Görsel kirliliğe vatandaşlardan tepki

Caddelere, kaldırımlara rastgele bırakılan billboardlar, reklam raketleri, tabelalar görsel kirlilik yaratıyor. Estetikten uzak kontrolsüz bırakılan reklam tabelalarının, billboardların rahatsız edici boyutlara ulaştığını kaydeden vatandaşlar yetkilileri göreve davet etti.

Evren Doğruer

Van'ın şehir yüzünü oluşturan Cumhuriyet Caddesi, Maraş Caddesi, Sıhke Caddesi, İskele Caddesi, İkinisan Caddesi gibi önemli caddeler, parklar, kaldırımlar reklam objelerinin işgali altında. Reklam tabelalarının yanı sıra sayıları hızla artan açık hava reklamları, billboardların, kaldırım raketlerinin çevre ve görüntü kirliliği yarattığını özürlü vatandaşların hareket kabiliyetlerini kısıtladığını belirten vatandaşlar, denetimden uzak abartılı ve kontrolsüz şekilde mantar gibi her yanı sarıp sarmalayan reklam anlayışına tepki göstererek bu duruma son verilmesini istediler.

Yol kenarlarının, kaldırımların billboardlarla doldurulduğunu şehrin adeta reklam tabelalarına teslim olduğunu ifade eden vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi Estetik Kurulunun keyfiliğe son vermesi gerektiğini söylediler. Kaldırımların reklamlardan dolayı yürünemez hale geldiğini belirten vatandaşlar, kaldırmalarda yürümekte zorluk çektiklerini ifade ettiler.

Kentin billboardlardan, reklam tabelalarından dolayı karmaşık ve çirkin görünüm kazandığını kaydeden vatandaşlar, "Bir firma daha çok para kazanacak diye kentte boş bulduğu her noktaya billboardlar, kaldırımlara raketler, her köşe başına reklam ekranları dikemez. Bunun bir ölçüsü sınırı, kuralı olmalıdır. Reklam yönetmeliği denilen bir uygulama vardır. Kiminin nereye hangi ölçüde nasıl reklam tabelası asabileceği izne ve denetime tabidir. Van şehirse ve yasalar burada da geçerliyse Van Büyükşehir Belediyesi yetkilileri söz konusu çirkin görüntülere müdahale etmeleri gerekir. Van'ın en önemli yerleri başta olmak üzere insanları rahatsız edecek ölçüde estetik anlayıştan uzak reklam malzemeleriyle donatılması Van da yaşanan keyfiliktir. Denetimsizlik sonucu, reklam olmayan boş duvar, boş alan bırakılmamış. Buna birilerinin "dur" demesi gerekiyor" diye konuştular.

Vatandaşlar şehrin elektrik direkleri ve trafolarının da aynı şekilde izinsiz olarak ilan ve reklam panosu haline getirildiğini yasalara uymayanlara karşı yaptırım uygulanmadığını söylediler.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme