Sebze fideleri tezgahlardaki yerini aldı

Baharın gelmesiyle satışa sunulan sebze fideleri tezgahlardaki yerini aldı.

Fahrettin Yiğit

Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte tarla ve bahçelerde yetiştirilecek olan yazlık sebze için piyasaya çıkan fideler satılmaya başlandı. Ramazan Bayramı sonrasına tarla ve bahçelerine sebze ekimi dikimi işlemini bırakan vatandaşlar, Hacı Osman Camii yanında sebze fidesi satışı yapan yerlere akın etti. Yıllardır sebze şitili satan Murat Bilgiç Van’da ilk sebze şitilini babasının getirip sattığını, babası rahmetli olduktan sonra kendisinin 20 yıldan beri bu işi yaptığını belirterek, birçok bostan sahibine şitil verdiğini söyledi.

Van, Gevaş, Alaköy dışında Hakkari, Yüksekova, Ağrı, gibi illere şitil sattığını söyleyen Bilgiç, bu şitillerden yetişen sebzelerin Van ve Van dışındaki illere gönderildiğini belirtti.

Nisan ayında şitil satışlarının başladığını, iki ay devam ettiğini kaydeden Bilgiç, salatalık 5 lira, biber, patlıcan 3.5 lira, aşılı domates şitillerini 12 liradan sattığını belirterek, “Sebze fideleri arasında biber ve domatesin ilgi gördüğünü söyleyen Bilgiç, “Bahçesi olan vatandaşlar sebze fidesi dikmek için kolları sıvadı. Fide olarak diktikleri şitiller yaz boyunca sebze ihtiyaçlarını karşılayarak doğal ürün hasatı yapıp sağlıklı besleniyor. Ramazan ayının bitmesiyle bahçelerde ve tarlalarda yetiştirilen domates, biber, patlıcan, salatalık gibi birçok sebze fidelerine rağbet arttı. Halkımız toprakla uğraşmayı seviyor. Bu nedenle az çok demeden vatandaşlarımız bir şeyler ekip uğraşıyorlar. Şu an tezgahımızda bütün sebze ve meyve çeşitlerinin fidesi bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın talebi en fazla domatese ve bibere oluyor. Erken ürün almak isteyen vatandaşlarımız genelde fidelemeyi tercih ediyor. Fideleme konusunda da vatandaşlarımıza detaylı bilgi vererek kaliteli ürün elde etmelerine yardımcı oluyoruz” dedi.

Bakmadan Geçme