VAN BU FIRSATI KAÇIRMAMALI

Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Yakup Akgül, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan aday adaylığını gazetemize değerlendirdi.

İlhan SİYAHTAŞ

AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan aday adayı Prof. Dr. Yakup Akgül, AK Parti'nin hizmet kalitesini ve performansını Büyükşehir Belediye Başkanlığı vasıtasıyla bölgeye taşıyacağını söyledi. Konuşmasında bölge insanının çeşitli kabileler ve ırklara bölüştürülerek ayrıştırılmasının insanın enerjisini zayıflattığını ve toplumsal mutluluğun bu şekilde yok edildiğini dile getirdi.  

Neden büyükşehir belediye başkanlığı?

Öğretim üyeleri, hocalar, akademisyenler üniversitede yıllarca dünya literatürlerini tarayarak hemen hemen her konuda bilgi birikimlerini geniş tutarlar. Bilgi, birikim ve tecrübelerini halka daha açık olan sahalarda kullanmaları yeri geldiğinde hizmet için geri durmamaları gerekir. Akademisyenlerin aynı zamanda halka karşı sorumlulukları vardır.  Bu düşünceyle hizmet etmek, birikimi paylaşmak için aday adayı oldum.

Akademisyenlerin belediyecilikte nasıl bir yeri var?

Belediyecilik demek proje demektir, bu bakımdan bu projelerin düşünülüp, planlanması, uygulamaya konulması ve proje süreçlerinin dikkatli bir şekilde yürütülmesi konusunda akademisyenlerin şüphesiz, önemli bir tecrübeleri vardır.

Van’da belediyecilikte hangi eksiklikleri gördünüz?

Bir bölgede bir eksik gördüldüğünde insanlar kendisine görev düştüğünü hisseder ve ona göre bir karar noktasına varır. Hepimiz şunu biliyoruz ki, Van belediyesinde Van kenti içinde yollar asfalt ama üzerine dökülen hep topraktır. Kentimiz çağımız modern kent yapılma aşamasında modern olmaya mecbur bir çağdır. Van kentini tanımak için bu yerlere bir girin, buralara baktığınız zaman bu kentin ne kadar geri kaldığını görebilirsiniz.  Belediyecilikte 21. Yüzyıldayız ve Van’da yaşıyoruz, akademisyeniz ve ileri düzeyde bir eğitim aldığınızı söylüyorsanız ve böyle bir kentin içinde yaşamaya mecbursanız sorumluluğunuz vardır. Ak Parti gibi Türkiye’de Belediyeciliğin babası konumunda bir parti hükümetteyken, yönetimdeyken, bu kentin imkanlarından yararlanılmaması çok üzücü bir durumdur.

Akademisyen-Buruki kimliğinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu kent aşiret ve kabilelerden oluşan bir topluluktur. Bu kent böyle demografik bir yapıya sahiptir, bende bu kentin içinde bir bireyim. Ben bir birey olarak Burukan aşireti mensubuyum, oradan gelen bir insanım. Şunu bilmemiz lazım mutlu bir toplum yaratabilmek için ve bu kadar eğitimli bir insan olarak biz hiçbir zaman aşiretin, aşiretçiliğin ve kabileliğin bir başkasının ötekileştirilmesi, bir başkasının hakkının gaspı veya üzmek adına yapılmaması gerekir. Elbette bu aşiret çocuğu olmak, aşiretten gelmek büyük bir halk kitlesi itibari ile seçim yaptığı sahada insanlar belki duygusal olarak bizi kendilerine daha yakın görebilirler. Ve size daha çok güç katar. Van’da yaşayan bütün insanlar şunu bilmeli, evet hoca bir aşiret mensubu olan birisidir ama almış olduğu eğitim, 21. Yüzyılın insanlara öğrettiklerine bakıldığı zaman asla aşiretçiliğin arkasında olmayacaktır ama aşireti daima yanında taşıyabilecek bir anlayışı içerisinde olduğunu da bilmek gerekir. Bu bakımdan bütün aşiretlere bütün insan topluluklarına bu bölgede yaşayan bütün kabilelere, ilimize dışarıdan gelen bütün insanlara şunu söylemek isterim. Herkese eşit mesafedeyiz, herkesi kucaklayacağız ve eşit bir şekilde davranacağım. Dini, dili, ırkı, mezhebi, görüşü ve ideolojileri ne olursa olsun herkes bizim kardeşimizdir. Akademik hayat bize şöyle bir şey öğretiyor, ahlaklı olmayı öğretir, dürüst olmayı öğretir, insanların hepsini aynı seviyede görmeyi öğretir. Van’da kaç aşiret olduğunu, bunların anlayışının ne olduğunu, yaklaşımlarının ne olduğunu ne kadar insan topluluğu olduğunu biliyoruz.

Aday adaylığınız üniversitede nasıl karşılandı?

Üniversite kurum olarak, bu kurum içinde çalışanları olarak şu bilinçteler, biz yaşadığımız kente ne verebiliriz. İçlerinden böyle bir akademisyenin çıkıp “kente hizmet için ben varım” dediği zaman buna çok sevindiklerini, coşkuyla karşıladığını, böyle bir hizmetin onlar içinde çok önemli olduğunu söyleyebilirim. Yapacağımız projelerde öğretim üyesi arkadaşlarımızın her sektör bazında bize daha çok yardımcı olacaklarını burada söyleyebilirim.

Belediye başkanı seçildiğiniz de önceliğiniz nedir?

Bu kentin çok sorunlu bir kent olduğunu hepimiz biliyoruz. Daha doğrusu kent olma yolunda daha çok yol alması gerektiğini hepimiz biliyoruz. Van’da inkarı mümkün olmayan kritik bir tablo ortada. Kısmetse ilk göreve geldiğimiz takdirde öncelikle ilk projelerimizden biri araştırmacı arkadaşlarımı göreve getirip Van’da yaşayan insanların demografik yapısının ortaya çıkarılması olacaktır. Van’da yaşayan insanların ekonomik yapısını ortaya çıkarmaktır.  Şehir merkezi ve köylerde dahil olmak üzere psikolojik durumunun ne olduğunu bunun içinde anketler yapılmasını düşünüyoruz. Mutlu bir toplum oluşturmak için neler yapılabilir bunun çalışmasını yapacağız. Bu çalışmaları yaptıktan sonra sağlam zeminlere ayağımızı basarak, nasıl bir topluma hizmet vereceğimizi anlayarak bu göreve başlamayı düşünüyorum. Özellikle ekonomik durumumuz için nasıl bir kaynak üretebiliriz, bu insanlara kaynak üretebilmenin yanında ne yapılması gerektiğini veya bizim onların adına özel sektör ve devlet sektörü adına hangi kaynaklardan yararlanabiliriz gerektiği ile ilgili bir bilgi sahibi olmamız gerekir. Bu tür projeler hazırlatıyoruz, bunların ön çalışmalarını yapıyoruz, ama göreve geldiğimiz zaman bu projelerin ayrıntılarını birkaç öğretim üyesi arkadaşımıza üniversitede görev vermek suretiyle, bu konuyu açıklığa kavuşturacağız. İkinci önemli konu ise, biliyorsunuz deprem sonrası şehircilik bakanlığımızın, valiliğin ve belediyenin ortak çalışmaları sonucunda Van imar ve ıslah planı çıkarıldı. Şimdi depreme çok duyarlı bir memleket olduğumuz için bu konuda kendimi şanslı hissediyorum eğer göreve gelirsem tabi. Benim amacım 21. Yüzyıla bu kenti hazırlamaktır, kenti hazır hale getirebilmek için hazır ortada veriler varken kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmektir.  Bunun yanında Vangölü kirliliği için bilimsel araştırmalar yapıp o kirlilik derecesi ile ilgili arıtma çalışmaları başlatmaktır.

Seçmeninizden nasıl oy isteyeceksiniz?

Seçmen Ak partiyi tanıyor, bu sefer seçmen bizleri tanıyacak. Ak partinin belediyecilik konusunda kendisini kanıtladığı ve projelerle çalışan bir anlayış olduğu görülüyor. Buradaki seçimde aday olacak Ak parti adayının özel yapması gereken bazı şeyler var. Herkese eşit bir şekilde davranılması Kürt ve Türk ayrımı yapmadan hizmeti eşit bir şekilde yapması gerekmektedir. Demokratikleşmeden taviz vermeyeceğiz. Biz sadece hizmetle, projelerle halkımızdan oy istemeyeceğiz, birde onları demokratikleşme konusunda 21. Yüzyıla hazırlama konusunda insan hakları konusunda onların hak ettiği yere taşıyacağız.

Spor ve sosyal etkinliklere nasıl bakıyorsunuz?

Biz yapacağımız her işi, bilim adamlarının eliyle projelendirerek bu göreve talibiz, kalıcı projelerle hizmet vermek istiyoruz. Üniversitemiz var bir kısım gencimizi eğitiyoruz, ama bir kısmını istediğimiz anlamda eğitimli meslek sahibi yapamıyoruz. Ara eleman yetiştirme konusunda burada çok yetersiz durumdayız. Eğitim kurumlarını açma, eğitim kurumlarını yönetme ve yönlendirme yetkileri var. Biz bu anlamda meslek edindirme eğitim merkezleri oluşturacağız, burada özellikle varoşlarda yer alan gençlerimizin bu merkezlere kazandırılıp meslek sahibi yaptırılması konusunda önemli bir çalışma yapacağız. Yine gençlerin enerjilerini sarf edebilecek spor tesisleri yapacağız. Vanın bir milyonun üzerinde bir nüfusu var ve sadece bir tane stadı var. Biz sadece Van’a değil ilçelere de spor tesisleri yapmayı hedefliyoruz. Hatta birleştirilmiş köyler adına belli bir nüfusu aşmış civar köylerin de yararlanacağı amatör spor tesisleri yapacağız. Bu amatör spor tesislerimizden gençlerimiz en iyi şekilde yararlanacaktır.

Adaylığınız onaylanmadığında tepkiniz ne olacak?

Van’da herkes herkesi çok iyi tanıyor.  Ben uzun yıllardır Van’da yaşıyorum.  İmam hatip lisesi mezunuyum, lise yıllarımdan beri Milli Türk Talebe Birliği, siyaset, sivil toplum kuruluşu üyeliği yaptım.  Genç yaşımdan buyana siyasetin içindeyim, hiçbir insanın da siyasetten uzak olması mümkün değildir. Benim o yıllardan başlayan serüvenim Ak partiye kadar uzanmaktadır.  Ben muhafazakâr demokrat, inançlı bir insanım. Benim Ak Parti’ye yakınlığım veya Ak partiye adaylığım Ak partide aday gösterileceğim ile alakalı değildir. Ben Ak partiye gönül bağıyla bağlıyım.  Dolaysıyla adaylık duruşumu etkilemez.

Seçim sahasında sloganınız ne olacaktır?

Sloganımız “Van bu sefer büyük düşün” olacaktır.  Bu eline gelen fırsatı kaçırma demektir. Proje sahibi olmayan üzerinde durduğu zeminde insan kaynaklarından yararlanamayan Van 21. Yüzyılın kenti olamaz. 

Seçimi kim alır?

Ak parti bu seçimi kazanacaktır. İnsanların içinde dolaşıyorum ve görüyorum. Van’daki insanlar kentin 21. Yüzyıla hazır bir kent olmadığını görüyor. Bir tarafı varoş, bir tarafı orta sınıf vatandaşın yaşadığı karmaşık, plansız,  zevksiz kent görünümü var. Van daha güzel görünüme layık olan bir ildir, gelişmeye açık insan kaynakları bakımından çok güçlü bir kenttir. Eğer iyi bir belediyecilik yapılırsa, Van kaybettiği geçen zamanın bir kısmını önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde telafi edebilir.  

Bakmadan Geçme