Büyükşehir Belediyesi'nden Tarihe Büyük Yatırım

Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi ve İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kent’i kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı. Karkamış Antik Kenti’nde yer altından tarih gün yüzüne çıkartıldı.

Gaziantep’in yanı başında Suriye’nin Halep kentinde tarihi eserler yok edilirken, Gaziantep’te Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile Karkamış Antik Kenti’nde yer altından tarih gün yüzüne çıkartılıyor.

Türkiye ile İtalya’nın ortak projesi olan Karkamış Antik Kent’i kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı.

SURİYE SINIRINA SIFIR NOKTASINDA KAZI ÇALIŞMASI!

Suriye sınırına sıfır yerde yapılan kazı çalışmalarını yürüten kazı başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti ve başkan yardımcıları gün yüzüne çıkarılan eserleri tanıttı.

FATMA ŞAHİN'DEN KRİTİK AÇIKLAMA

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’ndaki tanıtım toplantısında, bütün çağlarda bütün medeniyetlerin en önemli ve en zengin döneminin Gaziantep toprakları üzerinde yaşandığı söyledi.

“Amacımız bu şehri hak ettiği şekilde uluslararası boyutta tanıtmak” diyen Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ve özellikle arkeoloji turizminde ve gastronomi turizminde çok büyük hedeflerimiz var, ideallerimiz var, umutlarımız var. Hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. 5 antik kenti aynı anda restore ettiren başka bir şehir yok. Çünkü hiçkimsede 5 antik kent yok. Hakikaten sanayi ve ticaret şehri olmakla beraber arkeoloji şehri olmak bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi ve birbirini tamamlayan çalışmalar bunlar. Eğer biz sanayiyi sanatla taçlandıramazsak sanayinin altyapısını, kültürel hazinemizle birleştiremezsek birşeyler eksik kalacak.”

ANADOLU’NUN BÜTÜN HAZİNELERİ GAZİANTEP’TE TANITILACAK

Şahin, Anadolu’nun bütün hazinelerinin merkezinin Gaziantep’te kurulacak bir enstitüyle bütün dünyaya tanıtılacağını vurguladı.

Kazı başkanı Marchetti’yi fahri hemşehri ilan edildiğini bildiren Şahin, “Hiç ümitsizliğe gerek yok, sınırımızda şu var, yarın ne olacak değil, biz bize düşenden sorumluyuz. Biz bizimle ilgili kısımları iyi birşekilde organize etmekten sorumluyuz. Ve çocuklarımıza çok güzel bir eser hep birlikte bırakacağız” dedi.

ŞAHİN'E FAHRİ HEMŞEHRİLİK ÜNVANI

Marchetti de kazılar esnasında desteğini esirgemeyen ve kendisini fahri hemşehrilik ünvanına layık gören Fatma Şahin’e için teşekkür etti.

Karkamış Antik Kenti’nde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Marchetti, Karkamış’ta 5. Kazı sezonunu yaptıklarını dile getirdi.

Çok geniş kazı alanları kazdıklarının altını çizen Marchetti, “Katuwa Sarayı inanılmaz büyük ve güzel. Çok büyük saraylar, tapınak var, merdiven var” dedi.

Sınırda çalıştıklarını ve buranın güvenli olduğuna dikkati çeken Marchetti, konuşmaların ardından çıkarılan eserleri slayt eşliğinde tanıttı.

ÇIKARILAN TARİHİ ESERLER

M.Ö.900 yılından iki büyük kireçtaşı ortostat üzerinden biri kanatlı boğa diğeri kanatlı geyik-tanrıyla bir bazalt taş üzerinden aslan tasviri yer almaktadır. Katuwa’nın sarayı üzerindeki Assur kralı II. Sargon’un sarayından 14 metre derinliğe ulaşan bir kuyudan Karkamış’ın M.Ö. 717’de ele geçirilmesiyle ilgili eşsiz yazılı belgeler ele geçirilmiştir.

Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ve Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu katıldı.

Fatma Şahin tarafından Marchetti’ye fahri hemşehrilik belgesi takdim edilen toplantının ardından katılımcılar, Karkamış gezi evi gezildi.

Bakmadan Geçme