OSB Başkanı Çok: TSO Başkanı Şov Yapıyor

TSO Başkanı Necdet Takva'nın Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nin OSB'ye devri ile ilgili gazetemizde yer alan açıklamalarını anlamsız ve haksız bulduğunu belirten Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Necmettin Çok, TSO Başkanı Necdet Takva'nın mülkiyeti OSB'ye ait olan Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi üzerinden şov yaptığını ileri sürdü. Çok, yakında Van Sanayi Odası kuracaklarını açıkladı.

Hacı Yılmaz

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva'nın Kalkınma Bakanlığı tarafından Van'a  kazandırılan  Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi işletmesinin OSB'ye  devredilmesine yönelik gösterdiği tepki ve açıklamalara OSB Başkanı Necmettin Çok'tan cevap gecikmedi.

"Fuar ve Kongre Merkezi arsası OSB'ye aittir"

TSO Başkanı Necdet Takva'nın ifadelerine  cevap niteliğinde açıklamalarda bulunan OSB Başkanı Necmettin ÇokVansesi Gazetemize  şunları söyledi: , Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi arsasının OSB'ye ait olduğunu, sosyal tesis yapılması için ayrılan bölümünden 40 bin metre kare arsanın  OSB yönetim kurulu kararıyla Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'ne tahsis edildiğini.  Ayrılan arsa üzerinde Kalkınma Bakanlığı'nın cazibe merkezleri projesi kapsamında sağladığı 26 milyon TL hibe destekle fuar ve kongre merkezi yapıldığını söyledi.

"Bakanlık doğru karar vermiştir"

Fuar ve kongre merkezinin yapımında Ticaret ve Sanayi Odası'nın hiçbir katkı ve payının olmadığını ifade eden Çok, "Fuar ve kongre merkezi dışında 20 bin metre kare otel için, 7 bin metre kare akaryakıt istasyonu için de yer tahsisi etmiş bulunmaktayız. Bunun yanında OSB içinde Meslek Lisesi yapımı içinde arsa tahsisinde bulunduk.  OSB çevre düzenleme ihalesi de yapıldı. OSB Vanlıların, sanayicimizin gurur duyacağı güzel bir görünüme kavuşturacağız. OSB'ye ait arsa üzerinde yoğun çabalarımız sonucu yapılan Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nin işletmesi de yönetimi de doğal olarak OSB'ye verilmiştir.  Bu konuda doğru karar alınmıştır.  Şimdi bu devrin neresi yanlıştır. Birilerinin bunu yanlış bulması yanlıştır. Biz OSB'nin, sanayicimizin haklarını hiç kimseye yedirmeyiz. Bu babamda olsa asla değişmez. OSB'de " ben" yoktur, "biz" anlayışı vardır.  OSB yönetimi hiçbir kişisel çıkar, ekonomik ve siyasi beklenti peşinde olmadı.  Bizim anlımız açık, bütün işlerimiz ve ilişkilerimiz şeffaftır.  Biz sadece sanayicimize memleketimize, ülkemize hizmet etme çabasındayız. Allah'tan başka da hiçbir kimseye vermeyecek hesabımız da yoktur" dedi.

"Etik olmayan açıklamalar bunlar"

Takva'nın Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi'nin Organize Sanayi Bölgesi'ne devredilmesini doğru bulmadığı, Fuar ve Kongre Merkezi Organize Sanayi Bölgesi'nin Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın emeğinin ürünü olmadığı, fuar merkezinin Van TSO'nun emeğinin ürünü olduğunu ve OSB'ye devredilmesini yanlış bularak  devir işlemiyle ilgili yasal süreç başlatacağız sözlerini talihsiz,  dayanaktan yoksun olduğunu açıklayan Necmettin Çok, " Etik olmayan açıklamalar bunlar.  Biz sanayiciler neticede TSO'nun üyesiyiz. OSB mütevelli heyetinde ve fuar müteşebbis heyetinde Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı, OSB ve TSO yer almaktadır.  Kaldı ki TSO Başkanın OSB'de fabrika yeri var. Bir anlamada oda bizim üyemizdir. Bu sözlerin karşılığı yoktur. TSO Başkanı Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi üzerinden şov yapıyor. Kendi odası üyesi ile ilgilenmek yerine neden bu tür işler için enerjisini harcıyor bilemiyorum" dedi.

"Haksız gereksiz girişimler TSO ve başkanını yıpratır"

 TSO'nun Van'da en zor koşullarda fuarcılık yaptığı  sözlerine göndermede bulunan Necmettin Çok, " Fuar düzenlemek başka şeydir, bir kuruma ait arsa üzerinde yapılan tüzel kişiliğe haiz fuar ve kongre merkezinin işletmesinin devredilmesi çok başka şeydir. Fuar düzenlemek fuar ve kongre merkezinin işletilmesi hakkını doğurmaz. Bu onların işi değil ifadesi de yanlış, maksadını aşan açıklamadır. Düzenlediğimiz bütün fuarlara yurt içinden ve yurt dışından büyük katılımlar oldu.  Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi iller bugün fuar düzenleyemiyor. Ama biz çabalarımızla fuarları fevkalade başardık. Van'ı bölgenin fuar ve kongre merkezi yapacağız. 2016 yılı içinde düzenleyeceğimiz fuarların standlarının çoğu kapanmış durumda.  Bununla da yetinmedik. Fuar organizasyon işini daha profesyonel ekiplerle yürütmek, yurt dışından ve yurt içinden daha çok firmanın katılımını sağlamak amacıyla TÜYAP ile görüşmelerimiz oldu.  OSB yönetimi olarak Van'ı üreten, işsizi olmayan huzurlu, büyüyen bir kent yapma noktasında üzerimize düşen her görevi yapmak üzere gece gündüz hiçbir karşılık beklemeden çalıştık, çalışıyoruz. TSO Başkanı devir işlemiyle ilgili yasal süreç başlatacağını söylüyor. Buyursun başlatsın. Bizimde kendi avukatlarımız var. Hukuk mücadelesi verecek gücümüz var.  TSO'nun talepleri zaten reddedilmiştir. Bu tür polemikler, göndermeler ve haksız gereksiz girişimler yalnızca TSO'yu ve başkanını yıpratır. Bizi ötekileştirmek kimseye yarar sağlamaz"

" Hedefimiz 500 milyar yatırım, 100 bin kişiyi istihdam etmektir"

Meslek odaları arasında dayanışma, iş birliği olması gerektiğini ifade eden Necmettin Çok, " TSO Kahvaltı rekoru organizasyonu yaptı. Biz bütün OSB üyelerimiz ve dışarıdan davet ettiğimiz konuklarımızla TSO'ya destek olduk. Önce Van dedik. Şimdi TSO OSB'ye destek olması gerekirken farklı şeylerin peşinde koşması, polemik yaratması anlaşılır değil. Biz birçok yerde söz hakkımız olmasına rağmen TSO Başkanı konuşsun dedik. Bundan da gocunmadık. Çünkü neticede bizim de başkanımızdır. OSB'de yatırım yapan sanayiciler riske girmiş,  kahramanlık yapmıştır. Bizde al sat, kiralar ile para kazanabilirdik. Biz üretim ve daha çok ihracat derdindeyiz. Yakında OSB'de 5. etap açılıyor. Hedefimiz 500 milyar, eski parayla yarım katrilyon yatırım, 100 bin kişiyi istihdam etmektir. Van'ı Lojistik merkez yapıyoruz, OSB'ye Demiryolu döşenecek. Bunlar önemli ciddi işlerdir" diye konuştu.

 " Van Sanayi Odası'nı kuracağız"

 Van'da sanayileşmenin hızla büyümeye devam ettiğini buna bağlı olarak Van Sanayi Odası kurmak üzere çalışma başlattıklarını ilk defa Vansesi'ne açıklayan OSB Başkanı Necmettin Çok  bir iki yıl içinde Ticaret ve Sanayi Odası'ndan ayrılarak Van Sanayi Odası'nı kuracaklarına dikkat çekti. Çok, "Van'da sanayileşme başını almış gidiyor. Bunun önünü açmak daha hızlı mesafe kaydetmek, sorunlarımızı daha hızlı çözmek için Van Sanayi Odası kurulması yönünde çalışmalarımız sürüyor. Bunun için de 500 sanayi kuruluşuna ihtiyaç var. Van bu sayıyı en geç iki yıl içinde tamamlar. Van Sanayi Odası'nı TSO'dan ayrılmak ve odaya karşıtlık amacıyla kurmuyoruz, ihtiyaçtan daha hızlı büyümek, sesimizi yükseltmek için kuracağız. Bu  oda er geç kurulacak. Odayı biz kurmasak çocuklarımız,  gelecek nesil sanayicilerimiz mutlaka kuracak. Büyümenin, gelişmenin ve ihtiyaçların önünde hiç kimse duramaz.  Başka illere gidin bakın OSB'ler teknoloji fışkırıyor. İnanılmaz işler gerçekleştiriliyor.  Neden Van OSB de teknoloji üssü olmasın. İşte bu nedenlerle Van Sanayi Odası'na ihtiyacımız var " dedi.

 "Tekstil Kenti devraldık"

Tekstil Kent'in yönetimini   OSB olarak devraldıklarını söyleyen OSB Başkanı Necmettin Çok, bizden sorumluluk alarak  Tekstil Kent'te taşın altına elimizi bırakmamız  istendi. Memleketimizin geleceği, büyümesi gelişmesi için bunu kabul ettik. Tekstil Kent'i çalıştırıp kendi ayakları üzerinde durur halle getirdikten sonra devrederek kendi işimize bakacağız. Bunları yaparken ileriye dönük hiçbir siyasi hesap beklenti içinde de değiliz.  Bunları gönüllü yapıyoruz. İşimizi gücümüzü bırakıp OSB için, Van için koşturuyoruz. OSB sanayicinin değil Van'ın Vanlının malıdır. Bunları yaparken bu tür polemiklerle karşılaşmak hoş olmuyor" diye konuştu.

"Hepimiz göreve seçilen ekibin yanında yer alacağız"

Yeni dönemde OSB başkanlığına arkadaşlarıyla  birlikte aday olmayacaklarını açıklayan OSB Başkanı Çok, "Önemli işler başardığımıza inanıyorum.  Bayrağı bizden sonra gelecek arkadaşlarımıza devredeceğiz. Kim seçilirse seçilsin OSB'de birlik, beraberlik aynı şekilde devam edecek. Hepimiz göreve seçilen ekibin yanında yer alacağız. OSB'ye siyaset, kişisel beklentiler girmeyecek. OSB üreten hızla büyüyen istihdam alanı, teknoloji merkezi olacak"  ifadelerinde bulundu.  

Bakmadan Geçme