İNANÇLA, HEYECANLA HAZIRLANIYORUZ

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliklerine heyecanla hazırlandıklarını belirterek, 'Biz Van'ın 100. yılına ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne inançla, heyecanla hazırlanıyoruz. Kadın kollarımız 2 Nisan'da Cumhuriyet Caddesi üzerinde ayran aşı ve Van pastası dağıtacak. Parti teşkilatları ve vatandaşlarımızla 1915'de hayatını kaybeden Vanlı kardeşlerimizi dualarla anmak üzere Zeve Şehitliği'ni ziyaret edeceğiz' dedi.

Hacı Yılmaz 

 

Valilik, Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar, belediyeler, meslek odaları Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü kutlamaları hazırlıkları sürüyor. Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan, 100. yıl ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün önemine değinerek, " Van'ın kurutuluşunun 100 yılı Van için tarihi bir dönemdir. Birinci Dünya Savaşı sırasında Rusların işgaline uğrayan, Ermeni çetelerince yakılıp yıkılan Van kadar harap olmuş bir şehir, Vanlılar kadar çile çekmiş bir ahali yoktur.  2018 yılı Vanlılar için önemlidir, anlamlıdır. 100. yılda tarihimizin şuuruna vararak ecdadımızı rahmetle minnetle anmalıyız, anlatmalıyız. Sempozyumlar, paneller, konferanslar düzenlenerek kentimizin tarihi kimliğine yakışan etkinlikler gerçekleştirmeliyiz.  Öte taraftan dünyada sadece bir veya iki ülkede örneği olan ancak Türkiye'de örneği olmayan  2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü  ayran aşı ve Van pastası lezzetleri eşliğinde, kardeşlik, dostluk içinde kucaklaşarak, eşimize dostumuza  telefon açarak mesaj çekerek kutlayacağız. Dünya Vanlılar Günü resmi anma günü olarak hayata geçirilirse kent olarak bir ilke imza atarız. Van'ın adı her yıl bütün dünyada duyulur" diye konuştu.

 

 

"Dünya Vanlılar Günü'nü çok önemsiyoruz"

Van'ın tarihi yapısı, doğal değerleri, 7 bin yıllık mazisiyle Türkiye'nin en önemli tarih ve kültür kenti olduğunu belirten İlhan, "Yüzüncü yıl derin acılar yaşamış aziz Van'ımızın yeniden dirilişine, kalkınmasına vesile olsun. Şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. 2 Nisan 1918 yılında Rus ve Ermenilerin işgalinden kurtulmuş ola  Van  aziz şehitlerimizin yattığı Zeve Şehitliği ile Ermeni meselesinde Türkiye'nin en önemli  kentidir.  Yakılıp yıkılan eski Van şehri ve Zeve Şehitliği 1915'in canlı tanığıdır. İşgali ve isyan döneminde çok sayıda Müslüman Vanlı kardeşimiz şehit düşmüştür. Ermeni çeteleri o dönem çoluk çocuk demeden birçok Vanlıyı acımasızca katletmiştir. Binlerce Vanlı kadın erkek, yaşlı genç de yollara düşerek farklı yerlere göç etmek zorunda kalmıştır. Göç esnasında da birçok yaşlı, genç, çoluk çocuk hayatını kaybetmiştir.  Van'da Müslümanlar,  Ermeniler, Yahudiler bir arada yaşarken, özellikle Taşnak, Hınçak, Kara Haç gibi Ermeni komitacıları Ruslarla işbirliği yaparak isyan edip bölgede katliamlar yaparak kardeşliği bitirmişlerdir.  Yıkımların, yaşanan acıların sorumlusu ham hayaller uğruna isyan eden, Osmanlıya en zor zamanlarında ihanet eden Ermeni çeteleridir. Bunu sadece ben söylemiyorum dünyadaki önemli tarihçilerde söylüyor. Ermenistan'ın ilk başbakanı Ovanes Kaçaznuni'de Ermenilerin hata yaptığını, ihanet ettiğini belirtiyor" ifadelerini kullandı.

 

 

"100. yıl ruhu iz bıkmalıdır"

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün anlatılması gerektiğini söyleyen İlhan, "Van'ın kurtuluşunun 100. yılı olması elbette şehirler açısından bir asırlık, bir kurtuluşa sahip olmak önemlidir. Ayrıca Vansesi Gazetesi'nin girişimleriyle 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü olarak kabul edilmiştir. Bu da çok önemli bir gelişmedir. 2 Nisan kurtuluşumuz olması nedeniyle şehrimizde bazı etkinliklerin hazırlıkları sürüyor. İranlı turistlere de Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve Dünya Vanlılar Günü gayesi anlatılmalıdır. Valilik ve belediyelerin bu anlamda kentimizde görsel anlamda çalışmalar yapması gerekir. Kentin 100. Yılına yakışır şekilde özellikle tarihi ve bugünümüzü anlatan bilinci oluşturacak programlar düzenlenmelidir. 100. Yıl nedeniyle yaşlılarımızda düzenlenecek etkinliklerde onure edilmelidir. Düzenlenen programlarda tarihi gerçekleri anlatabilecek büyüklerimizin de o dönemde yaşananları gençlerimize anlatmasını istiyoruz. Valilik bünyesinde bu tür etkinliklerin mutlaka yapılması gerekir. 100. yılın ruhu kentimizin kimliğinde toplumumuzun hafızasında iz bıkmalıdır" dedi.

 

 

"Zeve Şehitliği'ni ziyaret edeceğiz"

Dünya Vanlılar Günü hazırlıklarının sürdüğünü söyleyen İlhan, "Biz Van'ın 100. yılına ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne inançla, heyecanla hazırlanıyoruz.  Kadın kollarımız evlerinde komşularına, konuklarına,  Cumhuriyet Caddesi üzerinde ise vatandaşlarımıza Van mutfağı ürünlerinden Ayran aşı ve Van pastası ikramında bulunacaklar. Parti teşkilatları ve vatandaşlarımızla 1915'de hayatını kaybeden Vanlıları dualarla anmak üzere Zeve Şehitliği'ni ziyaret edeceğiz. Kentimizde ve farklı illerde kurulan vakıflar, dernekler de kuruluş amaçlarının gereğini yerine getirerek Van'ın kurtuluşunun 100. yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nde  etkinlikler düzenlemeliler. Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle öğrencilerimize ve gençlerimize 1915-1918 yılları arası yaşananları, kentin hafızasını ve bu kentin nasıl kurtarıldığı, acılar çektiği düzenlenecek programlarla anlatılmalı ve televizyon programlarında geniş yer verilmelidir. Van Valiliği öncülüğünde bir çalışma yapılarak, Van'ın kurtuluşunun 100. Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü ulusal kanalların açık oturumlarında konuşulması ve haber yapılması için girişim başlatılmalıdır" diye konuştu.

 

 

"Van olarak bir ilke imza atabiliriz"

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nün resmi olarak hayata geçirilmesi durumunda Türkiye'de bir ilke imza atılacağını belirten İlhan, "2 Nisan Dünya Vanlılar Günü çok önemlidir. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, milletvekilleri, yerel yönetimler, meslek odaları ve bütün hemşerilerimizin 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne sahip çıkması gerekmektedir. Dünyada sadece bir veya iki ülkede örneği vardır. Türkiye'de yok, eğer biz bunu resmi anlamda hayata geçirirsek, kent olarak bir ilke imza atarız. Ayran aşı ve Van pastası ile lezzet kazanacak sevgi kardeşlik, dostluk, barış içeren  ve Van'ın tanıtımına ve  imajına katkılar sağlayacak olan Dünya Vanlılar Günü  büyük ses getirecektir. Bütün Vanlıların, Van dostlarının, Van'da yaşayanların, kendini Vanlı hissedenlerin, Vanlılık bilinici taşıyanların, kendisini Van'a ait hissedenlerin 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü şimdiden kutluyorum" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme