınavdan başarı kadar başarısızlığın da çıkılabileceğini sezdirmek ve alınan sonuçların hayatımıza değerli tecrübeler katacağını fark ettirmek de çok önemli görevlerimiz arasındadır.
Anne ve babalarımıza bu süreç için sabır ile anlayış; evlatlarımıza da başarılar diliyorum.
VAN HABER VANSESİ

Bakmadan Geçme