Hatica Doğan: Kadınlar Risk Altında
Türkiyede 60 bin kadının kanserle mücadele ettiğini belirten Hatice Doğan, 60 bin kadının her 4ünden birinin meme kanseri olduğunu ifade etti.
Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından meme kanserine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla ‘Meme Kanseri Farkındalık’ konferansı düzenlendi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen konferansa Vali Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi’nden Genel Cerrah Prof. Dr. Çetin Kotan ve Doç. Dr. Erkan Doğan ile Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Sorumlusu Dr. Zeynep Erdem katıldı.
KADINLAR RİSK ALTINDA
Konferansta bir konuşma yapan Hatice Doğan, Türkiye’de 60 bin kadının kanserle mücadele ettiğini söyledi. 60 bin kadının her 4’ünden birinin meme kanseri olduğunu ifade eden Doğan, “Ben bir doktor değilim ve bu yüzden doktorların işine karışmayacağım. Ancak, ben bir kadınım ve bu risk grubundan biri de benim. Bu hastalıktan korunmanın çeşitli yolları var. Meme kanserinin son yıllarda artış göstermesinin sebeplerinden biri de hanımların yaşam tarzının biraz bozulmasından kaynaklanıyor. Çünkü egzersiz olmayan yaşam ve fazla kilolar, bu hastalığı davet eden nedenlerden biridir. Bunun yanında tütün, alkol, genetik faktörler ve çevre şartları da kanseri tetikleyen nedenlerden. Daha önceleri 50 yaş ve üzeri olan meme kanseri riskinde yaş ortalaması daha da aşağılara düştü. Bu hastalıktan korunmak için yapılması gerekenlerden en önemlisi, biz hanımların kendimizi ne kadar tanıdığımızı ve vücudumuzla ne kadar barışık yaşadığımızdır” dedi.
Konferans, katılımcıların sunumlarıyla son buldu.
ERKEN TEŞHİS KURTARIYOR
KETEM sorumlu hekim Dr. Zeynep Erdem, 20 yaş üzerindeki her bayanın mutlaka rahim ağzı kanseri, 30 yaş üzerindeki her bayanın da mutlaka meme kanseri test ve muayenesi yaptırması gerektiğini anlattı, “Bu olanak artık var. Van halkının KETEM’e başvurusunu bekliyoruz. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ise, insanlarını hastalanmadan önce muayene ediyor. İnsanlar da periyodik aralıklarla kendilerini muayene ettiriyorlar, bir araz belirtisi varsa, erken teşhisle bundan kurtuluyorlar.” dedi.
KETEM Nedir?
KETEM: "Erken teşhis hayat kurtarır!" prensibiyle yola çıkarak meme, serviks (rahimağzı) ve kolorektal kanserler ile ilgili tarama programları yürütmektedir.
2008 yılı sonu itibari ile yurdumuzun 81 ilinde toplam 84 KETEM kurulmuş, devlet hastaneleri bünyelerinde faaliyetlerine devam etmektedirler. Bu merkezlerde kanserden korunma ve tarama yöntemleri hakkında eğitim verilmiş olan doktor, hemşire, ebe, röntgen teknisyeni ve tıbbi teknologlar görevlendirilmiştir. Bu özel konuya gönül vermiş olan personelimiz, aynı zamanda kişilerarası iletişim ve sağlık eğitmenliği konularında da eğitilmiştir. Serviks ve meme kanserleri için yürütülen taramalar çeşitli yöntemlerle (mektup, telefon..) kadınlarımızın davet edilerek gerekli muayene ve testlerin yapılması şeklinde devam etmektedir. Tarama kapsamında yürütülen hizmetlerin tamamı ücretsizdir.
KANSERSİZ YAŞAMIN SIRLARI
KETEMlerin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirmektir.
Evet! Sağlıklı bir yaşam sürerek ileriki yıllarda kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Bunun için altın kuralların başlıcalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
Sigara ve diğer tüm tütün mamullerinden uzak durmak!
Sağlıklı saklama ve pişirme kurallarına uymak ve dengeli beslenmek!
Düzenli egzersiz yapmak!
Güneşin zararlı etkilerinden korunmak!
Gereksiz ilaç kullanımından kaçınmak!
Alkolden uzak durmak!
KANSER TARAMASI NEDİR?
Kanser taraması tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır. Tarama yöntemleri hastalığın başlaması ile hastalığın görünür bir belirti verdiği ana kadar olan süreçte uygulanır.
Her kanser türü için etkin bir tarama yöntemi maalesef bulunmamaktadır.
Ülkemizde kanser tarama hizmetleri etkinliği tüm dünyaca kabul edilmiş yöntemlerle, etkin olduğu kanser türlerine yönelik sürdürülmektedir.
KETEMlerde yürütülen kanser tarama hizmetleri aşağıdaki gibidir:
•Serviks (rahimağzı) kanseri taraması için 35 - 65 yaş aralığındaki kadınlar, 5 yılda bir kez pap smear testi (rahim ağzından sürüntü) yapılarak taranmaktadır.
•Meme kanseri taraması için 50 - 69 yaş aralığındaki kadınlar iki yılda bir mamografi filmi çekilerek ve hekim tarafından muayene edilerek taranmaktadır.
•Kolorektal kanser tarama programı yeni başlamakla birlikte, bu kapsamda 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler yılda bir gaitada (dışkı) gizli kan testi (GKK), 10 yılda bir ise kolonoskopi yapılarak taranacaktır.