Fark Yaratmak

Edebiyatçılar arasında 'Edebiyatımızın Cumhurbaşkanı' olarak tanımlanan, toplumsal kültüre önemli katkılar yapan gazetesindeki köşesinde daha çok eğitici, gazete okuma kültürü, sanatı, edebiyatı sevdirme misyonunu üstlenen usta yazar Doğan Hızlan kentleri değerlendirirken şöyle diyor: 'Ne zaman bir kentin adı geçse hemen onun edebiyattaki izdüşümünü çağrıştırırım' Doğan Hızlan bu yaklaşımına Gaziantep'i örnek göstererek ' Gaziantep denince de aklıma hemen iki yazarın adı düşüverir: Onat Kutlar ile Ülkü Tamer'

Edebiyatçılar arasında "Edebiyatımızın Cumhurbaşkanı"  olarak tanımlanan, toplumsal kültüre önemli katkılar yapan gazetesindeki köşesinde daha çok eğitici, gazete okuma kültürü, sanatı, edebiyatı sevdirme misyonunu üstlenen usta yazar Doğan Hızlan kentleri değerlendirirken  şöyle diyor: "Ne zaman bir kentin adı geçse hemen onun edebiyattaki izdüşümünü çağrıştırırım"  Doğan Hızlan bu yaklaşımına  Gaziantep'i örnek göstererek " Gaziantep denince de aklıma hemen iki yazarın adı düşüverir: Onat Kutlar ile Ülkü Tamer"

 

Değerli usta  şunu vurguluyor; kentleri değerlendirirken ben lüks arabalarına,   estetik mimariden uzak beton yığını soğuk evlerine, lüks harcamalarına, görmemişlik kokan kaba ve itici görüntülere değil. Sanata, kültüre, edebiyata bakarım. Kentleri toplumları var eden, diğer kentlerden farklı kılanda bu özellikleri, üretilen zenginlikleri değil mi?

 

Geçirdiği yıkıcı zorlu evrelere rağmen Van da kendi ölçeğinde edebiyat, sanat kültür kentidir aslında. Ama gel gör ki bu kenti yönetenlerde, kültür karmaşası, yozlaşması yaşayan özensiz toplum da bunun farkında değil.  Örneğin ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika'nın ilk bastığı eser olan Vankulu Lügati hala bazı konularda müracaat edilen bir eserdir. Bu değerli eserin sahibi Vanlı olduğu için Vani Mehmed Efendi veya Vankulu lakabıyla tanınmaktadır. Kentimizde maalesef çok az sayıda insan Vankulu'nu tanıyor. Kentimizde onunun ismini yaşatan tek bir eser yoktur. Van'da insanlara "Van Kulu Mehmet Efendi kimdir?" diye bir soru yöneltin belki 1 kişiden doğru yanıt alabilirsiniz. Çünkü kentin edebiyat, sanat, kültürel anlamında hafızası, kaygısı yoktur.

 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bakmadan Geçme