EDREMİT TOKİ VAN'A RENK GETİRECEK

Bakan Bayraktar, katıldığı "Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısının ardından Van Valisi Münir Karaloğlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birlikte Edremit ilçesinde TOKİ tarafından yaptırılan afet konutlarında incelemede bulundu. Bayraktar, yapımı tamamlanan bir daireyi de gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Bayraktar, burada yeni bir şehrin kurulduğunu ifade etti. Daha önce Edremit'te 2 bine yakın konutun var olduğunu, şimdi ise 5 bin 600 konut bittiğini ve yine arka taraflarda ise 2 bin 100 konutun yapımının devam ettiğini anlatan Bakan Bayraktar, "Toplam 10 bin konut okulları ile sosyal donatılarıyla, camisiyle, okullarıyla, parklarıyla, bahçeleriyle, yollarıyla ve ulaşımıyla tam modern hayatın getirdiği bir şehir oldu. Burası Van'a bir renk getirdi. İnşallah Van'ın marka şehir olmasına çok ciddi katkı sağlayacak. Devletimiz, hükümetimiz depremden sonra hemen buraya 4 elle sarılarak, buranın Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü olarak zirve etütlerini yaptık, imar planlarını yaptık, kentsel tasarımlarını yaptık, TOKİ olarak ihalelerini yaptık yine valiliğimizin burada çok ciddi katkıları var. Afet ve Acil Durum Yönetiminin çok ciddi katkıları var. Ulaştırma Bakanlığı'nın çok ciddi katkıları var. Ta Gürpanır'dan Şamran'dan Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın katkıları var. Devletin tüm ilgili kurumlarının, birimlerinin buraya omuz vermesi suretiyle kısa bir sürede yeni bir şehir doğdu. Bu bakımdan mutluyuz. Emeği geçen herkese burada çalışan mühendislere, mimarlara, işçilere ve müteahhitlere çok teşekkür ediyorum. Gerçekten çok modern. Van'da ilk modern şehir kuruldu. Sadece burası değil bu çevre yolu üzerindeki Erciş yolu üzerinde yapılan konutlarla birlikte Van'ın şekli ve şemalı değişecek çok modern bir hal alacak" dedi.
Bir gazetecinin, 'Evine Yapan Yardım' (EYY) modellerini geliştirmeliyiz" yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine Bakan Bayraktar, şöyle konuştu;
"EYY modellerini geliştireceğiz demekteki maksat şudur. Devletin en temel görevlerinden bir tanesi denetimdir. Biz denetim mekanizmasını çok layıkıyla yaparsak ve burada kredi olarak vermiş olduğumuz parayı hak ediş tazından biz vatandaşa ödersek, o zaman kalite artacak maliyetler düşecek. Biz vatandaşa dayatmıyoruz. Kendisine biz 5-6 çeşit 7 çeşit proje sunuyoruz. Ama bunları kendisi geliştirip valiliğe sunduğunda vali o proje bakıyor ve 'Tamam sen getirdiğin bu projeyi uygulayabilirsin, hafriyattan itibaren temelini atarken, zemini yaparken, kalıbını, demirin döşerken, ben bunu çok sıkı denetleyeceğim' diyecek. Bu denetleme olduğu zaman orada da kaliteyi yakalarız. Gerçekten dün gezdiğimiz yerlerde köylerde evini yapana yardım devletin verdiği kredi ile evini yapıyor. Aynı kaliteyi orada da gördük. Bu bizi çok mutlu etti. Demek ki vatandaşımızın da bilinci şuuru iyice arttı. Devletinde denetim mekanizmaları gelişti. Bunlar Türkiye'nin kalkınmasına, gelişmesine ve israfın önlenmesine çok ciddi katkı sunacaktır. Vatandaşta mutlu, çünkü köylerde evini kendisi yapıyor. Orada bağı var, bahçesi var daha önceden evin ağır hasarlı olduğu yerde kendisinin teknik altyapısı var, argümanları var. Suyunu getirmiş, elektriğini getirmiş, yolunu oraya kadar getirmiş onları kullanmasına da imkan tanıdık. Vatandaşın memnuniyetini arttırdık. Biraz daha denetim mekanizmalarını geliştirdiğimiz taktirde o yolla da üretimi arttırmış olacağız" dedi.
Bakan Bayraktar, yaptığı açıklamanın ardından yapımı tamamlanan ve döşenmiş hale getirilen bir TOKİ evini de gezdikten sonra bulunduğu bölgeden ayrıldı.

vanhaber, van, haber, van haber

Bakmadan Geçme