HAFIZ HASAN SANCAK'IN İSMİ CAMİYE VERİLDİ

Van’ın Erciş ilçesi Sahil Kent Mahallesi’nde 2008 yılında TOKİ tarafından yaptırılan camiye Diyanet İşleri Başkanlığı oluru ile ‘Büyük Hafız’ ismi verildi.
Erciş İlçe Müftüsü Ziya Albayrak yaptığı açıklamada, geçmişte din gönüllüsü olarak büyük hizmetler sunmuş, Erciş’i manevi yönden şekillenmesine büyük katkı sağlamış ve aynı zamanda Erciş’te doğup, büyümüş olan Büyük Hafız (Hacı Hafız Hasan Sancak)’ın isminin Sahil Kent Mahallesi’nde bulunan camiye verildiğini belirtti. Albayrak, “Sizin en hayırlılarınız Kur’an-ı öğrenen ve öğretenlerinizdir” hadisi şerifi gereği, Kur’an-ı Kerim’i öğrenme ve öğretme hususunda yaptığı büyük hizmetlerinin gelecek nesillere örneklik teşkil etmesi düşüncesiyle, cami cemaatinin de uygunluk görüşleri Sahil Kent Mahallemizde bulunan ve TOKİ camisi diye anılan caminin ismi ‘Büyük Hafız Camii’ olarak değiştirilmesi için Van İl Müftülüğü aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na yazılı teklifte bulunulmuş, Başkanlığımız ise Büyük Hafız’ın Kur’an-ı Kerim’e ve ilçedeki din hizmetlerine sağladığı faydalı hizmetlerinden ötürü isim verilme teklifini kabul edilmiştir” dedi.

BÜYÜK HAFIZ (HAFIZ HASAN SANCAK) KİMDİR?
1885 yılında Erciş’te dünyaya gelen Büyük Hafız Hasan Sancak, altı yaşında çiçek hastalığından ötürü gözlerini kaybeder. Irak’ın Süleymaniye kentinden Bitlis’e yerleşen Hafız Abdurrahman Hoca yanında Kur’an-ı Kerim’i okumaya başlar. Kısa zamanda hafızlığını tamamlar ve genç yaşta müezzin olur. Yüksek sedası olması hasebiyle okuduğu ezan çevre köylerden bile duyulur. Fıkıh ilminde ileri safhada bulunan Necmettin Hoca’dan ders almaya başlar. 1..Dünya Savaşı başladığında Rusların Erciş’i işgal edecekleri haberi üzerine, Şanlı Urfa’ya kadar sürecek bir seyahati olur. Büyük Hafız’ın Şanlı Urfa’da iyi bir kurra hafız olduğu kısa sürede fark edilir. Her türlü ihtiyaçları karşılanır. Üç yıl süre ile burada ailesi ile birlikte kalır. Bu süre içerisinde tüm Şanlı Urfa halkının saygınlığını kazanır. Yaşantısı herkesi etkiler ve herkes ondan feyiz alır. Daha sonra ailesi ile birlikte Erciş’e geri döner.
Erciş’te Büyük Hafız’ın muallimlik hayatı başlar. Evini yatılı Kur’an kursuna çevirir. Çok sayıda talebe ve 100’e yakın hafız yetiştirir. Aynı zamanda iyi bir mevlithan olan Büyük Hafız Hasan Sancak 1938 yılında hac farizasını yerine getirir. Büyük Hafız Hacı Hasan Sancak 1974 yılında 89 yaşında vefat etmiştir.
vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme