İlhan: Ülkenin sorunları çözülmeli

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerini gazetemize değerlendiren Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, 'Ülkeyi kalkındıracak projeler bir an evvel hayata geçirilmeli. Gereksiz, popülist yatırımlar ve israfa yönelik savurganlık durdurulmazsa çok yakın gelecekte önü alınamaz bir ekonomik çöküş yaşanarak birçok firma, şahıs iflas etmeyle karşı karşıya kalabilir' dedi.

Burhan Ergin

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçiminde Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,16 oranında oy alarak 13. Cumhurbaşkanı seçilirken, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,84 oranında oy aldı. Erdoğan Van’da yüzde 38,50 oranında oy alarak 2 ilçede birinci çıkarken, Kılıçdaroğlu yüzde 61,50 oranında oy alarak 11 ilçede birinci oldu. Seçim sonuçlarını gazetemize değerlendiren Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Van milletvekilleri Van’ı kalkındırma adına, işsizlik sorunu başta olmak üzere birçok sorunu çözmek adına gayret gösterirlerse biz kendilerinin yanında oluruz. Gayret göstermezlerse biz yine konuşmaya, sorunları dile getirmeye devam edeceğiz. Bu kente katkı sunmaları en büyük temennimizdir” ifadelerini kullandı.

“İktidarın söylemini mutlaka düzeltmesi gerekiyor”

İktidar partisinin söylemlerini düzeltmesi gerektiğini ifade eden İlhan, “Seçim sonuçlarının ülkemize, bölgemize, şehrimize ve bütün insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu seçim neticesinde tekrar yönetime gelen iktidar ülkemizin gerçek problemlerini görür, seçim boyuncu yürüttükleri gerçekdışı politikaları değil gerçeğe dönüp, halkımızın en başta ekonomik sorunlarını çözmeliler. Bugün dolar, altın, Euro, en be an yükselmeye başladı. Ülkemizde ciddi bir ekonomik sıkıntı söz konusu, işe buradan başlayıp iktidar evet biz bu andan itibaren ekonomiyi düzelteceğiz. Ülkemizde esnafımızın, vatandaşımızın, köylümüzün, işverenimizin tüm kesimlerin sıkıntılarını çözeceğiz demeleri gerekiyor. Bu adımı atmaları önemlidir, kıymetlidir. Seçim bitti, şuan asıl mesele geçimdir. İnsanlar geçinemiyor. An be an gıdadan tuhafiyeye, züccaciyeden giyime, araçtan eve aklınıza ne geliyorsa her şeyin fiyatı yükseliyor. Ülkemizin parası an be an değer kaybediyor. Bu gerçeklerle hareket edilmesi gerekiyor. İktidarın söylemini mutlaka düzeltmesi gerekiyor. 85 milyonun iktidarı olması gerekiyor. Yapılan işlerlerde, yaptırılan işlerde adaleti mutlaka gözetmesi gerekiyor. İhalelerin şaibesizce olması gerekiyor. Bunun yanında ya bendensin ya değilsin şeklindeki uygulamalara son verilmesi gerekiyor. Kimsenin meydanlarda şu kadar terörist kaldı, terörü temizledik, ülkenin yarısına terörist demeye hakkı yok. İktidar söylemini düzeltmeli” dedi.

“Muhalefetin aldığı oy önemlidir”

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 25 milyondan fazla oy aldığına dikkat çeken İlhan, “Seçim sonuçları aslında dengeli bir tabloyu ortaya koymuştur. Devletin bütün imkanlarıyla, hiçbir bakanı istifa etmeden, biliyorsunuz geçmişte bakanlar istifa ederdi. Bağımsız kişiler bakanlık görevine atanırdı ancak bu uygulama AKP ile birlikte kalkmış oldu. Yeniden ülkemizin adaletle yönetilmesi için adım atılması gerekiyor. Türkiye bugün neredeyse yargı bağımsızlığını kaybetmiş durumdadır. Ülkemiz gelinen noktada hukuki olarak, ekonomik olarak, sosyal olarak ciddi anlamda an be an zayıflamaktadır. Bu gerçekler üzerinden hareket edilmesi gerekir. İktidarın toparlayıcı olması gerekir. Muhalefet açısından da 25 milyonun üzerinde bir oy çok ciddi bir oydur. Seçimlerde 3 milyona yakın göçmen vatandaş oy kullandı. Kaldı ki bu göçmenlerin yüzde 90’ı iktidara oy vermiştir. Bu gerçekle hareket ettiğimizde ülkemiz insanı aslında muhalefeti iktidara taşıyacak kadar oy vermiştir fakat dışarıdan gelen göçmenler seçimde belirleyici olmuştur. Tabi bunun yanında devletin bütün imkanları özellikle kırsalda, küçük yerlerde veya iş yapan insanlar üzerinde ciddi anlamda iktidar baskısı da seçimlerde etkili olmuştur. Sandık konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği kişilere kadar da kendi elemanlarıydı. Seçim ortamı adil değildi fakat bundan sonraki süreçte bizim tavsiyemiz iktidarın adil olmasıdır” şeklinde konuştu.  

“Millet İttifakı devam etmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşan Millet İttifakı’nın devam etmesi gerektiğini söyleyen İlhan, “Herkesin bir ömrü var. Bugün Türkiye Cumhuriyetinin yöneticileri geçmişten bugüne belli süreler işin başında kalmıştır ve birgün bu işi bırakıp bu dünyadan göçüp gitmiştir. Ne Erdoğan kalıcıdır ne Kılıçdaroğlu, ne de başka bir yönetici kalıcıdır. Hepimiz bir gün mutlaka ölüp gideceğiz. Kalıcı olmadığımız dünyada kendimizin dışındaki, bizden olmayan insanları da kucaklayacak politikalar geliştirilmek mecburiyetindedir. Benim tavsiyem Ana Muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi başta olmak üzere Saadet Partisi, İYİ Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin Millet İttifakını devam ettirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkenin hayrına, faydasına olan işlerde iktidarın yanında, ülkenin aleyhine olacak işlerde de iktidarın karşısında görevini ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğine inanıyorum. Güçlü bir demokrasi güçlü bir muhalefetle olur. Aslında bugün ülkemizde çok güçlü bir muhalefet vardır. İktidar ile muhalefet arasında büyük bir fark yoktur. Neredeyse ülkenin yarısı iktidarı, yarısı da muhalefeti desteklemiştir. Bu gerçeklerle hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.

“Gereksiz yatırımların durdurulması gerekiyor”

İktidarın ülkenin sorunlarını çözmek için enerjisini harcaması gerektiğini belirten İlhan, “Türkiye’nin acil sorunları çözülmeli. Dış politikada yaşanan problemler giderilmeli. İçerde vatandaşlar arasında yaşanan ekonomik, sosyal sıkıntıların giderilmesi, bugün insanlar muhtaç hale gelmiş, ne yazık ki 20 milyona yakın insan sosyal yardım almak durumunda kalıyor. Bu bir utanç tablosudur. Bu insanları bu yardımdan kurtarıp bir an evvel evlerinde ailelerinde çalışabilecek insanlar varsa bunlara iş imkanları, istihdam alanları mutlaka oluşturulmalıdır. Ülkemiz et, et ürünleri, buğday, arpa, mısır, ayçiçeği yağı, şeker gibi birçok temel gıda maddelerini ne yazık ki ithal eder duruma gelmiştir. Türkiye geçmişte kendi kendine yeten 7 ülkeden biri olarak anlatılırken, öğretilirken bugün ne yazık ki buğdayını, arpasını, mısırını, ayçiçeği yağını Rusya’dan, Ukrayna’dan almak durumunda kalmıştır. Yine et ve et ürünlerini farklı ülkelerden ya canlı hayvan olarak veya karkas et olarak alıyor. Türkiye otomobil sektöründe yıllardır kendi otomobilini dışarıdan ithal etmektedir. Bugün Togg yapıldı diye ilan ediliyor ancak bununda hangi aşamada olduğu net değildir. Bir buçuk ay içerisinde 60 tanesinin teslim edildiği belirtiliyor. Ülkeyi kalkındıracak projelerin bir an evvel hayata geçirilmesi gerekiyor. Gereksiz yatırımların durdurulması, israfa yönelik bütün işlerin durdurularak ortadan kaldırılması gerekiyor. Ülkeyi kalkındıracak adımların ivedilikle atılması gerekiyor. Yoksa önü alınamaz bir ekonomik çöküş önümüzdeki günlerde yaşanacak ve birçok firma, şahıs iflas etmekle karşı karşıya kalabilir. Hükümetin bu gerçeklerin farkına varması, bulundukları saray ortamından çıkıp halk arasına gerçek manada karışıp ne olup bittiğini görmeleri gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanı ülke gerçeklerinin birçoğundan uzak durumdadır. Kendi önüne her şey tozpembe servis edilmektedir. Ben kendisinin gerçeklerle yüzleşmek adına vatandaşlarla direk gelip sohbet ettiği, direk sorunlara vakıf olduğu durumların oluşturulması gerektiğine inanıyorum. Ancak vatandaşın sorununu bire bir duyarsa, dinlerse çözüme katkı sunar diye düşünüyorum” dedi.

“Sonuç muhalefet açısından başarılıdır”

28 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin muhalefet açısından başarılı olduğunu söyleyen İlhan, “Millet İttifakı olarak Van’da 25 binden fazla oy kaybının nedeni ilk seçimde birçok seçmen özellikle Van dışında çalışan insanlar geri gittiler. Kendi ilinde istihdam olanağı olmayan, çalışamayan gençlerin İstanbul’a, İzmir’e, Ankara’ya farklı illere çalışmaya gittiği bir şehir. Özellikle birçok vatandaşımız ilk seçimde oy kullandı ancak ikinci seçimde işlerine gittiler ve dönemediler. Bir sefere mahsus izin alabilmişlerdi. Bunlar gelip oy kullanamadı. Bunun yanında yaylada bulunan insanlar oy kullanmaya gelemedi. Tabi iki haftalık süreçte biz seçimi kazanıyoruz şeklinde devletin bütün kurum ve kuruluşlarında adeta iktidarın il başkanı, ilçe başkanı, mahalle başkanı gibi çalışanlar vardı. İnsanlara seçimi alıyoruz deyip farklı şekilde uyguladıkları kibar baskılarla köyünüzde oy çıkmamış, yarın birçok şeyden mahrum kalırsınız söylemiyle kısmen de olsa kırsalda etkili oldu.  Özellikle bazı köylerde ortalama 5-10 oy şeklinde iktidarın lehine kaymalar yaşandı. Bunlarda sandık sandık hemen takip ettik. Bu da seçimde Van’da ilk seçime nazaran ikinci seçimde 25 binden fazla oy kaybetmemize neden oldu. Tabi ki bu adil bir seçim olmadığının da en büyük göstergesidir. İktidar bütün kurum ve kuruluşlara kendi atadığı adamlarıyla her tarafa baskı oluşturuyor. Ama bu baskılara rağmen alınan oy mükemmeldir. Sonuç muhalefet açısından başarılıdır. Bunu bir başarısızlık olarak asla yorumlayamayız fakat yine de kazanılması gereken bir seçimde diye düşünüyorum. Kazanılmamışsa da vatandaş kendi eliyle kendi kaderini tayin etmiştir. Bundan sonra umarım toplumda her şey olumlu gider. İktidar samimi manada sorunlara çözüm üretmeye yaklaşır. Aksi takdirde son yıllardaki uygulamalar devam ederse büyük bir çöküş söz konusu olacaktır” dedi.

“Saadet Partisi olarak görevimizin başındayız”

Van için çalışmaya devam edeceklerini belirten İlhan, “Şunu öncelikle ifade etmek istiyorum. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Van’da yüzde 60’ın üzerinde oy aldı. Bu bizim açımızdan önemlidir. Hala Van halkına dair umutlarımız, ümitlerimiz devam etmektedir. O yüzden Van’ın ve ülkenin problemlerini, sorunlarını, sıkıntılarını dile getirmeye devam edeceğiz. Çözüme dair açıklamalarımız devam edecektir. Biz asla bu kentin aleyhine olacak bir işin içinde olmadık, olmayacağız. Memleketimizin de hayrına, kalkınmasına, işsizlik sorunun çözülmesine, diğer farklı sorunların çözülmesine katkı sunmak adına gayretli şekilde çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Mücadelemiz devam etmektedir ve artarak devam edecektir. Biz asla ve asla inandığımız doğrulardan vazgeçecek değiliz. Bugün herkes mutsuz, herkes huzursuz, aslında herkes ekonomik sıkıntı içerisinde, herkes yarınından umutsuz fakat sandığa gittiğimizde bakıyoruz ki tablo hala iktidar lehine çıkabiliyor. Bunda yurt dışı oyları ve 3 milyona yakın göçmen söz konusu, o yüzden biz Saadet Partisi olarak görevimizin başındayız. Yönetimimizle birlikte Van için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“Van Milletvekilleri kentin sorunlarını çözsün”

Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “Van milletvekillerine mesajımız nettir. Dünden bugüne birçok vatandaşın ahını aldınız. Bakın açık ve net söylüyorum. Yeni seçilen milletvekillerine lafım yok ama özellikle AKP’nin iki milletvekiline söylüyorum. Baya ah aldılar. Önlerine bir fırsat geldi. Bu ahı kendi lehlerine, bir duaya çevirmek istiyorlarsa Van’ın sorun ve problemlerini çözsünler. Bizim daha önce Van’ın sorun ve çözüm önerileri isimli kitabımızdan istifade edebilirler. Van’ı kalkındırma adına, işsizlik sorunu başta olmak üzere birçok sorunu çözmek adına gayret gösterirlerse biz kendilerinin yanında oluruz. Gayret göstermezlerse biz yine konuşmaya, sorunları dile getirmeye devam edeceğiz. Bu kente katkı sunmaları en büyük temennimizdir. Bunun yanında Yeşil Sol Parti Van’da 6 milletvekili çıkardı.  Ben bu 6 milletvekiline de bu tavsiyede bulunmak istiyorum. Önceliğiniz bu kentin sorunları, problemleri olsun ve bunları Meclis’te dile getirin. Yaptırım konusunda insiyatif alın. Çünkü bu kent hepimizin, sadece klasik belli şeyleri konuşmaktan vazgeçin. Bu şehrin sorun ve problemlerine yönelin. Millet İttifakı olarak da 200’ün altında alınması gereken oyla maalesef bir milletvekili çıkarma şansını kaybetti. Aslında Millet İttifakının burada bir milletvekilinin olması kent açısından önemli bir katkı olacaktı. Üçüncü bir yolun daha sağlam, ayakları yere basan bir yol olduğu ortaya çıktı. Milletvekili de bunu güçlendirmiş olacaktı. Milletvekili kentin sorunlarına, problemlerine çözüm noktasında büyük katkı sunacaktı. Ana muhalefet partisinin Van’da bir milletvekilinin olması iktidar vekilleri üzerinde bir baskı oluşturacaktı. Bu fırsat çok az bir oyla kaçtı. Demek ki nasip değilmiş, seçilen bütün vekillere hayırlı olsun diyorum. İlimiz için ciddi manada çalışın, gayret gösterin. Bu memleket son üç yıldır her an her saniye göç veriyor. Doğum oranı yüksek bir şehir olmasına rağmen nüfusumuz azalıyor. Aslında azalan nüfus bu kente umudun kalmadığının göstergesidir. İnsanları umutsuz hale getirmeyelim. Şehirde iş olanaklarını arttıralım.  Bizlerde Saadet Partisi olarak her zaman olduğu gibi kentimizin sorunlarını, meselelerini en yüksek perdeden dile getirmeye, yaptırım noktasında katkı sunmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Bakmadan Geçme