FAKTÖRLER VE AKTÖRLER MOZAİĞİ: LÜBNAN

Uzun yıllardır epey aktif olan Orta Doğu fay hattı zaman zaman bazı ülkelerde dehşetli depremler oluşturmakta ve enerjisini boşaltmaktadır. Bugünlerde bu enerji boşaltımının ve hareketliliğin merkezi Lübnan'dır.Adeta bir kavimler, kültürler, ve dinler mozaiği olan Lübnan, tarih boyunca birçok süper gücün iştahını kabartmıştır. Fenikeliler, Romalılar, Cenevizliler, İspanyollar, Osmanlılar, Araplar, İngilizler, Fransızlar vs. gibi aktörler, Akdeniz'e komşu bu stratejik Orta Doğu kapısı için mücadele vermiş ve farklı hükümranlık metotları denemişlerdir. 

Tarihi süreç bağlamında bölgesel ve küresel bir ajandaya sahip ve bilhassa Akdeniz ile ilgili emellere sahip devletler, gözlerini bu alana dikmiştir. Ülke, kendisine her hükmedenden bir şeyler almış ve bunları sentezleyerek günümüze taşımıştır. 

Son döneme odaklanmak gerekirse, uzun Osmanlı yönetiminden sonra ülke, Fransa'nın emperyal ve dominant vizyonuyla tanışmış ve bağımsızlığını ancak 1941'de elde edebilmiştir.Lübnan, kendisini oluşturan farklı dinamikleri, entelektüel seviyesi, kültürü, yaşam tarzı, yönetim sistemi ve sıra dışı unsurlarıyla bölgede özel ve vasatın üstünde bir niteliğe sahiptir. Ülke, sahip olduğu yüzde 60 Müslüman ve yüzde 40 Hristiyan popülasyonu ve diğer bazı kadim halklara ve dinlere ev sahipliği yapması nedeniyle ince bir sistematiğe sahiptir. 

Dünyanın çok az bölgesinde görülebilecek Cami-Havra- Kilise gibi mabetlerin yan yana oluşu, ülkenin barındırdığı derinlikli ve çok boyutlu atmosferin en üst perdeden ilanıdır. Ülke, sahip olduğu bu çok katmanlı yapının zaman zaman olumsuzluklarına maruz kalmış ve ülkede 1975 yılında bir iç savaşın fitili ateşlenmiştir.

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ  

Bakmadan Geçme