Hızlı Yürüyüş diyabet riskini azaltabilir

Yapılan bir araştırmaya göre, yürüyüş hızınızı arttırarak Tip 2 diyabet geliştirme riskinizi azaltabilirsiniz.

Önde gelen üniversitelerden araştırmacılar, Tip 2 diyabete yakalanma riski fiziksel aktivite sıklığıyla ilişkilendirildiği için bu hastalıktan kaçınabilmek için en uygun yürüme hızı olup olmadığını bulmak üzere harekete geçtiler.

Yapılan araştırma sonucuna göre, saatte 3 kilometre hızdan daha hızlı yürüyen kişilerin Tip 2 diyabete yakalanma riskinin daha düşük olduğu, saatte 6 kilometre hızdan daha hızlı yürüyen ve daha uzun adım atan kişilerin ise hastalığa yakalanma riskinin %39 oranında düştüğü tespit edildi.
 Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından bilinen dünya genelinde yaklaşık 537 milyon diyabet hastası var. The Lancet Diabetes & Endocrinology adlı dergide yayınlanan habere göre 2050 yılına kadar diyabet vakalarının 1,3 milyara ulaşabileceği söylendi.

Araştırmacılar 1999 ile 2022 yılları arasında yayımlanan 10 çalışmayı incelediler. 508 bin 121 yetişkin hasta çalışmaya dahil edildi. Bu kişiler Birleşik Krallık, ABD ve Japonya'dan seçildi.
Araştırma sürecinde araştırmacılar, saatte 3 ile 5 kilometre arasındaki hızda yürümenin, 3 kilometreden daha düşük bir hızda yürümeye kıyaslandığında Tip 2 diyabet riskinin %15 oranında azaldığını belirtti. Katılımcılar daha hızlı bir tempoyla yürüdüğünde ise riskin daha da azaldığı görüldü. Saatte 5 ile 6 kilometre arasında hızlı bir yürüyüş riskin %24 oranında azalmasına yardımcı oldu. Saatte 6 kilometre ve daha yüksek tempoda yürüyenlerin hastalığa yakalanma riski ise %39 daha az oldu.

Aynı zamanda araştırmacılar, yürümenin sağlık açısından faydalarını artırmak için kişilerin daha yüksek hızlarda yürümesi için teşvik edilmesinin de etkili olacağını belirttiler. Araştırma sürecinde ekip bazı sınırlamalar olduğunu kabul etti. Bunlardan biri de deney gruplarında daha hızlı yürüyen kişilerin daha fit, daha fazla kas kütlesine sahip ve sağlık durumlarının daha iyi olma ihtimalinin yüksek olması. 

Birleşik Krallık Diyabet Derneği'nde fiziksel aktivite danışmanı olan Neil Gibson, tempolu yürüyüşün ve fiziksel olarak aktif bir yaşam sürdürmenin Tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olduğunu ve hızlı yürüyüş gibi aktiviteleri günlük yaşantıda arttırmanın aynı zamanda genel sağlık içinde faydalı olacağını belirtiyor. 

Kaynak: Independent Türkçe
 

 

 

Bakmadan Geçme