Fahrettin İnan Parkı kaderine terk edildi
Bir zamanların cıvıl cıvıl parkı, bugün adeta harabeye döndü.
İpekyolu ilçesine bağlı Bostaniçi TOKİ bölgesinde bulunan Fahrettin İnan Parkı, bakımsızlık nedeniyle adeta kaderine terk edilmiş durumda. Bir zamanlar çocuk seslerinin yankılandığı, ailelerin huzurla vakit geçirdiği ve meyve ağaçlarının bolluğuyla dikkat çeken park, bugün kırık banklar, yerinden sökülmüş parke taşları ve ağaçları yeşilliği çimenleri kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan içler acısı bir durum içerisinde.
TOKİ sakinleri, özellikle son aylarda parkta hiçbir bakım-onarım çalışması yapılmadığını, parkın gün geçtikçe daha da harabeye döndüğünü belirtti. Parkta yer alan oturma banklarının kırık, parke taşlarının sökük olduğu; elma, kayısı, kiraz, dut ve vişne ağaçlarının ise düzenli sulanmadığı için kuruduğu gözlemleniyor. Parkın bu durumu, hem estetik anlamda hem de işlevsel olarak ciddi bir kayıp olarak görülüyor.
Vatandaşlar, parkın bugünkü halinin hem doğaya hem de mahalle kültürüne zarar verdiğini ifade ederek, “Eskiden çocuklarımız bu parkta koşar oynardı, ailelerimiz piknik yapardı. Şimdi ise kimse gelmek istemiyor. Çünkü burası artık yaşanabilir bir alan olmaktan çıktı” diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
“Yetkililer görüyor, ama sessiz kalıyor”
Vatandaşlar, belediye ekiplerinin zaman zaman parkta bulunmalarına rağmen hiçbir somut adım atmadıklarını belirtiyorlar. “Belediye personeli parkın içinde gezip duruyor ama ne oturma alanları onarılıyor ne de sulama yapılıyor. Ağaçlar göz göre göre kuruyor. Bu sessizlik kabul edilemez” ifadeleriyle duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
Meyve ağaçları kuruyor, doğal zenginlik yok oluyor
Fahrettin İnan Parkı’nı farklı kılan bir diğer unsur ise içerisinde barındırdığı meyve ağaçlarıydı. Elma, kayısı, kiraz, dut ve vişne ağaçları yalnızca görsel bir güzellik sunmuyor, aynı zamanda mahalle sakinlerinin de istifade ettiği doğal ürünler sağlıyordu. Ancak düzenli sulama yapılmaması nedeniyle ağaçların büyük bölümü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.
TOKİ sakinleri, “Eskiden burada yetişen meyveleri çocuklar toplayıp evlerine götürürdü. Şimdi o ağaçlar bile kuruyor. Bu sadece bir parkın değil, aynı zamanda doğanın ve geçmişin kaybıdır” sözleriyle durumu özetledi.
Toplumsal yaşam olumsuz etkilendi
Parkın bu duruma gelmesi yalnızca fiziksel bir bozulma anlamına gelmiyor. Vatandaşlar, sosyal yaşamlarının da bundan olumsuz etkilendiğini vurguluyor. “Park, bizim mahallemizin buluşma noktasıydı. Komşuluk ilişkileri burada gelişiyordu. Çocuklarımız oyun oynuyor, büyüklerimiz serin gölgelerde sohbet ediyordu. Şimdi kimse gelmiyor, park terk edilmiş gibi” diyen TOKİ sakinleri, parkın eski canlı günlerine dönmesi için belediyeden acil adım bekliyor.
“Fahrettin İnan Parkı’na sahip çıkalım” çağrısı
TOKİ halkı, Fahrettin İnan Parkı’nın yeniden canlanması için belediye yetkililerine sesleniyor. Vatandaşlar çağrıda bulunarak, “Bu park sadece bir yeşil alan değil, aynı zamanda mahallelinin sosyalleşmek adına bir araya geldiği sosyal kalbidir. Elbirliğiyle bu parkı yeniden hayata kazandırarak eski haline getirebiliriz. Belediye yetkililerini göreve davet ediyoruz. Acilen bakım ve onarım çalışmaları başlatılsın. Ağaçlar düzenli sulansın. Parkımıza sahip çıkalım, yeşilimizi koruyalım, çocuklarımızın geleceğini kaybetmeyelim” ifadelerini kullandılar.
TOKİ sakinlerinin sesi, yalnızca Fahrettin İnan Parkı için değil, kentteki tüm yeşil alanlar adına da bir uyarı niteliği taşıyor. Vatandaşlar, belediyelerin bu tür alanlara yalnızca açılışlarda değil, yıl boyunca bakım süreçlerinde de sahip çıkması gerektiğini hatırlatıyor.
Parklar yalnızca oyun alanı değil; komşuluğun, çocuk kahkahalarının, doğayla bağın yaşadığı yerler, bu alanların korunması, sadece yöneticilerin değil, tüm toplumun ortak sorumluluğudur.