'Yeni Evim Mutlu Hayatım Projesi' TOKİ'de

Fazıl Erüş/ Vansesi Özel
"Yeni Evim Mutlu Hayatım Projesi"  devam ediyor.  Projenin Kültür Turizm İl Müdürlüğü ve Valilik Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü tarafından ortak hazırlandığını belirten Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Nurcan Altun, ''Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü olarak kadın ve çocuklarla ilgili bir proje olduğu için bizde kurum olarak proje ile yakından ilgilenerek destek verdik. Projeye 12 Mart 2013 tarihi itibariyle 32 kişilik bir ekip ile çalışmaya başladık. İlk aşamada TOKİ afet konutlarına taşınan insanlarımızın birbirleri ile yakınlaşmalarını, iletişim kurabilmelerini sağlamak için Edremit TOKİ'de 3, Kalecik TOKİ'de 2 daire, Bostaniçi ve Kevenli'de  1 daire olmak üzere toplam 7 daire kiraladık. Bu daireleri büro haline getirerek çalışma ortamı yarattık. Bürolarda halen 3-4 personel arkadaşımız çalışıyor. Bu personellerimiz evleri gezerek aile taraması yapıyorlar. Hangi aile mağdur, hangi ailenin engelli hastası var,  bunlar tespit ediliyor. Daha sonra "Yeni Evim Mutlu Hayatım Projesi" kendilerine anlatılarak devletin sağladığı imkânlardan yararlanmaları için bilgilendiriyor ve yardımcı oluyoruz" dedi.
TOKİ KONUTLARINDA ANKET
TOKİ'  konutlarında yaşayan kadınlarımız boş zamanlarını nasıl değerlendirebiliriler? Bu soruya yanıt bulmak üzere anket çalışması yaptıklarını belirten Nurcan Altun, " Yaptığımız anketin sonucunda;  okuma yazma kursları, halk eğitim kursları, Kuran kursları isteyenler çoğunluktaydı. Biz de bu taleplere yönelik çalışmalar yaptık. Depremden sonra hayata geçen bu projenin amacı doğrultusunda depremzede kadınlarımızı hem eğlendirdik hem de kendilerine bir şeyler kazandırdık. Bu etkinlikler dışında 5 kişilik bir ekibimizi Erciş'e tekstil, baskı, mozaik kurslarına gönderdik. Ramazan ayında iftar yemeklerinde bir araya geldik. Van balığı göçü festivaline ekip olarak katıldık. Her TOKİ yaşam alanına toplam 500 fidan diktik, sakinler için çevre gezileri düzenledik. Proje dışında da bu büroları kullanıyoruz"

AİLELERE ORTAK YAŞAM KURALLARI ANLATILIYOR
Son günlerde TOKİ konutlarında ortak yaşam kuralları ve komşular arasında sosyal uyumsuzlukla ilgili çeşitli şikâyetler almaya başladıklarını belirten Altun " Bu tür şikayetler özellikle Kevenli ve Bostaniçi TOKİ konutlarından geliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü olarak TOKİ konutlarında yaşanan sıkıntıları gidermek için ailelerle görüşüyoruz,  görüşmeye de devam edeceğiz.  Konutlarda ortak yaşam nasıl sağlanır, konut kuralları- kaideleri-kuralları nelerdir, konut sahiplerinin hak ve sorumlulukları hangilerdir, konutlarda ortak yaşam kültürü neyi amaçlar. Bu konuları ve daha fazlasını ailelere anlatıyor ve bilgi veriyoruz. Amacımız komşuluk ilişkilerini güçlendirmek ve huzurlu ortam sağlamaktır. Bu konuda kurum olarak vatandaşlarımıza her zaman yardımcı olmaya, olası  sorunları çözmeye hazırız. " diye belirtti.
 

Bakmadan Geçme