VALİ YARDIMCISINA TEPKİ

Fazıl Erüş/ Vansesi Özel
Selimbey mahallesinde bulunan meyve bahçelerine sulama suyu verilmemesi nedeniyle kurumaya yüz tuttu.  Şamran ana kanalının Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan yol çalışması sırasında tahrip olması gerekçesiyle bahçeler yaklaşık 1 aydır Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından su verilmediğini belirten mahalle sakinleri duyarsızlığa tepki göstererek yetkilileri göreve çağırdı.
Onlarca bahçenin,  binlerce meyve ağacının susuzluktan kuruduğunu söyleyen bahçe sahiplerinden emekli Dr. Süheyla Dabbağoğlu  '' Karayolları Bölge Müdürlüğünü sorunu aktarmak üzere defalarca aramamıza rağmen yetkili biriyle görüşemedik.  Sulama suyu sorununun acilen çözüme kavuşturulabilmesi için Vali Yardımcısı Hakan Alkan ile görüşmek istedik.  Ancak vatandaş olarak makamına kadar gitmemize rağmen bizimle görüşmedi'' dedi.
DSİ YEŞİLSİZ BİR VAN MI İSTİYOR?
Dabbağoğlu, " Yıllarca doktor olarak Van'da hizmet ettim. Emekli olduktan sonra baba yadigârı bu bahçeye ben bakmaya devam ettim.  67 yıldır bu bahçemiz var. Böyle bir sorunla ilk defa karşılaşıyoruz. Şimdiye kadar bir defa sulama suyu verildi. Bahçemiz meyve üretimi yapan bahçe olduğu için çok masraf yapıyoruz. Sulama suyu sorunu Temmuz ayı'nın ilk haftasında başlamasına rağmen DSİ şube müdürlüğü, Karayolları 11. Bölge Müdürlüğüne 20 gün sonra yazı ile bu sorunu çözemeyeceklerini bildiriyor. Yetkili kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk vatandaşı mağdur etmiştir.  Şamran kanalından bahçelerimize verilecek suyu para ile almamıza rağmen bize zamanında gerekli uyarılar yapılmadı. Daha sonra ise Muhtarlar aracılığıyla çözümsüzlük bize iletildi. 13 dönüm bahçem var. Burada ne kadar ilaçlama bakım yaptıysam da meyve ağaçlarımı kurumaktan kurtaramadım. Emeklerimin boşa gittiğini anlıyorum'' dedi.
BAHÇELERİMİZ KURUDU 
Suluma suyu sorunun zamanında giderilmemesine,  duyarsızlığa tepki gösteren, Selimbey Mahallesi'nde 15 yıldır bahçe, meyve işiyle uğraşan Abdul Cebar İpek, '' 30 kişiden oluşan aile nüfusuma bu bahçeden gelen gelir ile bakıyorum. Bahçelerimizin haftada bir sulanması gerekirken şimdiye kadar bir defa sulayabildik. Bahçelerimiz kurudu.   Umudumuz olan bahçelerimizi önce Allaha, sonra devlete emanet ettik. Zararımızı nasıl karşılayacağız diye kara kara düşünüyorum. Ben bu yaşlı halimle Vali Yardımcısı Hakan Alkan'a derdimi anlatmaya gittim. Ancak Hakan Bey bizi makamına almayınca derdimizi anlatamadık. Vali Yardımcısı Hakan Alkan'ın sulama suyu sorunumuzun çözümü için ilgili kurumları harekete geçirmesini,  geç olmadan bizi bu zarardan kurtarmasını rica ediyoruz" dedi. 
ZARAR TESPİTİ YAPMASINI İSTİYORUZ 
Bahçe dışında hiçbir geliri olmayan Naif Bingöl Selimbey Mahallesinde çok sayıda bahçe ve meyve ağaçlarının kuruduğunu belirterek şunları söyledi:  ''Bir an önce Vali Münir Karaloğlu ve yetkililerin bahçelerimize gelerek zararımızı görmelerini istiyoruz.  DSİ, Tarım İl Müdürlüğü komisyonlarının da zarar tespiti yapmasını istiyoruz.  İlgisizlik, kurumlar arası iletişim eksikliğinin,  programsızlığın mağduru bizler olduk. Durumumuz içler acısı. Ailemiz kalabalık. Yıllardır geçimimizi buradan sağlıyoruz. Valiliğe kırgınız. Sorunlarımızı vatandaş olarak kime anlatalım? Bahçesiz, bağsız, yeşilsiz bir Van'mı isteniyor?   Destek olunmayacaksa söylesinler bahçelerimizi satalım" diye kaydetti. 

Bakmadan Geçme