Uzmanlardan Kurban Bayramı Uyarısı

Van’da İstanbul Hastanesi uzmanları, Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundular.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların özellikle et tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten İstanbul Hastanesi Diyetisyen Fatma Karadaş, bayramı sağlıklı zinde ve formda geçirmek için porsiyon kontrolü, yiyecek seçimi ve pişirme yöntemlerinde daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Kurban etinin kesilir kesilmez tüketilmesinin sindirim zorluğuna sebep olduğunu ifade eden Karadaş, “Özellikle mide, bağırsak sorunu olanların eti dinlendikten sonra tüketmeleri daha sağlıklı olacaktır. Erken dönemde hazımsızlık uzun vadede ise kalp-damar, böbrek ve karaciğer problemlerine yol açacağı için et tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Özellikle bu tür rahatsızlığı olanların kurban etini daha dikkatli ve daha az yağlı kısımlarını tüketmelerini istiyoruz. Ayrıca çok fazla et yediğimiz ya da çok fazla tatlı hamur işine yüklendiğimiz bir günün ertesi günü mutlaka çok sebze ağırlıklı beslenmeliyiz ve su tüketimimizi de 2,5 ila 3 litre üzerine çıkarmamız gerekmektedir” dedi.

Vatandaşların, bayramın vazgeçilmezlerinden olan tatlı tüketimine dikkat etmeleri gerektiğini de belirten Karadaş, “Telaşlı geçen bayram günlerinde 3-4 saatten fazla aç kalmamak için sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeliyiz. Uzun süren açlıktan sonra yediğimiz her şeyin yağ dönüşümü çok daha kısa sürede olacaktır ki; bunlar tatlı, pasta gibi karbonhidrat ağırlıklı gıdalar olursa buna dikkat etmemiz gerekir. Uzun süre aç kalmamalıyız. Bayram tatlılarına hayır diyebilmek için mutlaka ziyaretlere tok karınla çıkmamız gerekmektedir. Gün içerisinde 3 saatten uzun süre aç kalmamız metabolizmamızı yavaşlatacağı için mutlaka yanımızda sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmalıyız. Kuru kayısı, ceviz, fındık bizim için ideal seçimler olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın bayramının sağlık ve mutlulukla geçmesini dilerim” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme