'Türkiye'de Kuma Patlaması Yaşanacak'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin resmi nikah kıymadan imam nikahı kıyarak evlenmeyi serbest bırakmasına tepki gösterdi.

Türkiye Barolar Birliği (TBO) Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin çiftlerin resmi nikah kıymadan imam nikahı kıyarak evlenebilecekleri yönünde verdiği karar tepki gösterdi. İmam nikahına karşı olmadıklarını ancak Anayasa Mahkemesinin verdiği bu kararın kadınları mağdur edeceğini belirten Feyzioğlu, "Ülkemizde çok ciddi kuma patlaması yaşanacak. Bu insan haklarını ihlal etmektedir. Bunu şiddetle kınıyoruz.Anayasa Mahkemesi özgürlükçü tutumu yerine ortaçağ dümeni kuran bir karar vermiştir." diye konuştu.

Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin ile ilgili görülmekte olan bir davayı takip için kente gelen Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi'nin çiftlerin resmi nikah kıymadan imam nikahı kıyarak evlenebilecekleri yönünde verdiği kararla ilgili açıklamalarda bulundu. "Türk Ceza Kanunu iman nikahını yasaklayan bir kanun değildir." diyen Feyzioğlu, "Resmi nikah kadınların zorla, imam nikahıyla evlendirilip haklarından mahrum edilmesini önlemek için çıkarılmıştır. Burada üstün menfaat, kadınların bir takım kadın haklarına, insan haklarına aykırı, töreler ve geleneklerle birilerine kuma verilmesini engellemek içindir."

"DİNİ NİKAHA KARŞI DEĞİLİZ AMA, KADINLARIN SAVUNMA GÜCÜ ELİNDEN ALINDI"

"Kanun önce resmi nikah diyor. Biz sonra dini nikah kıymasına da karşı değiliz. Kimse imam nikah kıymasın demiyoruz." ifadesini kullanan Feyzioğlu, şöyle dedi: "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı hem fakir fukara ailelere, hem kızlara kötü oldu. Bu karar son derece yanlış bir karadır. Anayasa Mahkemesi resmi nikah kıymaksızın kıyılan imam nikahının suç teşkil etiğine dair maddeyi iptal etmek suretiyle artık kadınların, ailelerin, fakir fukaraların elinden en büyük savunmayı aldı."

"TÜRKİYE'DE ARTIK KUMA PATLAMASI YAŞANACAK"

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının Türkiye'de ciddi anlamda kuma patlaması yaşanmasına neden olacağını kaydeden Feyzioğlu, "Tamam önce bir imam nikahını kıyalım, resmi nikahı arkadan gelir dendiğinde artık bu ailelerin kadınlarının hakları elinden alınmış olur. Sonuç çok ciddi. Kuma patlaması yaşanacak. Kadınların miras hakları ellerinden alınacak. Niye, çünkü önce resmi nikahı kıyalım diye kanuna dayanan bir haklı gerekçe gösteremeyen kadınlar; 'bana güvenmiyor musun?' cümlesiyle imam nikahıyla evlendirip, resmi nikah arkasından gelip gelmediğinde miras hakkından mahrum kalacak. Boşandığı zaman hiçbir hakkı olmadığı için kapı önüne kedi yavrusu gibi konacaktır. Ne olacak çocukların soy bağlarında sıkıntı olacak. Babası kimdir-değildir, araştırılmasına gidilecek."

"BU KARAR İNSAN HAKLARINI DA İHLAL ETMEKTEDİR"

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının aynı zamanda insan haklarını ihlal etmekte olduğunun altını çizen Feyzioğlu, "Cumhuriyet döneminde kadınlara verilen haklar geri alınmak demektir. Bunu şiddetle kınıyoruz. Anayasa Mahkemesi özgürlükçü tutumu yerine Orta Çağ dümeni kuran bir karar vermiştir." diye konuştu.

Bakmadan Geçme