GÜR SORDU ATALAY CEVAPLADI

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür’ün Pirgarip köyünde yapılması planlanan deprem konutlarıyla ilgili verdiği yazılı soru önergesine Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay cevap verdi.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Nazmi Gür, il merkezine bağlı Pirgarip köyünde yapılması planlanan konut çalışmalarının halen başlatılmadığını; konteynır, çadır ve barakalarda yaşam mücadelesi veren köylülerin ‘Gelecek kışı da barakalarda geçireceğiz’ kaygısıyla yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını söyledi. Yaşanan depremde 70 hane olan köydeki evlerin büyük bölümünün yıkılmış durumda olduğunu ifade eden Gür, “Evlerin kerpiç ve eski yapı olmasından dolayı tamamı için yıkım kararı alınmış durumdadır. Karardan sonra köyde konut yapılması kararlaştırılmıştır. Ancak yurttaşların çoğunun bulundukları yerin tapusunun olmamasından dolayı yapılacak konut sorunu halen çözülememiştir. Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen sorun çözülmezken; köylüler, konteynır, çadır ve barakalarda yaşam mücadelelerini sürdürmektedir. Halen konutların nasıl yapılacağı, hangi şartlarda kendilerine teslim edileceğinin dahi belli olmadığını dile getiren köylüler, hızlı davranılmaması durumunda gelecek kışı da dışarıda geçirecekleri endişesini taşımaktadır. Köylüler, tarım ve hayvancılığın da bittiğine dikkat çekerek, yetkililerden sorunun kısa sürede çözülmesini istemektedir” dedi.
Köyde konutlar konusunda büyük bir belirsizlik olmakla birlikte mevcut konteynır ve çadırlarda da sıcaklıkların artması nedeniyle barınma imkanlarının zorlaştığı yönünde şikayetler geldiğini ifade eden Gür, “Konutların devlet tarafından yapılması beklenirken, depremzedelerden 40 bin TL karşılığında 2 yılı ödemesiz 18 yıl vade karşılığında konutların verileceği açıklanmıştır. Ekonomik açıdan çökmüş olan bölgeden ve bu bölgede yaşayan insanların büyük bir bölümünün taksitleri bile ödeme imkanı olmadığı göz önüne alındığında, bu politikanın işlemeyeceği açıktır. Diğer yandan konut projelerinin 100 metrekarelik daireler şeklinde hazırlanmış olması, bu dairelerin kalabalık ailelerin ihtiyaçlarını karşılamayacağı öngörüsünü güçlendirmektedir. Köylüler, bu koşullar altında bölge gençlerinin borçlarını ödemek için batı illerinde çok zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldıklarını, tarım ve hayvancılığın ekonomik katkı sağlamayacak bir duruma geldiğini belirterek, hükümetin temel sorunlara bir çözüm getiremediği yönünde şikayetlerini dile getirmektedirler” diye konuştu.
Gür, Beşir Atalay’ın cevaplamasını istediği soruları da şu şekilde sıraladı:
“Van depreminin üzerinde 8 ay geçmesine rağmen Pirgarip köyünde yaşayan vatandaşların evlerine verilen yıkım kararından sonra hala kalıcı konutların yapılmamasının sebebi nedir? 8 aydır konteynır ve çadırlarda yaşayan vatandaşların sosyal ve ekonomik sorunlarını gidermek için bakanlığınızca herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? Deprem sonrası vatandaşların tek geçim kaynağı olan hayvancılık, yaşadıkları ekonomik zorluklardan dolayı hayvanlarını satmak zorunda kalmışlardır. Tamamen unutulan Pirgarip köy halkı için geçimlerini sağlamaları yönünde herhangi bir projeniz var mıdır? Köy halkına 40 bin TL karşılığı yapılacak konutların inşaatına ne zaman başlanacaktır? Ekonomik sorunlar yaşayan vatandaşlar bu miktarı ödeyemeyecek durumdadır. Ödeme konusunu iyileştirme için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Depremde zarar gören Van ili, ilçe ve köylerinde toplam kaç konut yapılacaktır? İleriye dönük Van için ne tür projeleriniz mevcuttur?”
Yazılı soru önergesine cevap veren Beşir Atalay ise, “Van depremi nedeniyle Pirgarip köyünde hak sahibi olan aileler için 127 konut, 63 ahır Evini Yapana Yardım (EYY) metodu ile yapılacak olup, yer seçimi çalışmalarının tamamlanmasına müteakip inşaatlarına başlayabileceklerdir. Başkanlığımızca 2011 ve 2012 yıllarında Van Depremi nedeniyle Van Valiliği’ne 290.847.436 TL kaynak aktarılmış olup, yürütülen bütün çalışmalar ise Van Valiliği koordinesiyle gerçekleşmektedir. Ayrıca ağustos sonu itibariyle kalıcı konutların teslimine başlanacak, az hasarlı konutlar için ise bin 250 TL karşılıksız yardım yapılacaktır. Ülke genelindeki tüm afetzede ailelere uygulanan kredi sistemi Van ilimiz için de uygulanmaktadır. Van merkez köyleri ile Erciş köyleri için EYY metodu ile 8 bin 376 konut, 3 bin 399 ahır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrollünde yapılacaktır. Van ve Erciş merkezinde 17 bin 471 konut TOKİ Başkanlığı aracılığı ile yapılmaktadır” dedi.
vanhaber, van, haber, van haber
nazmi gür, deprem, köy, toki, beşir atalay

Bakmadan Geçme