Erbay: Sınır ticaretindeki engeller kaldırılmalı

Sınır ticareti sorunlarına değinen DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, 'Van için iki önemli bölgesel kalkınma anahtarı öncelikli olarak İran ile ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması. Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 24 saat açık olması ve TIR giriş-çıkışının sağlanması, İhtisas gümrüğü yetkisi, Başkale Gelincik Sınır kapısı başta olmak üzere yeni kapıların açılmasıdır' dedi.

Basın Bülteni

DOĞUSİFED (Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu) Ocak ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Van'da Yapıldı. DOĞUSİFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, "Bizim amacımız ilimizin, bölgemizin ve de ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak ve Doğu ile Batı arasında ticari köprülerin kurulmasına vesile olmaktır" dedi.

DOĞUSİFED merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıya, TÜRKONFED (Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu) Yönetim Kurulu Üyesi ve DOĞUSİFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri Kadri Salaz ve Memet Kandaşoğlu’nun yanı sıra DOĞUSİFED Yönetim Kurulu Üyeleri Berrin Uçar, Murat Aydıncıoğlu, Meral Ayhan, Agit Arslan, Muazzez Çağla, Sakine Turan ve Genel Sekreter Muzaffer Gür katıldı. Ayrıca, Diyarbakır Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Doğu Sitesi Yönetim Kurulu Üyesi Nevin İl, Hakkari Kadın Girişim Derneği Başkanı ve DOĞUSİFED YK Üyesi Sevda Keskin ve Muhammed Altay da Wabiner olarak eşlik etti.

"Kamu yatırımlarının artarak devam etmesi gerekiyor"

Van’a değer katan her kese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Suat Çiftçi “Bizim amacımız ilimizin, bölgemizin ve de ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmak ve Doğu ile Batı arasında ticari köprülerin kurulmasına vesile olmaktır. TÜRKONFED’in bölgesel federasyonu olan DOĞUSİFED’in, Doğu batı arasındaki ticari köprülerin kurulması için son derece önemli bir rol üstlendiğini ve bu bağlamda, ortak akıl ve uzlaşı kültürü temelinde hareket eden herkese eşit mesafede olduğunu, bölgesel kalkınma alanında ciddi çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. Bölgesel kalkınma için özel sektör yatırımlarının tek başına yeterli olamayacağını buna ilaveten kamu yatırımlarının da artarak devam etmesi gerekiyor" dedi.

“Diyalog ve uzlaşı kültürü konusunda ciddi bir eksiklik var”

DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, 2022 yılı faaliyetlerini değerlendirerek, 2023 yılı hedeflerini de paylaştı. Federasyon olarak Van, Hakkari, Bitlis ve Muş illerini kapsadıklarını, Van’ın, bölgenin ve de ülkenin büyük fotoğrafında buluşmak adına, herkese eşit mesafede olduklarını, ortak akıl konusunda önemli bir mesafe katettiklerini ancak, diyalog ve uzlaşı kültürü konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Ekonomik olarak yerel ve bölgesel kalkınma konularında önemli çalışmalar yaptıklarını bilgisini vererek, bölgede yaşanan en önemli sorununun işsizlik olduğunu belirten Erbay, “Sitem etmek sorun çözmez belki fakat, çözüm önerilerimiz reçete olabilir” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Van için iki önemli bölgesel kalkınma anahtarı öncelikli olarak İran ile ticaretimizin önündeki engellerin kaldırılması. Yani Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 24 saat açık olması ve TIR giriş-çıkışının sağlanması, İhtisas gümrüğü yetkisi, Başkale Gelincik Sınır kapısı olmak üzere yeni kapıların açılmasıdır. Yine lojistik olarak bölge altyapısının güçlendirilmesi gerekiyor. Kesintisiz Demiryolu Bağlantısı olmalıdır. Feribota mahkum edilen Demir yolu hattımızın Güney veya Kuzey Vangölü bağlantısının sağlanması ve ilaveten demiryolu ağımızın Karadeniz ve Akdeniz'e bağlanması elzemdir. Dolayısıyla, mucidi olmadığımız, Bölgesel Kalkınma’nın temel anahtarı olduğuna inandığımız bu iki önerimizi her fırsatta dile getiriyoruz. Trenimizi feribota mahkum etmeyin diyoruz. Fakat maalesef bu çağrımızı duyması gerekenler duymamazlıktan geliyor. Sonuç olarak, coğrafyamızın imkan ve imtiyazlarından istifade edememe sorunu ile karşı karşıyayız. Bu taleplerimizin olumlu karşılanması ve sorunların çözülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu

DOĞUSİFED Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Suat Çiftçi, toplantıya katılan gazetecilerin "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nü kutlayarak, istişare toplantılarının periyodik olarak yapılacağını ifade etti.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme