• Haberler
  • Ekonomi
  • Evi olana dev zam: Ev sahipleri yüzde 60 daha fazla ödeyecek!

Evi olana dev zam: Ev sahipleri yüzde 60 daha fazla ödeyecek!

Ev sahiplerine olumsuz bir haber. Emlak vergileri yüzde 60 artışla karşı karşıya! Enflasyona bağlı olarak artan bu vergiler, yıl sonuna doğru yüzde 50'nin üzerinde bir artış gösterecek.

Önümüzdeki yılın başında vergiler, ekim sonundaki 12 aylık ortalama Yİ-ÜFE artışı kadar olan yeniden değerleme oranında artırılacak. Maktu vergiler ile ceza, harç ve ücretler, Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 298’inci maddesine göre her yılın başında, ‘yeniden değerleme oranı’ kadar artırılıyor.

Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergiler yüzde 60’a yakın oranda zamlanacak.

Naki Bakır'ın yazının ilgili kısımları şöyle:

"Her yıl ekim ayı sonu itibarıyla yurtiçi üretici fiyat endeksinin (Yİ-ÜFE) son on iki aylık ortalamasında bir önceki on iki aylık dönemin ortalamasına göre meydana gelen artış, izleyen yılda uygulanacak yeniden değerleme oranını veriyor."

ZAM GELMİŞTİ

Geçen temmuz ayında da yılın ikinci altı ayında geçerli olmak üzere de bu kez yüzde 50 zam yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 TL’yken 4 bin 943 TL’ye çıktı. 2022’de ise bu bedel 1478 TL’ydi.

TV, pasaport bedeli, trafik cezaları gibi yurttaşı yakından ilgilendiren tüm kalemlerde artış yüzde 123 oranında yapıldı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Bakmadan Geçme