HDP Meclis’e İlk Önergesini Sundu

HDP İzmir Milletvekili Kürkçü zorunlu askerlik yaparken 11 Haziran’dan bu yana kendisinden haber alınamayan Osman Karadeniz hakkında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Meclis’e ilk soru önergesini sundu.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İzmir’de zorunlu askerlik yaparken 11 Haziran’dan bu yana kendisinden haber alınamayan Diyarbakırlı Osman Karadeniz hakkında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergede, yerel askeri yetkililer tarafından Karadeniz’in ailesine kayıp olmasıyla ilgili bilgi verilmediği, resmi adli soruşturmanın başlatılması için Cumhuriyet Savcılığı’na iletilmesi gereken yazıların yazılmasından da imtina edildiği belirtildi.

Karademiz’in 11 Haziran’dan Buca Merkez Komutanlığı’ndan sivil çıkış yaptığı, çantasını bir arkadaşı daha sonra alınmak üzere Buca’da Merkez Büfe’ye bıraktığı, o tarihten sonra kendisinden haber alınamadığı belirtilerek, Bakan İsmet Yılmaz’a şu sorular yöneltildi:

* Bakanlığınız zorunlu askerlik hizmetini yapmakta olan Osman Karadeniz’in şüpheli gaybubetinden haberdar mıdır? Haberdar ise bu kayıp vakası üzerine soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturmanın içeriği ve ulaşılan sonuçlar nelerdir?

* Karadeniz ailesinin iddia ettiği gibi 5 Haziran 2015 tarihinde Buca Merkez komutanlığı kışlasında erler arasında şiddete varan bir tartışma ve darp olayı yaşanmış mıdır?

* Osman Karadeniz’in bu olay üzerine sürgün edildiği doğru mudur? Karadeniz’in sürgüne gönderilmesinin politik bir nedeni var mıdır?

* Değilse Denizli’ye sürgün veya nakil gerekçesi nedir? Başka bir birliğe gönderilmiş değilse sivil giyimli olarak Buca Merkez Komutanlığı’ndan ayrılmasının nedeni nedir?

* Buca Merkez Komutanlığı’nın güvenlik kamera kayıtları inceleniş midir? Bu kayıtlarda Osman Karadeniz’in çıkış yaptığı görülmüş müdür?

* Denizli’de nakil olunan komutanlık kamera kayıtları incelenmiş midir? Kendisinin birliğine teslim olup olmadığı anlaşılmış mıdır?

* Savcılığın istediği Osman Karadeniz’in birliğinden çıktığını gösterir belgenin aileye verilmemesinin sebebi nedir?”

Ne olmuştu?

İzmir’de zorunlu askerlik yaparken Denizli’ye gönderilen ve 11 Haziran’dan bu yana haber alınamayan 20 yaşındaki Diyarbakırlı Osman Karadeniz’in ailesi çocuklarını bulmak için uğraşıyorlar.

Karadeniz için yardım isteyen ağabeyine, “İdris Baluken sizin tanıdığınız zaten. Baluken bu konuda size cevap verir’ dediler” ifadesini etti.

Bakmadan Geçme