Foto Süphan

Ümit Kayaçelebi yazdı...

”Yusuf İzzettin Çermik”

“Gün gelir hayali cihan değer”

Zaman akıp gidiyor, zaman içerisinde de sevdiklerimiz bir bir aramızdan ayrılıp gidiyor. Ne biz onlarla gidebiliyoruz nede gidenleri tutabiliyoruz. O nice sevdiklerimiz ellerimizin arasından adeta bir kuyruklu yıldız gibi akıp bir bilinmez aleme göçüp gidiyorlar.

Gidenlerin ardı sıra geride kalan tatlı veya acı hatıralarla birlikte tek elimiz de kalan onların ardı sıra bıraktıkları birkaç sararmış solmuş kırık dökük albümlerdeki resimler. Yani hatıralarımızı canlandıran bize geçmişi hatırlatan resimler.

Bu gün albümlerimdeki resimlere bakarken aklıma eski fotoğrafçılar o eski ustalar o eski fotoğrafçı mekanları geldi. Fotoğraflara bakarken her bir resmin altında o fotoğrafçının damgasını görünce içimi bir hüzün sardı. O eski ustalar o eski fotoğrafçıların bir çoğu bu gün aramızda değiller ama onları biz yine hatırlıyoruz unutmamız mümkün değil hepsi albümlerimizdeki yerlerinde yaşıyorlar.

İşte Yusuf İzzettin Çermik “Foto süphan”, Cevdet Aytok “Foto Stil” daha sonra aynı yerde devam eden Ferruh Takan, Ömer ve Osman Kırcan “Foto Kırcan” Muhittin Alırız “Foto Renk” Foto Haydar, Bunlar Van’ın eski fotoğrafçıları ve bunların hepsiyle de tanışmış görüşmüş fotoğraf çektirmişiz ve anılarımız var.

Benim bahse konu ettiğim rahmetli Yusuf İzzettin Çermik’le başlamak istiyorum neden derseniz! Çünkü gençlik yıllarımda takriben 1 yıla yakın o güzel insan ve insanlarla birlikte oldum bu yüzden hayatımda Foto Süphan isminin ve o yerin bende müstesna bir yeri olmuştur.

Okul hayatı bitince bir yerlerde çalışmak hem de harçlığımı çıkarmak amacındaydım.  Bunu babama ve dedeme söyleyince rahmetli Büyük babam Ziya Kayaçelebi dur dedi ben seni bizim Yusuf beyin oraya götüreyim orada çalışırsın. Ve bir gün beni elimden tutup Rahmetli  Foto Süphan’ın mekanına götürdü. Eski dostlar birbirini kırar mı ve ben orada işe başladım. Kendisi çok beyefendi sözü sohbeti yerinde tam bir Van beyefendisiydi.

Orada o zaman rahmetli İlker her şeye bakıyordu hatırladığım kadar bir de Feyzullah adlı bir genç vardı. Başkalarını pek hatırlamıyorum. Ben tabi işi bilmediğim için adeta bir çırak gibiydim. Hep basit işlerle ben uğraşıyordum. Sil süpür temizlik bu arada boş zamanlarda da bir şeyler anlamaya çalışıyordum. Bana karşı çok iyiydiler Allah hepsinden razı olsun. Bu arada beni o zamanki evlerine de arada bir al şunu eve götür der ve verdiklerini götürürdüm. Onların komşuları Kaya beyler vardı Mehmet Avcının evi ile komşuydular çok iyi hatırlıyorum.

Bir yıla yakın o güzel insanlarla birlikte olduğum halde ben bir türlü işi kavrayamadım ve o Feyzullah denen gençle de bir türlü frekansım bağdaşmayınca ister istemez fotoğrafçılığı  bırakmak zorunda kaldım.

Ancak orada geçen zaman içerisinde rahmetli Yusuf amca ile olan o güzel günleri hiç unutamadım ve hala o ve ailesi benim gönlümde yaşıyorlar.

Foto Süphan’ın mekanı şimdiki Ulu Cami eski adıyla Büyük Caminin karşısındaydı Foto Süphan o zaman büyük heyecanlarla coşkularla kutlanan Milli bayramlarımıza katılan öğrencilerin fotoğraflarını çeker ve dükkanın camına asardı. Öğrenciler de camın önüne sıralanır kendi fotoğraflarını arardı. Fotoğraflarda kendini gören öğrenciler o fotoğraflardan birer ikişer yaptırır albümlerinde saklarlardı .

O zamanlar herkesin fotoğraf makinası yoktu bila mecburiye milli bayramlarda bayrama gelen ana ve baba ile veyahut okul arkadaşları ile bayrama gelen özellikle talebeler bir bayram anısı olsun diye hep fotoğraf çektirmek isterlerdi.

Zaten bayramın olduğu mekanda fotoğrafçılar dolanıp dururlardı. Kim hangi fotoğrafçıda resim çektirmiş işte bayramdan birkaç gün sonra gider vitrine bakar ve resmin numarasına göre resim tab  ettirirdik  resmi alınca ne kadar mutlu olurduk tarif edilemez.

Fotoğrafçılıkla yazılacak çok şey var  ama ben bu yazımda sırf Foto  Süphan amcadan bahsederek ona ve ailesine olan vefa borcumu ödemek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.

Yazımı sonlarken Yusuf İzzettin amca, İlker ve Sait’i ve aileden hayata veda eden cümlesini rahmetle anıyor kalanlara da bundan sonraki hayatlarında sağlık ve saadetler diliyorum.

Ruhun şad mekanın v cennet olsun Foto Süphan amca…

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme