Eğitim sorunu derinleşti

Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şahin Berk: Eğitim yöneticilerinin sözlü sınavla belirlenmesi ve Vali tarafından atanması kabul edilemez.

Fazıl ERÜŞ

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Van Şubesi üyeleri sanat sokağında basın açıklaması yaparak Milli Eğitim Bakanlığı yasa tasarısını protesto etti. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Şahin Berk, “AKP hükümeti meclise taşıdığı yeni tasarı kanunu ile eğitimi çıkmaza itmiştir” dedi.

Eğitim sistemi yeni bir kaosun içine itilmektedir

Kamu kaynaklarını özel okullara aktarma girişimleri ve eğitim yöneticilerinin tasfiye planıyla eğitim sistemi yeni bir kaosun içine itildiğini belirten Berk, “Türkiye’de özellikle AK Parti İktidarı 12 yıl içerisinde genel olarak  kamu hizmetlerinde özel olarak ise en geniş ve yaygın kamu hizmeti olan eğitim alanında hem içerik olarak hem de işleyiş açısından işletmecilik anlayışı yerleştirmeye çalışmaktadır. Bugüne kadar eğitim sisteminde eğitim biliminin en temel ilkeleri ve toplumsal ihtiyaçlar göz ardı edilecek sayısız yasal değişiklikle fiili olarak hayata geçirilmiş eğitimin temel sorunlarını çözmek bir yana daha da derinleştirilmiştir. Hükümet tarafından TBMM’ye sunulan Milli Eğitim temel kanunu ve bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı eğitimde yıllardır uygulanan yasal merkezli politikaların ve siyasal kadrolaşmaların çok daha ilerisini ifade etmektedir. Dershanelerin kapatılması bahanesiyle bir taraftan kamu kaynaklarıyla özel okulların doğrudan desteklenmesini getirirken diğer taraftan sayıları 100 bini bulan eğitim emekçilerine yönelik tarihin en büyük ve en kapsamlı tasfiye planını içermektedir. Kamusal eğitime ayrılması gereken kaynakların dershanelerin dönüşüm bahanesiyle özel yönetime aktarılması özel okulların eğitimine destek vermek istenmektedir”  diye belirtti.

Kanun taslağına karşı mücadele edeceğiz

Eğitim yöneticilerinin sözlü sınavla belirlenmesi ve Vali tarafından atanması kabul edilemez olduğunu ifade eden Berk, “Siyasi iktidar bir taraftan kamu kaynaklarını özel okullara aktarmak için düzenleme yaparken aynı taslak içinde MEB temel kanunu ve teşkilat kanunu yapmak istedikleri değişikliklerle kendi döneminde atanan tüm yöneticilere görevden el çektirmekte ve yeni yönetim kadrolarını kendi siyasi çizgisinde olan Valiler aracılığıyla Bakanlığa bağlı kurum ve okullarda görevlendirmek için kapsamlı bir değişiklik yapmak istemektedir. AKP hükümeti eğitim sorunlarını daha da derinleştirmiştir. Yıllardır eğitim emekçilerimizin sorunlarına kulaklarını tıkayan MEB’in eğitim sistemini yeni bir kaosun içine itmesinin bedelini sadece emekçilerin değil tüm toplum ödemek zorunda kalacaktır. Bu nedenle TBMM’ye sunulan kanun taslağına karşı mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Bakmadan Geçme