VAN VALİSİNİ KAYBETTİ

İkram KALİ
Van evliyalarından Sofu Baba'nın torunlarından, Van'ın köklü ailelerinden emekli Emniyet Genel Müdürü, emekli Valilerden, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfının Kurucu Başkanlarından,  Polis Emeklileri Vakfı ve Derneği Onursal Başkanlarından,   Van Vakfı kurucusu ve Onursal Başkanı Celalettin Tüfekçi İstanbul'da vefat etti.
 Van'ın yetiştirdiği değerli, saygın şahsiyetlerinden Celalettin Tüfekçi'nİn vefatı bütün Vanlılar arasında büyük üzüntü yarattı. 1970'li yıllarda Fatih Kaymakamlığı sırasında barınma sorunu yaşayan Vanlı öğrencilerin yüksek öğrenim görmesi için çaba gösteren, İstanbul'da bulunan Vanlı öğrenciler için Samatya'da öğrenci yurdu açan Celalettin Tüfekçi, enerjisini ömrünün son anına kadar Van için, Vanlılar için harcadı. Dedesi Sofu Baba'nın türbesini yaptıran Tüfekçi, Sofu Baba' Camisini yaptırarak yaptırarak Van'a armağan etmişti.
Celalettin Tüfekçi'nin cenazesi perşembe günü İstanbul Karacaahmet Şakirin Camiinde öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası İstanbul Maltepe Küçükyalı aile kabristanında toprağa verilecek. Cenaze defini sonrası Tüfekçi ailesi tarafından Kadıköy Selamiçeşme Caminde Kuran-ı Kerim okutularak iftar yemeği verilecek.
Celalettin Tüfekçi'nin vefatının Van ve Vanlılar için önemli bir kayıp olarak değerlendiren Van Vakfı Başkanı Müjdat Çelik, "Celalettin Ağabeyimiz örnek bir Vanlı olarak Van için çalıştı,  çabaladı.  Başarılı Valilik ve Emniyet Genel Müdürlüğü dönemi yaşadı.  Vanlı öğrencilerin eğitimi için yurt açtı. Yurdun yaşamasına önemli katkılar sundu. Kurduğu Samatya yurdunda bende öğrenciliğimde kalarak onun sayesinde yüksek eğitimimi tamamladım. Van yurdundan mühendis, doktor, eczacı, iş adamı çıkan yüzlerce Vanlı hemşherimiz var. Yeri zor doldurulacak değerli büyüğümüzdü. Vakfımızın kurucusu, onursal başkanı olan Celalettin Tüfekçi ağabeyimizin hatırasını yaşatmak üzere Van Vakfı olarak panel, sergi gibi etkinlikler düzenleyip,  hayatını anlatan kitap çıkaracağız. Ailesinin ve bütün Vanlıların başı sağ olsun " dedi.
Celalettin Tüfekçi Kimdir? 22 Kasım 1925 tarihinde Van'da doğdu. 1947 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. Pötürge, Çamardı, Gönen, Fatih, Sarıkamış Kaymakamlıkları, 1966 yılında Giresun, Çanakkale ve 1971'de Çorum Valilikleri yaptı. 1973 yılında istifa ederek ayrıldı ve avukatlığa başladı. 13 Ağustos 1974 - 25 Şubat 1976 tarihleri arasında Emniyet Genel Müdürlüğü yaptı. Kendi isteği ile emekli oldu. Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kurucu Başkanlığı, Van Vakfı Başkanlığını yürüttü. Ayrıca Polis Emeklileri Vakfı ve Derneği Onursal Başkanlığı yaptı.Celalettin Tüfekçi evli ve iki çocuk babasıdır. SOFU BABA KİMDİR? Van Evliyalarındandır.İsmi Mustafa-Efendidir. Sofu Baba adıyla tanınır. Van eşrafından Abdullah Tüfekçibaşızâde'nin torunu olup babasının adı Abdurrahmân Efendidir. On dokuzuncu yüzyılın son yarısında Van'da yaşadı. Kabr-i şerîfi İpek Yolu üzerinde olup, ziyâret mahallidir. Kabri yanında kendi adıyla anılan Sofu Baba Câmii vardır.
 
İRTİBAT: Levent Tüfekçi 05324557429
vanhaber, van, haber, van haber
van valisi, ölüm, celalettin tüfekçi, istanbul, vefat, taziye 

Bakmadan Geçme