ERCİŞLİ DEPREMZEDEYE KONUTLARI VERİLDİ

Erciş Spor Salonu'nda düzenlenen kura çekim törenine; Vali Yardımcısı Mehmet Özel, Erciş Kaymakamı Barbaros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, kamu kurum amirleri, TOKİ ve AFAD yetkileri, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras ile depremzede vatandaşlar katıldı.
Noter huzurunda gerçekleşen kura töreninde bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mehmet Özel, devlet olarak depremzede vatandaşların konteynır kentlerden kalıcı konutlarına geçiş sürecini tamamladıklarını belirtti. Bu süreçte Van merkezde 5, Erciş'te 2 olmak üzere toplam 7 ayrı bölgede 17 bin 471 deprem konutu yaptıklarını anlatan Özel, "Kuraya hazır hale getirilen 3 bin 200 konuttan bin 568 için dün Van'da kura çekilişi yaptık. Bugün ise Erciş'te kuraya hazır hale getirilen toplam bin 376 konutu vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız. TOKİ geçici işlemlerini gerçekleştirdikçe geri kalan konutlarımızdan il genelinde teslim etmeye devam edeceğiz. Depremin yıl dönümü olan 23 Ekim 2012 tarihine kadar da 15 bin 200 konutu bitirmiş olacağız. Böylece depremin 1. yıl dönümünde depremzede vatandaşlarımızı kış gelmeden kalıcı konutlarına geçirmiş olacağız. Bu çok büyük bir başarıdır. Dünyada başka örneği de bulunmamaktadır. Bu güzel başarı, bu muhteşem fotoğraf başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Başbakan Yardımcımız Sayın Beşir Atalay, diğer bakanlarımız, TOKİ Başkanlığımız, AFAD Başkanlığımız, Sayın Valimiz Münir Karaloğlu, Kaymakamız ve sizlere yardım için gelen, düşmüş olan Ercişleri ayağa kaldırmak için koşan bütün yurtsever, vatansever vatandaşlarımız, bürokratlarımız sizler için bu gayretleri göstermiştir. Yeni konutlarınızın sizlere hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Erciş Kaymakamı Barbaros Baran ise Erciş'in 23 Ekim 2011 tarihinde büyük acılar yaşadığını hatırlattı. Deprem gecesi Erciş'te yaşayan yaklaşık 160 bin insanın barınma sorunun olduğunu anlatan Baran, "Vatandaşlarımızın birçoğunun evleri yıkıldı, kullanılamaz hale geldi. Depremde ilk etapta 16 bin civarında çadır dağıtıldı, çadır kentler kuruldu, Mevlana Evleri kuruldu. İnsanımız çadır kentlere kavuştuğunda en azında barınabilecekleri bir barınak buldukları için mutlu oldular. Bir iki ay sonra konteynır kentler kuruldu. 5 binden fazla konteynırda 30 binden fazla vatandaşımızı, içinde suyu ve elektriği olan mekanlara kavuşturduk. Konteynırdaki insanlarımız mutluluğuna şahit olduk. Bugün burada kalıcı konutların kuralarını çekiyoruz. 10 ay gibi kısa bir sürede kalıcı konutların kurasını noter huzurunda çekeceğiz. İlçemizdeki hak sahibi olan 2 bin 305 kişiden bin 376'sının kurasını çekeceğiz. Kalan 930 kişinin de kurası daha sonra çekilecek. Bu süreç içersinde acılarımızı paylaşan, yardımlarını, desteklerini bizden esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, Bakanlarımıza, Valimize, milletvekillerimize, TOKİ ve AFAD yetkililerine, kardeş olduğumuzu, bir olduğumuzu, beraber olduğumuzu tüm dünyaya ispat eden aziz milletimize, emeği geçen herkese sizlerin ve şahsım adına şükranlarımızı sunuyorum" şeklinde konuştu.
Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da Ercişlilerin acılarının çok büyük olduğunu ancak bunun yanında devletin de çok büyük olduğunu ifade ederek, "Burada devletimizin sıcaklığını ve ilgisini yanı başımızda hissettik. Başbakanımız ve devlet yetkilileri bizi yalnız bırakmadı. Ülkemizin dört bir köşesinden aziz vatandaşlarımız yardımımıza koştu. O zor süreci hep birlikte atlattık. Şimdi mutlu olacağımız yuvalarımıza kavuşuyoruz. Evlerinizin sizlere, tüm ailelere hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" ifadelerinde bulundu.
Konuşmaların ardından, kura çekimine geçildi. İlk kurayı  Vali Yardımcısı Mehmet Özel çekti. Kura sonucu Kutbettin Arslan isimli vatandaşın yeni evi belirlenirken, Kaymakam Barbaros Baran, Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ve protokol üyeleri de sırayla vatandaşlar adına kura çekti.
Bu arada sahil bölgesinde ev sahibi olan vatandaşlar sevinçlerini birbirlerine sarılarak gösterdi. İzzet Çakıl isimli depremzede vatandaş yetkilere teşekkür ederken, Ahmet Altınkaynak da evlerin göl manzaralı olmasının yanında kullanılışlı olduğunu ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bakmadan Geçme