• Haberler
  • Ekonomi
  • Fed yetkililerinden açıklama: Faiz artışları yerini indirime mi bırakıyor?

Fed yetkililerinden açıklama: Faiz artışları yerini indirime mi bırakıyor?

ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının yerini indirime bırakacağı beklentileri artarken Fed yetkililerinden farklı açıklamalar geldi. Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamada faiz indirimi konuşmak için erken olduğunu ve faiz artışlarının devam edeceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası (Fed) artışların sona geldiğini ve 2024 yılının ilk yarısında faiz indirimlerinin başlayacağı doğrultusunda beklentiler artarken Fed yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalarda bu beklentilerin gerçekle ilgisi olmadığını gösteriyor. 

Bazı yetkililer, faiz oranlarının enflasyonu düşürmek için gerekli seviyede olduğunu düşünürken, geri kalan yetkililer ise faiz artırımı konusunu ele alarak bir süre daha yüksek kalacağını belirtiyor. 

Fed Başkanı'nın Atlanta'da yaptığı açıklamalarda faiz indiriminin şu an için mümkün olmadığını ve daha fazla faiz artışının olabileceğini belirtti. 

Başkan Powell ''Gerekli kısıtlamalara ulaştığımız sonucuna varmak veya faiz indirimleri hakkında planlar yapmak için erken. Eğer gerekli olursa daha fazla kısıtlamalara hazırız'' dedi.

Diğer Fed Yetkilileri'nin Mesajları

Diğer Fed yetkilileri Powell'a benzer açıklamalarda bulundu. New York Fed Başkanı Jonh Williams yaptığı açıklamada faiz artırımlarını tamamladığını, ancak baskıların hafiflemesiyle birlikte faizlerin yeniden yükselebileceğini söyledi.

Williams ''Gelecek oldukça belirsiz ve kararlarımız verilere bağlı olmaya devam edecek'' dedi.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz oranlarının enflasyonu kontrol etme açısından iyi bir yerde olduğunu ancak faiz artışlarının sonlanacağını söylemek için erken olduğunu belirtti.

 Yatırımcıların Faiz İndirimi Beklentisi

Fed yetkilileri tarafından gelen açıklamalar, yatırımcıların 2024 yılının ilk yarısı için faiz indirimi beklentilerinin önüne geçemedi. Pershing Square Capital Management'ın kurucusu Bill Ackman ilk çeyrekte indirim olabileceğini öngörerek yatırımcılar tarafında büyük beklentiler oluşturdu.

Kaynak: Sözcü 

 

Bakmadan Geçme