• Haberler
  • Ekonomi
  • Emekli olacaklara flaş karar: 5 yıl birden öne çekilecek!

Emekli olacaklara flaş karar: 5 yıl birden öne çekilecek!

Türkiye'de uzun süredir beklenen Bağ-Kur ve SSK primlerinin denk hale getirilmesi çalışmaları sona eriyor. Bu yeni düzenleme, emeklilik tarihini 5 yıl öne çekebilme fırsatı sunuyor. Milyonlarca kişiye erken emeklilik kapısını aralayan bu 'emeklilik piyangosu,' hangi kesimlere nasıl etki edecek, ayrıntılar haberimizde.

Emekli olacaklara flaş karar: 5 yıl birden öne çekilecek!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meclis'e sunulan yeni yasa ile Türkiye'de emeklilik tarihini 5 yıl öne almak mümkün hale geliyor.

Bu değişiklik, Bağ-Kur ve Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primlerinin denk hale getirilmesi çalışmalarının sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Milyonlarca kişiye erken emeklilik fırsatı sunacak olan bu yeni düzenleme, hangi kesimlere hitap edecek?

Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önce vaat ettiği Bağ-Kur’lu küçük esnafa erken emekliliğe çevrildi. Yaş şartını tutturan ancak prime takılan milyonlar emeklilik bekliyor.

Prim gün sayısına takılanlar Bağ-Kur'lular prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e alınması ve SSK ile eşitlenmesiyle erken emekli olabilecek. Peki bu nasıl olacak? 

Prim gün sayısına takılanlar Bağ-Kur'lular prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e alınması ve SSK ile eşitlenmesiyle erken emekli olabilecek.

Bakan Işıkhan'ın açıklaması ışığında Bağ-Kur prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e düşürülecek. Böylelikle Bağ-Kur'lu esnaf 1800 gün yani 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Meclis'ten geçmesine kesin gözü ile bakılan yasa ile yaklaşık 1 milyon küçük esnaf, erken emeklilik fırsatı ve daha düşük prim ödeme avantajına sahip olacak.

Bahsedilen 1 milyon Bağ-Kur'lu kapsamında bizim küçük esnaflar dediğimiz bakkal, manav, kuaför gibi mesleklerde çalışanlar ifade ediliyor.

2. torba yasayla Meclis'e gelmesi beklenen Bağ-Kur'luların primlerinin yeniden düzenlenmesi, prim eksikliği nedeniyle emekli olamayan EYT'liler için de ikinci fırsat olacak.

Eğer tüm Bağ-Kur sigortalılarını etkileyen bir düzenleme yapılırsa, o zaman yasada belirtilen tarihten sonra Bağ-Kur'lu olan tüm sigortalılar, 9 bin gün yerine 7.200 gün prim ödeyerek emekli olabilecek.

EYT konusunda bir düzenleme yapılacaksa, yasanın 9 Eylül 1999 tarihinden önceki dönemi de kapsaması gerekiyor.

9 Eylül 1999'dan önce ilk defa sigortalı olan Bağ-Kur üyeleri için de 7.200 gün yeterli olacak. Bu tarih öncesinde sigortalı olan kadınlar için emeklilik için 7.200 gün, erkekler içinse 9 bin gün gerekiyor.

Bu şekilde yasa, erkekler için de 7.200 günle emekli olma fırsatını sunarsa, eksik primleri nedeniyle EYT beklemek zorunda kalmayacak.

Vansesi Özel Haber

Bakmadan Geçme