• Haberler
  • Ekonomi
  • Gram altında görülmemiş tahmin: Kuyumcular 4 bin lira olacağını tarihi açıkladı

Gram altında görülmemiş tahmin: Kuyumcular 4 bin lira olacağını tarihi açıkladı

Altın fiyatlarındaki artış eğilimi devam ederken, İzmir Kuyumcular Odası'nın çeyrek altın için öngördüğü 4000 TL seviyesi sektörü merak içinde bıraktı. İslam Memiş, önümüzdeki haftalarda altın fiyatlarının nasıl şekillenebileceğini ve çeyrek altının hedefini değerlendirdi.

Altın fiyatlarındaki yükseliş, İzmir Kuyumcular Odası'nın çeyrek altının 4000 TL'yi görebileceği öngörüsü ile sektörü ikiye böldü.

İslam Memiş'in gram ve çeyrek altın için 4000 TL'yi hedef alabileceği tahmini, yatırımcılar arasında merak uyandırdı.

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımı spekülasyonları ve ekonomik verilerin etkisi altın fiyatlarındaki seyri belirliyor.


YÜZDE 2,5’E YAKIN DEĞER KAZANDI

Yurt içinde ise fiyatlar rekor seviyelere doğru hareket ediyor. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar gram altın fiyatı bu hafta yüzde 2,46 artışla 1.830 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise yüzde 2,50 kazançla 12.300 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 2.940 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 3.012 liraya çıktı.


4 BİN LİRAYA DAYANIR

Piyasalarda yaşanan son gelişmelerin ardından yatırımcının en çok merak ettiği iki konu ‘Altın düşecek mi, yükselecek mi?’ sorusu ile ‘Altın almalı mı satmalı mı?’ sorusu oldu. Geçtiğimiz günlerde İzmir Kuyumcular Odası tarafından yapılan açıklama yatırımcıları büyük bir heyecan içinde bıraktı. 

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu gram altın fiyatının yıl başına kadar 2000 lirayı görebileceğini dile getirerek çeyrek altın fiyatı için de tahminde bulundu. Buyrukçu, “Altın, daima en güvenilir limandır. Bugünkü gidişat, altını olması gereken seviyelere götürecektir. Çeyrek altın yılbaşına kadar 4 bin liraya dayanır” dedi.


ÇEYREK ALTIN TAHMİNİ

Bu açıklama ise sektörü ikiye böldü. İstanbul'daki kuyumcular ‘fiyatlar o kadar da yükselmez’ dediler. Peki altın fiyatları ne olacak? Para Piyasası Uzmanı İslam Memiş konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde altının güvenli liman olduğuna dikkat çekerek, “2024 yılında 4000 lira çeyrek altın fiyatında görülebilir. Özellikle düğün yapacak olan vatandaşlarımızın ya da altın alacakların şimdiden hazırlık yapması gerekiyor. 

Bunu destekleyen faktörlere baktığımız zaman jeopolitik gerilimler arttı. Küresel ekonomik finansal sistemler tıkandı. Merkez bankaları artık faiz arttırarak bir şeyi yoluna koyamıyorlar. Geri dönen bir enflasyon var tekrar. Bu yüzden enflasyonun olduğu her yerde altın tekrardan güvenli liman gömleğini giyer. Belirsiz ortam var. Bu gibi durumlarda da altın gibi sınırlı varlıklar tercih ediliyor” ifadelerini kullandı.


2000 LİRAYI HEDEF ALACAK

Merkez bankalarının altın stokladığını anımsatan İslam Memiş altının gram fiyatına yönelik tahminini de duyurdu. “Dünyada merkez bankaları Eylül ayı itibarıyla ciddi anlamda altın stokladı. 2024 yılında devam edecek olan savaş riskleri, doların küresel piyasadaki değerinin gerilemesi ile birlikte altın fiyatları yeniden yukarı yönlü hareketini sürdürebilir” diye konuşan uzman isim, “Kapalıçarşı’da gram altın 1902 liraya kadar yükseldi. 

Vatandaşlarımız tabela fiyatını gördüğü için 1830’lu rakamları görüyorlar ancak artık Kapalıçarşı’da 1900’lü rakamlar var. Muhtemelen önümüzdeki haftalarda 2000 lirayı hedef alan bir gram altın karşımızda olur” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bakmadan Geçme