Batı ile İran nükleer müzakerelerde anlaştı

P5+1 ülkeleri ile İran'ın nükleer müzakerelerde anlaşmaya vardığı bildirildi.

İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1 ülkeleri) arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamayı İranlı diplomat yaptı. Reuters'a konuşan bir başka İranlı diplomat ve Associated Press'e konuşan Batılı bir diplomat da anlaşmaya varıldığını doğruladı. 

Konu hakkında konuşan ismini vermek istemeyen İranlı diplomat, Tahran'a yaptırımların hafifletileceğini ve İran'ın da nükleer programında çeşitli kısıtlamalar uygulayacağını söyledi. Diplomat, "Zorlu çalışmalar sonuç verdi ve bir anlaşmaya vardık. Allah insanlarımızı korusun" dedi. 

ANLAŞMADA NELER VAR? 

Reuters'a konuşan diplomatlara göre, İran'la anlaşma kapsamında BM silah ambargosu 5 yıl yürürlükte kalacak, füze yaptırımları da 8 yıl kaldırılmayacak. Batılı diplomat, anlaşma kapsamında Birleşmiş Milletler müfettişlerinin İran'da, denetim amacıyla askeri tesislere girişlerine yönelik uzlaşı sağlandığını belirtti. İran devlet televizyonu ise bu iddiayı reddediyor. Anlaşmada, İran'ın maddeleri ihlal etmesi durumunda BM yaptırımlarının 65 gün içinde yeniden yürürlüğe konulması da yer alıyor. 

Guardian'ın haberine göre, İran'da muhafazakarlar anlaşmayı bir yenilgi olarak kabul ediyor. Gazeteye konuşan Ebu'l-Hasan Beni Sadr, anlaşmayı "Tahran'ın yenilgisi ve teslimiyet" sözleriyle niteledi.  

SON TOPLANTI ÖĞLEN

Öte yandan, ABD  Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Üst Düzey Stratejik İletişim Danışmanı Marie Harf, Twitter'dan yaptığı açıklamada, P5+1 ile İran'ın son olarak yerel saatle 10.30'da bir toplantı yapacağını ve sonrasında basın toplantısı düzenleneceğini duyurdu. Associated Press'in haberine göre, ortak açıklama öğle saatlerinde yapılacak. Açıklama, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif tarafından okunacak. 

Bakmadan Geçme