HEDEF KALICI KONUT

Vali Münir Karaloğlu, depremzedeler için yaptırılan konteynerlerin anahtar teslimi için Van'a gelen Abdullah Al Maatoq, Kuveyt Ankara Büyükelçisi Abdullah El Duyweakh, İHH Başkan Vekili Yaşar Kutlay, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç, İHH Van Koordinatörü Ercan Çiplak ve beraberindeki heyeti kabul etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Karaloğlu, Kuveyt'in 23 Ekim depreminden sonra Van'a yardım gönderen ilk ülkelerden biri olduğunu söyledi. 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremlerde 644 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini ve 30 bin konutun kullanılamaz hale geldiğini anımsatan Karaloğlu, deprem sonrası ulusal ve uluslararası birçok yardım kuruluşunun Van'a yardıma koştuğunu kaydetti. Kuveyt devletinin Türkiye'nin dostu ve kardeşi olduğunu ifade eden Karaloğlu: "Kuveyt; yakın ilişkilerimiz olan, tarihi bağlarımız olan, dini kardeşliğimiz olan bir ülke. Kuveyt halkının, o acı günümüzde yanımızda olması bizi mutlu etmiştir. Şu anda oluşturulan konteyner kentte 550 aile barınmakta. Onların günlük ihtiyaçları gideriliyor. Konteyner kentin oluşturulması biz idarecileri de rahatlattı. Çünkü bizim kendi kriterlerimize göre yardım edemediğimiz veya çok acil yardım etmemiz gereken, özürlüsü olan aileleri İHH'daki arkadaşlara yönlendirdik. Bu da, bizim işimizi çok kolaylaştırdı. Uluslararası işbirliği yapan İHH yetkililerine de teşekkür ediyorum" dedi.
"TEŞVİK KARARNEMESİYLE VAN BÖLGESİ YATIRIM İÇİN EN         CAZİP İL"
Van'ın tarım-hayvancılık ve turizm potansiyelini de misafirlerine anlatan Karaloğlu, Türkiye'ye yatırım için gelen Kuveytli işadamlarının Van'a gelmesi için de Kuveyt Türkiye Büyükelçisi Abdullah El Duyweakh'tan yardım istedi. Hükümetin son dönemde çıkarmış olduğu teşvik kararnamesinde Van'ın avantajlarını anlatan Karaloğlu: "Teşvik Kararnamesinde Van 6'ncı bölgede ve bölge içinde de en avantajlı il. Özellikle hayvancılıkla ilgili yatırım yapmak için şartlar çok uygun. Geçen yıl Kuveyt'ten Van'a tarım ve hayvancılık sektöründe yatırım yapmak için iş adamlarımız geldi. Ben Sayın Büyükelçi'den Türkiye'ye yatırım yapmak için gelen Kuveytli iş adamlarını İlimize yatırım yapmaya yönlendirmelerini bekliyorum. Hükümetin çıkardığı teşvik kararnamesi ile birlikte kentteki tüm kurumlarda iş adamlarımıza her türlü imkânı sunacaktır" dedi.
"VAN DEPREMİNDE KRALIMIZ BİR EKİP OLUŞTURARAK BÖLGEYE GİTMEMİZİ İSTEDİ"
Kuveyt Kralı Yardım Danışmanı ve Uluslararası Yardım Kuruluşu Başkanı (IICO) Abdullah Al Maatoq da, Van'da kendilerine gösterilen sıcak ilgiden dolayı teşekkür etti. Vali Münir Karaloğlu'na yaşanan depremlerden dolayı 'geçmiş olsun' dileklerini ileten Maatoq, Kuveyt devletinin Vanlıların yanında olduğu mesajını tekrarladı. 23 Ekim'de meydana gelen deprem sonrası Kuveyt Kralı'nın talimatıyla Van'a bir ekip gönderildiğini kaydeden Maatoq: "Van depremi olduğu zaman hafta sonuydu ve kralımız ailesi ile birlikte konutunda dinleniyordu. Depremi duyar duymaz dinlenmesini bıraktı ve bizlere ekip oluşturularak Van'a gitmemizi söyledi. Van'a gelen ekibimiz bölgedeki ihtiyaçlara bakıp bir çalışma yaptı. Kuveyt halkının deprem için yardımı oldu, ancak Kralımız kendi bütçesinden yüklü miktarda yardım gönderdi" dedi.
"TÜRKİYE'NİN, IRAK İŞGALİNDEKİ DURUŞUNU UNUTAMIYORUZ"
Kuveyt Kralı'nın Van'a yapılan yardımları yakından takip ettiğini ve sürekli kendilerine talimatlar verdiğini kaydeden Maatoq, bundan sonraki hedeflerinin yetim ve özürlülerin barınacağı kalıcı konutları yapmak olacağını söyledi. Irak'ın Kuveyt'i işgalinde Türkiye'nin duruşunu unutmalarının imkânsız olduğunu anımsatan Adullah Al Maatoq: "Türkiye hükümeti işgal sırasında her zaman bizim tarafımızda oldu ve Saddam'ın zulmüne karşı durdu. Tabiî ki biz bunları yaparken bir borca karşılık yapmıyoruz. Ama bu bizim Türk halkını sevmemiz için bir sebepti" dedi.
"SON 7 YILDA TÜRKİYE İLE TİCARET HACMİMİZ 300 MİLYON DOLARDAN 7 MİLYAR DOLARA ÇIKTI"
Kuveyt Ankara Büyükelçisi Abdullah El Duyweakh de Türkiye ile Kuveyt arasındaki dostluğa ve iyi ilişkilere değindi. Türkiye ile ülkeleri arasında imzalanan 33 ticari antlaşmanın olduğunu anımsatan Duyweakh, bundan da onur duyduğunu söyledi. Bu antlaşmaların birçok alanda yapıldığını kaydeden Duyweakh, körfez devletleri arasında en büyük yatırımcıların Kuveytli işadamları olduğunu bildirdi. 7 yıl önce Kuveyt'in 300 milyon ABD doları olan Türkiye'deki yatırımının yapılan antlaşmaların ardından 7 milyar dolara çıktığını anımsatan Duyweakh, Türk hükümetine ve Türk ekonomisine güvendiklerini dile getirdi. İki ülke arasındaki iyi ilişkileri Kuveyt Kralı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül arasındaki iyi diyaloga bağlayan Duyweakh: "Bizler bu politikayı canlı tutmak istiyoruz. Türkiye'deki yatırımlarımız farklı farklı alanlarda var. En önemli yatırımlarımızdan biri de Kuveyt Türk Bank'tır. Kuveyt Türk'ün ülke genelinde 200'den fazla şubesi var. Bu anlaşmalar çerçevesinde Türk müteşebbisleri de ülkemize bekliyoruz. Diğer bir gelişme ise, turizm alanındadır. Geçen yıl Kuveyt'ten yaklaşık 50 bin kişi Türkiye'yi ziyaret etti. Kuveyt'in nüfusuna bakıldığında bu, önemli bir rakamdır. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu sayılar artar" diye konuştu. İHH Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç da; konteyner kentin altyapısı ve diğer ihtiyaçların giderilmesinde Vali Münir Karaloğlu'nun verdiği destekten dolayı kendisine teşekkür etti. Sıcak bir ortamda geçen ziyaret sonrası Vali Karaloğlu, ziyaret anısına Kuveyt Kralı Yardım Danışmanı ve Uluslar arası İslami Yardım Kuruluşu Başkanı (IICO) Abdullah Al Maatoq'e Van Kedisi başlıklı baston ve Ankara Büyükelçisi Abdullah El Duyweakh'e de üzerinde Urartu motiflerinin yer aldığı kahve takımı hediye etti.
VAN HABERLER,HABERLER VAN

Bakmadan Geçme