Dünya’nın gözü Türkiye’deki seçimlerde

Türkiye’de bugün gerçekleştirilen 25. Dönem Milletvekili Seçimleri dünya basını tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Türkiye’de 53 milyon 765 bin 231 seçmen 25. Dönem Milletvekili Seçimleri için bugün sandık başına gitti. Türkiye genelinde oy verme işlemi sabah saatlerinde başlarken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların da bu yıl ilk kez oy kullandığı seçimler, dünya basını tarafından da yakından takip ediliyor. CNN’in Arwa Damon, Gül Tüysüz ve Laura Smith-Spark tarafından hazırlanan “Türkiye Yenilikçi Seçimlerde Oy Kullanıyor” başlıklı haberinde, AK Parti’nin seçimlerden en çok oyu alarak 330 sandalye ile mecliste büyük çoğunluğu elde edebileceğini yazdı. AK Parti’nin tek başına iktidar olabilmesi için 276 sandalyeye ihtiyaç duyduğunu bildiren CNN, referanduma gerek kalmadan anayasa değişikliği yapabilmesi için de AK Parti’nin 367 veya daha fazla sandalye sayısının gerekli olduğunu bildirdi. CNN, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 10 olan seçim barajını aşması halinde ilk kez mecliste kendine yer bulacağını kaydederek, HDP’nin Cuma günü Diyarbakır’da gerçekleştirdiği miting sırasında meydana gelen patlamada en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100’den fazla kişinin yaralandığını belirtti.

  İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, “Türkler, Erdoğan’ın Büyük Çoğunluk İstediği Önemli Seçimde Oy Kullanıyor” başlığı ile okuyucuya sunduğu haberinde, iktidar partisinin anayasa değişikliği için gerekli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı sonucunun çıkacağını duyurdu. Seçim sonuçlarına göre HDP’nin seçim barajını aşarak il kez meclise dahil olması halinde, AK Parti’nin sandık sayısının düşeceğini bildiren BBC, muhalefet partileri Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’in (MHP) AK Parti’yi koalisyon kurmaya zorlayabileceğini kaydetti. 25. Dönem Milletvekilleri Seçimlerinin, AK Parti için en büyük seçim mücadelesi olduğunu yazan BBC, Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halkın büyük bir kesiminin desteğini alarak Cumhurbaşkanı seçildiğini belirtti.

  Al Jazeera’de yer alan “Türkler Önemli Parlamento Seçimlerinde Oy Kullanıyor” başlıklı haberde ise, sabah saatlerinde başlayan seçimlerin yerel saatle 17.00’de son bulacağı kaydedilerek, resmi olmayan ilk sonuçların akşam saatlerinde açıklanabileceği kaydedildi. Kamuoyu yoklamalarına göre AK Parti’nin seçimlerden en yüksek oyu alarak iktidar parti olacağının vurgulandığı haberde, AK Parti’nin anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi için büyük çoğunluğu elde etmesi gerektiği ve değişikliğe karşı çıkan CHP, MHP ve HDP’nin seçim barajını aşarak meclise gireceği kaydedildi. Al Jazeera, ülke genelinde oy kullanan seçmenlerin Kürt sorunu, ekonomik vaatler ve yaşanan tüm olayların oy verilmesi noktasında verilecek kararı etkileyeceğini bildirdi.

REUTERS’DAN TÜRKİYE YORUMU

  Associated Press’in Suzan Fraser ve Desmond Butler imzalı ve “Türkler Kritik Seçimler İçin Sandığa Gitti” başlığıyla verilen haberinde, “Türkiye’de bugün iktidar partisi milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlerini desteklemek için anayasa değişikliğine gidilip gidilmemesi konusunda hayati derecede önemli olan parlamento seçimleri düzenleniyor” denildi.

  Reuters Haber Ajansı’nda Daren Butler ve Ayla Jean Yackley imzalı çıkan haberde ise bugünkü seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Yeni Türkiye’ vizyonu doğrultusunda başkanlık sistemi için gerekli olan ezici üstünlük beklediğini ancak parlamentoya girmek isteyen HDP’nin de Erdoğan’ın kurduğu ve 12 yıl iktidarda kalan AK Parti’nin bu planlarının önünde engel olduğu ifade edildi.

ALMAN BASININDA SEÇİMLERE GENİŞ YER VERİLDİ

  Almanya’nın ulusal gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung haberinde “Erdoğan ne yapacak?” sorusunu soran bir başlıkla Türkiye’deki genel seçim haberlerine yer verdi. Türk solunun ve Kürtlerin partisi HDP’nin seçimden alacağı sonucun Erdoğan’ın geleceğini belirleyeceğini yazdı.

  Die Welt gazetesi de Türkiye’deki seçimlerle ilgili olarak “Tarihi Bir Sonuç Çıkabilir” başlığını kullanarak, tarihi sonucun HDP’nin seçim barajını aşması olarak belirledi. HDP’nin başarılı olması halinde ülkenin normalleşeceği belirtildi.

  Alman Spigel dergisi Türkiye’deki genel seçimle ilgili verdiği haberde halkın erken saatlerde sandığa gittiğini ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT’ten 123 gözlemcinin Türkiye’deki seçimleri takip ittiğini yazdı. Dergide, seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve fikirlerinin oylanacağı bir seçim olduğuna işaret edilerek, “Bu seçimin Erdoğan’ın gücünü göstereceği bir seçim” olacağını yazdı.

  Haber dergilerinden Stern’de Türkiye’deki seçim haberlerinde “Erdoğan İçin Kakar Günü” başlığı dikkati çekti. Stern haberinde, Türkiye’de yapılan genel seçimlerin neticesinin Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçme isteğini ancak Kürt partisi HDP’nin bozabileceğini yazdı. Dergi, seçim boyunca Erdoğan’ın meydanlara inerek yeni anayasa fikrini ve Başkanlık Sistemini halka anlattığını vurguladı.

  Haber kanalı N24 ise, Türkiye’deki seçimlere geniş yer verdi. Haberlerinde “En Önemli Soru Cevap Buluyor” başlığında Türkiye’deki haberleri değerlendiren N24 televizyonu, HDP’nin yüzde 10 barajını aşması neticesinde olacakları meddeler halinde sıralarken, Erdoğan’ın ideallerinin biteceğine dikkati çekti. 2012’den bu yana ilk kez AK Parti’nin düşüş yaşayacağı belirtilen haberde, olası koalisyon senaryolarını sıralandı.

  Haber kanalı N-TV Türkiye’deki genel seçim haberini verirken, seçimin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gücünün oylanacağı bir sınavı olduğun HDP’nin barajı aşması halinde Türk halkının Erdoğan’a karşı olan memnuniyetsizliğinin bir gerekçesi olacağını yazdı. Erdoğan’ı ancak HDP’nin başarılı olmasının durdurabileceğini yazdı.

  Almanya’da en çok okunan dergilerden Focus dergisi de Türkiye’deki seçim haberlerine yer verirken “Sultanın Korkulu Rüyası” başlığını kullandı. Demirtaş’a atfen yapılan değerlendirmede “Bu adam Erdoğan’ın planlarını yok edebilecek mi? sorusunun cevabını bugün sandıktan çıkacak neticelerin belirleyeceğini yazdı. Üç partinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı ortak mücadele verdikleri belirtilen haberde, karizmatik bir kişi olduğu belirtilen Demirtaş’ın Türkler ve Kürtler tarafından da desteklendiğine yer verdi.

  Sol fikirleriyle bilinen Die Zeit gazetesi Türkiye için seçimlerin dört konu önemli olduğu yazarak “Dönüm Noktası Olabilir”, “Erdoğan’ın Veya AKP’nin İktidarının Sonu Olabilir” ve “Erdoğan Daha Fazla Güç İstiyor” ara başlıkları altında Türkiye’deki seçimleri, muhtemel sonuçları, meclis aritmetiği ve yeni anayasa ile Başkanlık sistemlerin gerçekleşip gerçekleşmemesinin arkasında HDP’nin yüzde 10 barajının aşıp aşmayacağına bağlı olduğunu vurgu yapıldı.

FRANSIZ BASININDA SEÇİMLER

  Fransa’nın önde gelen gazete ve dergileri, bugün gerçekleştirilen genel seçimlerle ilgili olarak son günlerde seçmenin AK Parti’ye azalan ilgisi, Kürt oyların önemi vurgusu yapıldı. Gazetelerdeki yorumlar, Kürtlerin HDP çatısı altında seçime katılmasıyla birlikte, bu seçimlerdeki asıl heyecanlı bekleyişin eskiden olduğu gibi AK Parti’nin kaydedeceği başarı değil, HDP’nin kaydedeceği başarı olduğu vurgulandı.

  France 24 kanalında bugün yayınlanan röportajlarda da Kürtlerin hayal kırıklığı ve seçimlerdeki gerginliğine yer verildi. France 24 kanalı ve ajans haberlerindeki yorumlar şu yönde: 54 milyon seçmenin sandık başına gittiği seçimlerde, Cuma günü iki kişinin hayatını kaybetmesine yol açan bombalı saldırının ardından gerginliğin hakim olduğu, AK Parti’nin 12 yıllık başarının ardından bu seçimlerde salt çoğunluğu ve tek başına iktidarı kaybetmesinin olası olduğu, bu şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkilerini artırma hayallerinin uzaklaştığı belirtildi.

Bakmadan Geçme