ÇATAK BELEDİYESİ KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETECEK

Van’ın Çatak İlçe Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) sunduğu projeyle günlük 150 kilovatlık elektrik üretecek güneş enerjisi santrali kuruyor. Çatak İlçe Belediyesi, DAKA’ya sunduğu projeyle güneş enerjisi santrali kuruyor. Günlük 150 kilovatlık enerji üretecek santral, 800 bin TL'ye mal olacak.

Van’ın Çatak İlçe Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) sunduğu projeyle günlük 150 kilovatlık elektrik üretecek güneş enerjisi santrali kuruyor.
Çatak İlçe Belediyesi, DAKA’ya sunduğu projeyle güneş enerjisi santrali kuruyor. Günlük 150 kilovatlık enerji üretecek santral, 800 bin TL'ye mal olacak.
DAKA’ya sunulan proje kapsamında kurulacak santralle bölgede güneş enerjisinden elektriğini üreten ilk belediye olacaklarını belirten Çatak Belediye Başkanı Emin Babur, güneş enerji santralinin 150 kilovat gücünde olduğunu, yıllık getirisinin ortalama 80 bin lira olacağını söyledi. Babür, “Bu demektir ki biz TEDAŞ’a 80 bin lira az ücret ödeyeceğiz. Bu da belediyeyi büyük bir külfetten kurtaracak. Bu enerji santrali yıllık ortalama 230 bin kilovat saat gücündedir. Bunun envanteri dediğimiz alüminyum malzemeleri tamamen Alman malı olup, diğer paneller ise yerli üretim. Yerli üretimdeki kastımız yerli üretime katkımız olsun. Doğu ve Güneydoğu'da, belki de İç Anadolu’da da ilk olarak bu eseri kuran ve orta gerilime bağlanan Çatak Belediyesi'dir. Van ilimizde de bu eserlerin yapılmasını biz öneriyoruz çünkü biliyorsunuz enerji ihtiyacımız var. Bunun bir kısmını dışarıdan alıyoruz belki. Bunu 1000 kilovata çıkarmayı planlıyoruz. Bunun için de çalışmalarımız var. Proje çalışmalarımız devam etmektedir. Proje yüzde 75 Kalkınma Ajansı destekli. Yüzde 25’ini biz karşılıyoruz. 800 bin TL’ye mal olacak ve ekonomimize enerji katkımız olacak. Umarım diğer kurumlar tarafından da model olarak kabul görür. Türkiye’de güneşi en çok alan bölge Van’dır. Sokak lambaları, arıtma tesisleri, hizmet binaları, depolarda kullanılacak bu enerji. 25 yıl elektrik üretecek sistem 20 gün sonra faaliyete geçecek. Bu sistemin kapasitesini günlük 1000 kilovata yükseltip ilçeyi aydınlatmayı amaçlıyoruz" dedi.

Bakmadan Geçme