UZMANLARDAN HELİKOBAKTER PİLORİ UYARISI

Van Özel İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Helikobakter Pilori hastalığına karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

 Van Özel İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Helikobakter Pilori hastalığına karşı vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. 
 Açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, Van bölgesinde yapılan çalışmalar neticesinde yemek borusunun yassı hücreli kanserlerinin bir çeşit olan Helikobakter Pilori enfeksiyonuyla yakın ilişkide olduğunu belirterek, bu konuda vatandaşları uyardı. 80 yemek borusu kanseri hastasında gerçekleştirilen çalışmayı Almanya’daki bir sempozyumda sunacaklarını vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, “Çalışmamızı Almanya’ya yolladık. Kısmet olursa bu hafta Berlin’de sunacağız. Ülkemizdeki akademik çalışma açısından büyük bir önem arz etmektedir” dedi.
Yemek borusunun yassı hücreli tümörlerinin ‘kanser kuşağı’ olarak adlandırılan bölgede çok sık görüldüğünü dile getiren Dülger, “Çin’den başlayarak Pakistan, Afganistan, İran’ın kuzeyi, Van, Ağrı ve Hakkari hattında görülen hastalığın nedenleri yanlış beslenme, taze sebze ve meyve alımındaki eksiklik, sıcak çay, sigara ve bazı toprak minerallerden eksik oluşu gibi pek çok faktör ortaya çıkmaktadır” diye konuştu.
Yemek borusunun yassı hücreli tümörlerinin özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük, daha çok kırsal kesimden gelen hastalarda görüldüğünü ve aynı şekilde bu hasta grubunda yaygın olarak Helikobakter Pilori’nin bulunduğunu belirten Dülger, “Bu hastaların ekonomik, sosyal düzeyinin düşük olmasının ve temizlik ile hijyen şartlarının yeterince iyi olmadığının bir göstergesi olarak görülmektedir” dedi.
Çalışmanın bir yıl içerisinde tamamlandığına dikkat çeken Dülger, “Özellikle aşırı sıcak çay tüketimi ve sigara içilmesi, kış mevsiminde sebze ve meyve tüketilmemesine bağlı olarak yemek borusu duvarında bazı değişiklikler olmakta ve yıllar içinde bunlarda kanser dokusuna dönüşmektedir. Vatandaşlara önerimiz özellikle çay ve sigarayı birlikte tüketmemeleri, temizlik şartlarına uymalarıdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme