GİZLİ TANIĞA SORU SORMANIN ÖNÜ AÇILDı

Van'da gizli tanık ifadeleri doğrultusunda müvekkili mahkum olan avukat Baran Bilici, başvurusu üzerine gizli tanığa soru soramamasını Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali saymasının sevindirici olduğunu söyledi.

Van'da gizli tanık ifadeleri doğrultusunda müvekkili mahkum olan avukat Baran Bilici, başvurusu üzerine gizli tanığa soru soramamasını Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali saymasının sevindirici olduğunu söyledi. Avukat Bilici, "Bundan sonraki aşamada gizli tanığın olağan olduğu bütün dosyalarda mahkeme heyetlerinin avukatların gizli tanığa soru sorma talebini kabul etmek zorunda olduklarını belirtmek istiyoruz. Müvekilim yeniden yargılanacak" dedi.

Erciş İlçesi'nde 2010 yılında bir çay bahçesi, banka şubesi ve bir trafo önlerinde meydana gelen patlamalarla ilgili Baran Karadağ 2011 yılında tutuklanarak yargılandı. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi soruşturma kapsamında 'gizli tanık' beyanlarına başvurdu.Karadağ 'terör örgütü üyesi olmamakla birlikte terör örgütü adına suç işlemek'ten 3 yıl 1 ay 15 gün, 'patlayıcı bulundurmak' suçlarından 4 yıl 2 ay hapis ve 100 TL adli para cezası, 'genel güvenliği tehlikeye sokmak suçundan ise 7 ay 15 gün 'mala zarar verme' suçundan ise 15 ay hapis cezası verildi.

Verilen hapis cezası Yargıtay tarafından da onanırken, sanık Baran Karadağ'ın Avukatı Baran Bilici, mahkemenin verdiği mahkumiyet kararı onanınca tek delilin gizli tanık ifadeleri olduğu ve gizli tanığa soru sorma imkanının bulunmadığı gerekçeleriyle 17 Temmuz 2014 yılında AYM'ye bireysel başvuruda bulunduklarını söyledi. Yaklaşık bir yıl sonra karar veren AYMKCK, Ergenekon ve Balyoz davalarında mahkumiyetlerde etkili olan 'gizli tanık' ile ilgili gizli tanığın kimliğinin mahkemece hiçbir gerekçe gösterilmeden gizlenmesi ve sanıkla avukatına duruşmada sorgulama imkanı verilmemesinin adil yargılanma hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Verilen karar ile birlikte, mahkum edilen sanıklara AYM'ye başvurup ihlal kararı alarak yeniden yargılanma yolu açıldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Avukat Baran Bilici, şöyle konuştu:

GİZLİ TANIĞA SORU SORMANIN ÖNÜ AÇILDI

"Dosyayı incelediğimizde tek delil gizli tanık beyanları olduğunu gördük. Mahkeme heyetine gizli tanığa soru sorma talebinde bulunduk, ancak mahkeme heyeti bunu kabul etmedi. Ancak Anayasa Mahkemesine biz bu anlamda müvekkilimizin haklarının gasp edildiğini, savunma hakkının engellendiği bahsiyle, savunma tanıklarının soru sorma hakkımızın engellendiğini belirterek başvuruda bulunduk. Başvurumuz kabul edildi. Bundan sonraki aşamada gizli tanığın olağan olduğu bütün dosyalarda mahkeme heyetlerinin avukatların gizli tanığa soru sorma talebini kabul etmek zorunda olduklarını belirtmek istiyoruz. Müvekkilim yeniden yargılanacak. Yeniden yargılanma yapıldığı zaman Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında belirtildiği üzere, artık gizli tanığın kendisine direk soru sorma olanağı tanınacak bize. Bu da mahkeme nasıl usül belirlerse o şekilde yapılacak. Yani kimliğinin deşifre olunmaması suretiyle yapılacak muhtemelen sesi salona yansıtılacak. Biz de sorularımızı sorarız."

5 YILDIR YAPILAN YARGILAMALARDA GİZLİ TANIK VAR

Avukat Bilici birçok dosyada gizli tanığın olmadığının ortaya çıktığını da belirterek, "Bu anlamda böyle bir usül uygulanırsa biz karşımızda birinin olduğunu bilirsek, buna soru sorma fırsatımız olursa, çok iyi olacaktır. En azından somut gerçeğin ortaya çıkması bakımında olumlu bir gelişme. 2010'dan beri 5 yıl boyunca yapılan yargılanmaların tamamında gizli tanıklar var. Çoğunda da soru sorulmadan yazılı soru isteniliyor, çoğu zaman bizzat savcının gizli tanığın beyanını aldığı gibi avukatın da alması gerekiyor. Bundan sonra gizli tanığın sesinin salona yansıtılması veya bir şekilde onunla temas kurulmasının, kimliğinin saklı kalması suretiyle,soru soracağız. Somut gerçeğin müvekkil üzerinde iddia ettiği suçlamalarla ilişkin en azından suçla ilgili soru sorma hakkımız olacak. Bu anlamda umut ediyoruz ki bundan sonra Gizli tanığa ilişkin, gizli tanıklığa ilişkin,yargılanmalarda mahkemeler bu hususu, bu kararı gözeterek daha dikkatli davranırlar" diye konuştu. - Van

Bakmadan Geçme