Van'ın İlk Bağımsız Denetçisi İlhan Güneri Oldu

Fazıl Erüş
Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyesi Yeminli Serbest Mali Müşavir İlhan Güneri Bağımsız Denetçi unvanını aldı. Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun "Bağımsız Denetim Yönetmeliği"  çerçevesinde Bağımsız denetçilik geçiş eğitimlerini tamamlayan İlhan Güneri Van'ın ilk Bağımsız denetçisi oldu
Yeni Türk Ticaret Kanununun getirdiği değişikliklere göre Kamu Gözetim Kurumu tarafından yetkilendirilen İlhan Güneri Başkent Üniversitesinde eğitim komisyonu tarafından verilen eğitimleri başarıyla tamamlayarak, Kamu Gözetim Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen şirketlerin denetimi yapma yetkisini aldı.
Birçok kurum nezdinde de denetim faaliyetlerine imza atabilecek olan Güneri, Yeminli Mali Müşavirlik hizmetlerinin yanı sıra, Bağımsız denetçilik hizmetlerini de vermeye devam edebilecek.
Bağımsız denetim nedir?
Anonim şirketin finansal tablolarının ve diğer finansal bilgilerinin gerçek durumu yansıtıp yansıtmadığının tespit edilebilmesi için şirkete ait defter, kayıt ve belgelerin incelenmesidir. Örneğin, şirket bilançosunda; kasada 100.000 TL, bankalarda 500.000 TL olduğu ve şirketin de 1.000.000 TL kâr ettiği bilgileri yer alıyor ise bu bilgilerin doğruluğu ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığı, bağımsız denetim kapsamında incelenecektir
Bağımsız denetçilerin sorumlulukları nelerdir?
Bağımsız denetçiler, kanunî görevlerini yerine getirmede kusurlu hareket ederlerse hem şirkete hem pay sahiplerine ve şirket alacaklılarına karşı verdikleri zarar dolayısıyla sorumlu olacaklardır. Bağımsız denetçiler ile bağımsız denetim kuruluşunun denetleme yapmasına yardımcı olan temsilcileri, denetimi dürüst ve tarafsız bir şekilde yapmak ve sır saklamakla yükümlüdürler. Faaliyetleri sırasında öğrendikleri, denetleme ile ilgili olan iş ve işletme sırlarını izinsiz olarak kullanamazlar. Kasten veya ihmâl ile yükümlerini ihlâl edenler şirkete  zarar verdikleri takdirde bağlı şirketlere karşı sorumludurlar.

Bakmadan Geçme