ERÇEK GÖLÜ FLAMİNGOLAR İLE GÜZEL

Van’da havaların ısınmasıyla birlikte Erçek Gölü havzasına gelen flamingolar, havaların sıcak gitmesinden dolayı Van'ı terk etmedi.

Van’da havaların ısınmasıyla birlikte Erçek Gölü havzasına gelen flamingolar, havaların sıcak gitmesinden dolayı Van'ı terk etmedi. 
Her yıl belirli dönemlerde Van Gölü havzasındaki sulak alanlarda konaklayan flamingolar, renkli görüntüleri ile doğa severlere görsel şölen sunuyor. Havaların ısınmasıyla her yıl Van Gölü ve Erçek Gölü havzasındaki sulak alanları mesken tutan binlerce flamingo, havaların sıcak gitmesinden dolayı Van’ı sevdi. Kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki en önemli yaşam alanlarından biri olan ve sayısız kuş türüne ev sahipliği yapan Erçek Gölü havzasında bulunan flamingolar, kuş severler tarafından da yoğun ilgi görüyor.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi YYÜ Yaban Hayvanları Koruma, Rehabilitasyon, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak sulak alanlarda göçmen kuşlar geldikten sonra araştırma yaptıklarını söyledi. Aynı zamanda göçmen kuşların burayı terk ettiği zaman da yaralı bir hayvanın olup olamadığını araştırdıklarını ifade eden Aslan, “Bu sene diğer senelere farklı olarak hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasından dolayı flamingolar göçünü bir ay gibi ertelediler. Geçen sene Ekim’in sonlarında, Kasım ayının başlarında burayı terk ederken, şu an Kasım’ın sonlarına gelmemize rağmen flamingolar gayet iyi şekilde yaşamlarını sürdürmekte. Bugün yaptığımız araştırmalarda her hangi olumsuz bir duruma rastlamadık. Havalar böyle devam ederse misafirlerimiz uzun bir süre daha burada kalacakları gözüküyor” dedi.
Erçek Gölü havzası kenarında ikamet eden vatandaşlarla yaptıkları görüşmelerde flamingoların geldiğinde havaların ısındığını, gittikleri zamanda havaların soğuduğunu söylediklerini ifade eden Aslan, “Dolayısıyla flamingolar geldiğinde baharın habercisi, gittiklerinde ise kışın haberini vermektedir. Erçek Gölü ve Akgöl çevresinde olumsuz her hangi bir etkiye, yaralı bir hayvana da rastlanmamıştır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme