ESKİ VAN'DA YOL GÖRÜNDÜ

Serkan Aslan

Eski Van şehrinde başlatılan kazı ve restorasyon çalışmaları Vanlıları heyecanlandırıp, mutlu ediyor. Ecdat yadigarı tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının Van’ın geleceği açısından çok önemli bir hizmet olduğunu dile getiren Vanlılar, kendilerini duygulandıran, geçmişle bugün arasında bağ kuran çalışmalarını başlatan Vali Münür Karaloğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Eski Van şehrini ayağa kaldırmayı amaçlayan çalışmalarda Süleyman Han Camii, Hüsrevpaşa Camii ile Külliyesi ve son olarak Horhor Camii kazı ve restorasyonu başlatılmıştı.

Birinci Dünya savaşı sırasında Ruslar ve Ermeni çeteleri tarafından yakılıp yıkılan, harabeye dönen eski Van şehrinde sürdürülen kazı çalışmalarında ilk sokak otaya çıkartıldı. Tarih kokan sokağın yapısı, kaldırımları görenleri etkiliyor.

Vali Münir Karaloğlu, tarihi Van Kalesi’nin güneyindeki eski Van şehrindeki yürütülen kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Karaloğlu, ortaya çıkartılan ilk sokağın bugünkü sokaklardan daha ileri olduğunu söyledi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında jeoradar ve elektromanyetik yöntemle ortaya çıkartılan sokak Vali Karaloğlu’nu büyüledi. Yapılan kazı çalışmalarında ilk sokak ortaya çıkartılırken, sokağa ve kaldırımlara verilen işçilik ise görenleri hayran bıraktı.
Eski Van şehrinde yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, buradaki hedeflerinin sokağı ortaya çıkararak buradaki camiler arasındaki bağlantıyı orijinal sokakla sağlamak olduğunu belirtti. Şu anda o çalışmaların yapıldığını anlatan Vali Karaloğlu, “Kayaçelebi’den Çifte Hamam’a, oradan Ulu Camii’ye, Kızıl Minareli Camii’ye bir sokağı açmak istiyoruz, bütün arzumuz o. Buradaki yapı standını da tanımak istiyoruz. Dükkanlar hangi nitelikteydi, hangi vasıftaydı, bu kazıyla o da ortaya çıkacaktır. Şu anda güzel bir çalışma var, ben arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kendilerine biraz daha destek verip en azından Çifte Hamam’a kadar olan Ulu Camii’ye kadar olan bu sokak açılsın istiyoruz ki daha sonra çevredeki dükkanların röleve ve restorasyon projeleri ortaya çıksın. Hep söylüyoruz, biz eski Van şehrini sürekli yaşanabilir bir mekana dönüştürmek istiyoruz. Bu çalışmalar yapılmadan maalesef onları yapamıyoruz. Arkeolojik sit alanı bu kazıları yapmadan üzerine yeni bina yapma şansızımız yok. O yüzden bu kazıları önemsiyoruz. Güzelde bir sokak ortaya çıktı. Sokak yapısıyla kaldırımlarıyla bugünkü sokaklarımızdan daha düzenli bir sokak çıktı. İnşallah bunun devamını camilere kadar sürdüreceğiz” dedi.


vanahber, van, haber, van haber

eski van şehri, kazılar, tarih, ulu camii, kayaçelebi

Bakmadan Geçme